Frissítve: 2013. augusztus 10.

Százezres csekket ér az áthajtás a piros jelzésen - rendőrségi videókkal

A zebrán történő gázolások megszaporodása miatt bekeményítettek a rendőrök Szombathelyen. November végéig kézi kamerával figyelik a forgalmas csomópontokat, a piroson áthajtók 100 ezer forintos büntetésre számíthatnak.

Az út szélén állva és autóból is kameráznak a rendőrök Szombathely útjain. Az általunk bemutatott videókból jól látszik, értékelhető felvételek készülnek, amelyeken jól látszik a lámpa színe és a szabálytalan jármű, valamint annak rendszáma és a közlekedési szituáció is. A videofelvételek bizonyítékul szolgálnak, ami alól nincs kibúvási lehetőség. A gépjármű üzembentartója legfeljebb azzal sakkozhat, kinek a nyakába varrja a büntetést, mert fizetni valakinek kell ezekért a súlyos szabálytalanságokért. A régi kiskapu - miszerint családtagom vezette az autót és nem teszek rá terhelő vallomást - már nem működik.
Piroson áthajtó járművek Szombathelyen és Sárváron (VMRFK):

A kamerázás és a büntetés mértéke miatt sok autós méltatlankodik, de véleményünk szerint ha a piroson áthajtó autós balesetet okoz, akkor ritkán áll meg a kár 100 ezer forint alatt, nem beszélve a személyi sérülésekről és a vétlennek okozott kellemetlenségekről. A megbüntetett autós pedig egy ideig fokozott óvatossággal közlekedik majd, ezzel is csökkentve a balesetveszélyt. (Vagy kockáztat egy újabb komoly pénzbüntetést.)

Más kérdés viszont az 50 ezer forinttal szankcionált sárga jelzésen történő áthajtás, hiszen Szombathelyen nincs visszaszámlálás a zöld jelzés mellett, ami mutatná, meddig szabad még az út a járművezető előtt. Ha pedig valaki előtt sárgára vált a lámpa és beletapos a fékbe, azzal könnyen veszélyhelyzetet teremthet. A magunk nevében csak bízni tudunk abban, hogy ezért nem szabnak ki büntetést a vasi rendőrök. De lássuk, mit mond a KRESZ vonatkozó része:

"„(...)a kör alakú, valamint a nyilat vagy kerékpárt mutató folyamatos sárga fény a forgalom irányának megváltozását jelzi: az útkereszteződésnél - a kijelölt gyalogos átkelőhely, illetőleg a megállás helyét jelző útburkolati jel, ezek hiányában a fényjelző készülék előtt - meg kell állni; ha azonban biztonságosan megállni már nem lehet, az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni" (9.§ 4/c. Kiemelés tőlünk)

Végül egy szubjektív gondolattal zárnánk. Tapasztalataink szerint a szabályok betartását ellenőrző akciók során rengetegen szidják a rendőröket, mert "nincs jobb dolguk, mint az autósokat piszkálni". A halálos, vagy súlyos sérüléssel járó balesetek kapcsán ugyanennyien szidják a rendőröket, mert "semmit nem csinálnak". (Lásd fórumbejegyzéseinket, hozzászólásokat). Sokan a rablásokat, gyilkosságokat is belekeverik, mivel a hozzászólók szerint inkább azokat a bűnözőket kellene üldözni, holott remélhetőleg egy gyilkosságnál nem közlekedési rendőr nyomoz és fordítva. Azt is elmondhatjuk, hogy nagyon sok autós a zöld jelzést a biztonságos áthaladás zálogának tekinti, így félelem (és alapos körültekintés) nélkül hajt a piroson átrobogó autó elé. Az ellenőrzések és szankciók a szabályosan közlekedők biztonsága érdekében történnek.

Mivel a cikkeinkhez érkező hozzászólásokat tapasztalatunk szerint a rendőri vezetők is olvassák, így biztatjuk Olvasóinkat, írják meg véleményüket, elképzeléseiket, tapasztalataikat!

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.