Szerző: NÉBIH 2019. július 09.

Újabb szalmonellával fertőzött terméket hív vissza a Fressnapf

Rövid időn belül újabb kutyaeledelt vesz le a polcairól a Fressnapf szalmonella fertőzés miatt. Június végén magas kadmium tartalom miatt kellett kivonniuk állateledelt.

Újabb szalmonella fertőzött terméket vett le polcairól a Fressnapf.

Az érintett termék azonosító adatai:

 

Forrás: NÉBIH

 

  • A termék neve: Fressnapf MultiFit native borjú nyelőcső
  • Tételazonosító: 131 32098301
  • Lejárati dátum: 2020.11.14.
  • Kiszerelés: 200 g
  • RASFF referenciaszám: 2019.2421

 

Néhány nappal korábban szintén szalmonella szennyezettség miatt vont vissza terméket a Fressnapf üzletlánc.

Az érintett termék azonosító adatai:

Forrás: NÉBIH

  • A termék neve: Fressnapf MultiFit native báránytüdő
  • Tételazonosító: 024
  • Kiszerelés: 150 g

A Fressnapf üzletlánc weboldalán elhelyezett tájékoztató szerint a terméket kicserélik, vagy megtérítik annak vételárát. 

A szalmonellózis állatról emberre is terjedhet és súlyos, lázzal, hasmenéssel, hányással járó gyomor- és bélrendszeri megbetegedést okozhat.

Határértéket meghaladó kadmium tartalom miatt a német élelmiszerbiztonsági hatóság elrendelte a „Real Nature Wilderness Adult Best Horse” nevű kutyaeledel forgalomból történő kivonását és visszahívását a Fressnapf üzleteiből.

Az érintett tétel azonosító adatai:

 

Forrás: NÉBIH

  • Termék: Real Nature Wilderness Adult Best Horse
  • Kiszerelés: 800 gr
  • Tételazonosító: 180119
  • Lejárati dátum: 2021.01.18
  • RASFF referenciaszám: 2019.2307

A további hatósági vizsgálatok alapján a Real Nature Wilderness Adult Best Horse kutyaeledel 400 gr és 800 gr kiszerelésű termékek összes gyártási tételét visszahívták.

A vonatkozó jogszabály szerint a kadmium nemkívánatos anyagnak minősül a takarmányban.  A visszahívott termékben a határérték mintegy négyszeresét mutatták ki.

A Nébih felhívja a kutyatulajdonosok figyelmét, hogy a határérték feletti eledel hosszabb távú etetése jelenthet kockázatot a kutyák számára.

Az üzletlánc az áruházak polcairól már levette az érintett terméket. A Fressnapf tájékoztatása szerint a vásárlóknál lévő, fenti azonosító adatokkal ellátott eledeleket visszaveszik az üzletekben.

Az esetekről a Nébih a RASFF rendszeren keresztül értesült.

Tudnivalók a Salmonella baktériumról:

Lázzal, hasmenéssel, hányással járó kórképet hazánkban leggyakrabban szalmonella baktérium okoz. A fertőzésért többnyire a baromfi húsból, sertéshúsból, vagy nyers tojás felhasználásával készült, nem megfelelően tárolt vagy hőkezelt ételek felelősek. A betegség a higiénés szabályok betartásával, és az élelmiszerek megfelelő hűtésével, hőkezelésével megelőzhető.

Mi a szalmonellózis, és milyen tünetei vannak?

A szalmonellózis, a szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. A baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható vagy a fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.

Hogyan kerül az ételbe a szalmonella?

A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori, az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott állatok húsán is előfordul. Leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről vagy állatról. A fertőzést elősegíti, ha a baktérium az ételben elszaporodik. Ez hosszabb idejű (2-3 óra) környezeti hőmérsékleten vagy langyos helyen (8-45 °C között) történő tárolás során megtörténik.

Hogyan lehet a megbetegedést megelőzni?

A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. Az így hőkezelt ételek, vagyis ha az étel teljes egészében felforrt, vagy ételhőmérővel ellenőrizhetően belsejében is elérte a 75 °C-ot, biztonsággal fogyaszthatók. A megmaradt ételt minél hamarabb le kell hűteni, és hűtőbe kell tenni (legfeljebb 5 °C), mert néhány órányi szobahőmérsékleten a tárolás már veszélyes lehet. Felhasználás előtt az ételt újra át kell forrósítani, nem elég csak megmelegíteni. Nagyon fontos a nyersanyagok és a késztermékek elkülönítése is. Legalább ilyen fontos a gyakori kézmosás. Mindig mosson kezet, mielőtt ételkészítésbe kezdene, és amikor befejezte a nyersanyagok (húsok) előkészítését! Étkezés előtt is mosson kezet!

Mi a teendő megbetegedés esetén?

A betegség lefolyása, időtartama, súlyossága változó. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet. Fontos megemlíteni, hogy a fertőzötteknél nem minden esetben lépnek fel panaszok. Mind a tünetmentes fertőzöttek, mind a gyógyult betegek egy ideig még üríthetik a baktériumot. Ez csak laboratóriumi vizsgálattal deríthető ki. Ha valaki beteg vagy vele egy háztartásában élő személy megbetegedett, különösen ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre. Lázas, hasmenéses beteg ételkészítéssel, étel felszolgálással ne foglalkozzon, nehogy másokat is megfertőzzön!

Ha a fenti tüneteket észleli magán, mindenképpen forduljon orvoshoz!

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.