Szerző: ORFK / Vas MRFK 2019. március 20.

Ajánljon traffizó helyet a rendőrségnek a 2019-es Speedmarathonhoz

A rendőrség várja az állampolgárok javaslatait az idei ellenőrzési helyekre, ahol az egész Európát érintő kampányhoz kapcsolódva 2019. április 3-tól egy napig mérik a Magyarország útjain közlekedők sebességét.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a TISPOL kezdeményezéséhez csatlakozva a magyar rendőrség 24 órás összeurópai sebességellenőrzést – úgynevezett Speedmarathont – végez.

Forrás: ORFK

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a rendőrség által a 24 órás Speedmarathon alatt ellenőrzött járművezetők 95%-a az előírásoknak megfelelően választotta meg haladási sebességét.

A Speedmarathon ötletét nyolc évvel ezelőtt a német Észak-Rajna-Vestfália szövetségi állam dolgozta ki. Itt a közösség embereit felkérték, hogy szavazzanak arra a helyre/helyekre ahol sebességellenőrzést szeretnének.

Fotó: Vas MRFK

A német ötletet nagy lelkesedéssel fogadták, és hasonlóan az elmúlt évekhez ebben az évben is valamennyi TISPOL-tagállam alkalmazza.

Az ellenőrzés ideje alatt, 2019. április 3-án 6 órától 2019. április 4-én 6 óráig, ténylegesen 24 óra időtartamban a rendelkezésre álló valamennyi Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pont használatban lesz.

Fotó: Vas MRFK

Az eddigi akciókhoz hasonlóan a rendőrség az ellenőrzési helyek kijelölése során a lakosság véleményét is szeretné figyelembe venni, ezért idén is javaslatokat vár arra vonatkozóan, hogy az említett időszakban hol kerüljön sor sebességellenőrzésre.

Fotó: Vas MRFK

Az állampolgárok javaslatait az illetékes rendőr-főkapitányságok 2019. március 19-e 14.00 órától március 25-e 12.00 óráig az erre a célra létrehozott e-mail címekre várják:

Budapest   

Bács-Kiskun megye   

Baranya megye   

Békés megye   

Borsod-Abaúj-Zemplén megye   

Csongrád megye   

Fejér megye   

Győr-Moson-Sopron megye   

Hajdú-Bihar megye   

Heves megye   

Jász-Nagykun-Szolnok megye   

Komárom-Esztergom megye   

Nógrád megye   

Pest megye   

Somogy megye   

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye   

Tolna megye   

Vas megye   

Veszprém megye   

Zala megye   

A lakosság jelzései alapján, a javasolt helyszínek adottságainak ismeretében a megyei rendőr-főkapitányságok 2019. április 1-ig jelölik ki a pontos helyszíneket és időpontokat, amelyről az ORFK Kommunikációs Szolgálat a nyilvánosságot tájékoztatja.

traffipax

Az ellenőrzés elsődleges célja a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása, ugyanakkor a rendőrök a kampány során más jogsértésekkel szemben is fellépnek.

A túlzott és/vagy nem megfelelő sebesség az egyik legnagyobb tényezője a halálos baleseteknek. Ezért van az, hogy a rendőrség fellép azokkal a járművezetőkkel szemben, akik elmulasztják megtartani a sebességhatárt. A 24 órás Speedmarathon csak az egyik összetevője annak a stratégiának, melynek a célja a halálos balesetek számának csökkenése és Európa útjainak biztonságosabbá tétele.

Pár adat 2018-ból:

Résztvevő országok:                       23

Ellenőrzési helyszínek:               12,349

Ellenőrzött járművek:             244 397

Résztvevő rendőrök száma:      14 113

Szabálysértések száma:         257 639

Az elmúlt évben Magyarországon összesen 744 rendőr részvételével megtartott akció ideje alatt 1071 helyszínen 464 437 járművet ellenőriztek, amely során 4268 sebességtúllépést regisztráltak.

Az idei évben 26 tagország jelezte részvételi szándékát.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésirendészeti Osztálya által március elején tartott ellenőrzésről kiadott közlemény:

Közlekedésrendészeti ellenőrzések Vas megye útjain

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai 2019. március 9-én és 10-én közlekedésrendészeti ellenőrzést hajtottak végre a 84-es számú főút, valamint a 834-es számú főút Vas megyei szakaszán. Az ellenőrzés célja elsősorban a közlekedési balesetek megelőzése, valamint a szabálytalanul közlekedők forgalomból történő kiszűrése volt.

Az ellenőrzés ideje alatt a rendőrök száztizenhárom esetben regisztráltak olyan közlekedési jogsértést, amikor a gépjárművezetők átlépték a megengedett legnagyobb sebesség felső határát.

Egy sofőr Gérce térségében, a 84-es számú főúton egy előzési manőver végrehajtása során a megengedett 90 km/óra helyett 154 km/óra sebességgel haladt, majd később 196 km/órára gyorsított fel. Miután a közlekedésrendészeti járőrök megállították az autót, a gépjármű vezetőjével szemben gyorshajtás miatt közigazgatási bírságot szabtak ki.

Egy férfi ugyancsak a 84-es számú főúton személygépkocsival közlekedett a megengedett 90 km/óra helyett 181 km/óra sebességgel Nemeskeresztúr térségében. A jármű vezetőjével szemben szintén közigazgatási bírságot és büntetőpontot szabtak ki a járőrök.

A 834-es főúton, Tokorcs belterületén, egy személygépkocsi pedig a megengedett 50 km/óra helyett 110 km/óra sebességgel közlekedett. A jármű üzemben tartójával szemben közigazgatási bírság került kiszabásra.

A közlekedési balesetek elkerülése érdekében felhívjuk a járművezetők figyelmét, hogy minden esetben tartsák be a megengedett sebességhatárokat! A közlekedési szabályok megszegése súlyos következményekkel járhat!


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.