2014. február 10.

Sikeres mentési gyakorlat a kőszegi víztározónál

A Kőszegi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság február 8-án szituációs gyakorlatot tartott a kőszegi víztározónál. A foglalkozás célja az volt, hogy begyakorolják, hogyan kell szakszerűen és a lehető legrövidebb időn belül kimenteni a vízbe esett, bajba került személyeket.

A gyakorlat helyszínéül az Abért-tó szolgált, amely kiemelt jelentőséggel bír a környék lakóinak életében. A víztározó egész évben megközelíthető és látogatható, azonban télen a befagyott tó jelenthet veszélyt, nyáron és tavasszal pedig a mélysége miatt fontos az elővigyázatosság.

A vízből mentési feladatok végrehajtásában részt vett a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság készenléti állománya, a kőszegszerdahelyi, bozsoki, nemescsói és a kőszegfalvai önkéntes tűzoltó egyesület, valamint a Borostyánkő Mentőcsoport egyik különleges egysége, a Savaria Dive Búvárklub is. A gyakorlaton összesen 45 önkéntes és 7 hivatásos tűzoltó képviseltette magát. A feladatok megoldásához mentőstéget és mentőköteleket vettek igénybe, elsajátították azok helyes alkalmazását, a mentés főbb mozzanatait, valamint a mentőszolgálat kiérkezéséig végrehajtandó elsődleges egészségügyi ellátással összefüggő feladatokat.A gyakorlatot a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese ellenőrizte és „MEGFELELT”-re minősítette. Értékelésében hangsúlyozta, hogy a sikeresen végrehajtott közös gyakorlat alátámasztja a résztvevők szakmai rátermettségét. A tűzoltók a mentés során helyesen alkalmazták a rendelkezésre álló technikai eszközöket. Külön kiemelte, hogy a hivatásos és önkéntes tűzoltók kiválóan működtek együtt és a legjobb tudásuk szerint hajtották végre a feladatokat.

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.