Barion Pixel
Szerző: 112Press /Tánczos Mihály 2023. június 10.

Hajnalban érkezett a segélyhívás a Rábáról - külföldi férfiak kerültek bajba

Tegnap beszámoltunk arról, hogy három férfit menekítettek ki a tűzoltók az áradó Rába folyó egyik szigetéről Vas vármegyében, Rábagyarmat közeléből. Most megtudtuk azt is, hogy külföldiek voltak és az ár elsodorta a kajakjukat.

Információnk szerint hajnali két óra után érkezett a segélyhívás az áradó Rába folyó egyik szigetéről. Az első hírek szerint ott pihenő emberek kerültek bajba, azonban megtudtuk, hogy ez csak kényszerpihenő volt. A kajakosok ártérre sodródtak, ahol fennakadtak egy "szigeten".

A három külföldi férfi valószínűleg órákat töltött ott és virradatkor folytatták volna az útjukat tovább, azonban az áradás elsodorta a kajakjukat és a sötétben azt sem tudhatták, hol, milyen körülmények között vannak, vagy milyen mély a víz a szárazföld irányában.  Arról nincs információnk, hogy hogyan sikerült meghatározni a pontos helyzetüket, műszer, vagy telefonos applikáció alapján tudtak-e pontos koordinátákat adni, vagy a segélyhíváskor sikerült "belőni" a pozíciójukat, de a tűzoltók megtalálták őket.
 
2020. novemberében készített légifelvételünk a Rábát mutatja, uszadékfából és hordalékból keletkezett szigetekkel, félszigetekkel:
 

 

 
A Katasztrófavédelem frissített közleménye

Ártéren akadt fenn a kajakja annak a három túrázónak, akiket később a megáradt Rába folyó tartott fogságban Rábagyarmatnál. A folyó egy szigetet alakított ki az emberek és a part között, akik nem tudtak biztonságosan átjutni a szárazföldre, így segítséget kértek.

A bajbajutott emberek mentésére a körmendi és a szentgotthárdi hivatásos, valamint a Vas vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzoltóit riasztották. Az egységek csak gyalogosan tudták megközelíteni a helyszínt, akiknek a munkáját a nehéz látási viszonyok mellett a hordalékkal teli folyó is nehezítette. A tűzoltók a mentés legbiztonságosabb módjának azt látták, ha a tőlük tíz méterre lévő embereket úgy segítik át a partra, hogy dugólétrák és mentőkötelek segítségével egy hidat alakítanak ki. A mentés sikeresnek bizonyult, mindhárom ember biztonságosan a partra jutott. 

---Kérjük, iratkozzon fel Youtube-csatornánkra! Köszönjük!---

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.