2013. november 27.

Százmilliós rakományt térítettek el magyar bűnözők

Nem tudták mit zsákmányolnak, de alaposan megtervezték az akciót. Körmendről vittek el több, mint 6 ezer pár márkás cipőt egy klónozott rendszámú kamionnal. Tavaly egy másik csapat lopott hasonló módon, ugyanitt.

Márkás sport- és gyerekcipők logisztikai központja működik Körmenden. Augusztusban hatezer párnál több cipőt indítottak útnak Németországba, de a kamion nem érkezett meg. A cég 13 nap múlva feljelentést tett és ezután kibontakozott egy hazánkban még nem túl gyakori, ám Nyugat-Európában ismert bűncselekmény képe.

Az előzményhez hozzátartozik, hogy a logisztikai központ speditőr céget keres meg a fuvarok lebonyolításához. Ha a speditőrnek nincs éppen megfelelő kapacitása, akkor alvállalkozókat bíz meg a munkával, akik kiírásra jelentkezhetnek. A mostani esetben is így történt és egy leinformálható, működő szlovák cég nyerte a munkát. Pontosabban a cégnek fogalma sem volt róla, hogy munkát kaptak, mivel egy magyar bűnözői csoport regisztrálta magát hamis dokumentumokkal a szlovák cég nevében. A körmendi központhoz egy klónozott rendszámú kamion érkezett, azaz a szlovák cég valós kamionjának másolt rendszámával felszerelt járműbe pakolták be a biztonsági ellenőrzés után a márkás cipőket.

A kamion Németország helyett Budapest felé vette az irányt és ott pakolták le a szállítmányt. A tettesek öröme nem volt felhőtlen, ugyanis egy hazánkban csak zárt láncon belül értékesíthető terméket sikerült elcsípniük, azaz nem tudtak könnyen túladni a cipőkön. Ennek ellenére megszervezték, hogy egy bolthálózatba bekerüljenek a lopott cipők, így Székesfehérvártól Szolnokon át Miskolcig lehetett kapni néhány napig a bolti árnál olcsóbban ezeket a termékeket.


A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói több szálon kezdték meg a bűncselekmény szálainak felgöngyölítését. A lefoglalások során több mint kétezer pár cipő került elő bontatlan csomagolásban a boltokból, illetve házkutatások során is kerültek elő elorzott lábbelik. Összességében a lopott áru több mint fele meglett.

A rendőrség eddig tíz embert gyanúsított meg különösen nagy értékre elkövetett lopással és orgazdasággal, közülük öten előzetes letartóztatásban vannak. Többségük nem ismeretlen a rendőrség előtt, korábban már követtek el vagyon elleni bűncselekményeket, igaz, nem ennyire kifinomultan. Az elkövetők főváros környékiek, magyarok és nincs közük a szlovák szállítmányozó céghez.

Megkérdeztük a megkárosított cég képviselőjét, Rudolf Schobert logisztikai vezetőt, a mostani lopás befolyásolja-e a magyarországi jelenlétüket? Mint megtudtuk, partnereiket el tudták látni áruval, de a hírnevükön csorba esett. Úgy tudjuk, tavaly nyáron hasonló módszerrel vittek el tőlük szintén egy kamionnyi árut. Annál az esetnél is vannak már gyanúsítottak, de úgy tűnik, teljesen más csapat jutott el hozzájuk akkor, csak a módszer volt hasonló.


A rendőrség a nyomozás végeztével megosztja tapasztalatait a megkárosított céggel és néhány javaslatot is tesznek nekik, amivel a későbbiekben kiszűrhetik a csalókat. A bűncselekményhez használt kamiont még keresi a rendőrség.

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.