Barion Pixel
Szerző: Vas Vármegyei Főügyészség / Fotó, videó. 112Press 2023. október 02.

Súlyosbították a halálos tömegszerencsétlenséget okozó kamionsofőr büntetését

Ez volt az a baleset, ahol mindhárom jármű vezetője vétkes volt valamiben és a vezetési rutin hiánya is közrejátszott a két halálos áldozattal járó tömegszerencsétlenségben. A vezetői engedéllyel nem rendelkező sofőr egy szabálytalanul előzésbe kezdő nyergesvontató miatt egy megengedett sebességnél gyorsabban közlekedő busz elé kormányozta a járművét.

A fiatal pár halálával végződő tömegszerencsétlenségről a baleset után beszámoltunk, később pedig megírtuk azt is, hogy hibázott a teherszállító vezetője, a buszsofőr és a személyautót vezető, a balesetben elhunyt fiatalember is.

A teherjármű vezetőjét nem jogerősen 5 évre eltiltották a vezetéstől, a büntetését most súlyosbította a Szombathelyi Törvényszék.

A Vas Vármegyei Főügyészség másodfokú ügyészségként a büntetés súlyosítását indítványozta azon vádlott ügyében, akit a Szombathelyi Járási Ügyészség vádirata alapján eljáró Sárvári Járásbíróság halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt marasztalt el.

Két fiatal halt meg a busznak ütközött Audiban Mersevátnál - 14-en megsérültek

A járásbíróság ítélete szerint a vádlott 2021 májusában, a Celldömölk és Pápa közötti útszakaszon egy pótkocsis járműszerelvénnyel egy vele azonos irányban közlekedő autóbusz előzésébe kezdett. A kamionnal szemben közlekedő személygépkocsi vezetője – az ütközés elkerülése érdekében – elrántotta a kormányt, áttért a bal oldali forgalmi sávba, ahol az autóbusz elejének ütközött.

A személyautó vezetőjének sem vezetői engedélye, sem rutinja nem volt - a párjával együtt halt meg a balesetben

A busz – melyen tizenhárom utas tartózkodott – az ütközés következtében a jobb oldali árokba borult. A balesetben a személygépkocsi sofőrje és utasa olyan súlyos sérüléseket szenvedtek el, hogy a helyszínen elhunytak, az autóbusz utasai közül hárman nyolc napon túl gyógyuló súlyos, míg nyolc személy nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedtek el.  

A Sárvári Járásbíróság a vétkes teherautósofőrt 5 év közúti járművezetéstől eltiltásra is ítélte.

A kétirányú fellebbezések alapján eljáró Szombathelyi Törvényszék másodfokú bíróságként az elsőfokú bíróság ítéletét akként súlyosította, hogy a vádlottal szemben 8 év közúti járművezetéstől eltiltást alkalmazott.

Két fiatal halt meg a busznak ütközött Audiban Mersevátnál - 14-en megsérültek
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.