Barion Pixel
2016. augusztus 03.

Újdonságok a Savaria Történelmi Karneválon

Sajtótájékoztatón árultak el részleteket a XVII. Savaria Történelmi Karneválon videón mutatjuk a IV. századi katonai ruha ismertetését.

Legelőször – a legújabbakról:

Augusztus 22-én indul, és a Karnevál egyik leglátványosabb attrakciója lesz a Székesegyház homlokzatára vetített fényfestés, amely a 2000 éves, ám folyton megújuló városról mesél – sötétedés után napi 3 alkalommal. A látványosság szeptember 20-ig lesz látható a nemrégiben pompásan megújult Mindszenty-téren.

Sok karneválozó hiányolta a korábbi években az utcaszínházi produkciókat. Az ő kedvükben is járunk az idén, amikor a Gáyer-park esténként felnőtt helyszínné, Thália kertjévé változik: péntek-szombat-vasárnap a sötétedés után utcaszínházi kalandra invitálva a vidámság, a kacagás, a szerepjátékok és a rögtönzés híveit.

A VAOSZ-udvarban, a 2000 éves város történetét bemutató óriásfreskó tövében egy rekordkísérletnek is szurkolhatunk az Időugrók helyszínen. Húsz év húsz óra Szent Márton nyomdokain címmel a 20 éves jubileumát ünneplő szombathelyi Kötélugró Klub kétköteles gyorsasági világcsúcskísérletre vállalkozik.

DSC_6396a

Megújult a karnevál holnapja. Sok éves várakozás után idén teljesen új holnapról tájékozódhatnak a karnevál iránt érdeklődő látogatók. A kor igényeinek megfelelő, új arculatú, komoly technikai hátterű holnap lehetőséget biztosít az elektronikus jelentkezések fogadására, a programváltozások egyidejű kezelésére, szerződések előkészítésére is.  A holnap programinformációi összeköttetésben állnak a városi mobil applikácó, a SzombathelyPont alkalmazással is.

Az idei Karnevál bekerült a Gasztroélmények Éve 2016. elnevezésű programsorozatba is. A klasszikus vásári ételek mellett kiemelnénk a helyi termékek megjelenését, és a Szent Márton kiflit, amely egy új sütőipari terméke lesz ősztől a városnak. A két fél kifli egybekelesztésével készülő egészséges pékáruval a Karnevál több helyszínén is találkozhatnak a szombathelyiek és az idelátogató vendégek.

Fórumban a színpadok:

A Forum Színpad a nagykoncertek helyszíneként idén is eddig még nem látott-hallott produkciókat ígér. A 25 éves Quimby zenekar jubileumi koncertje a fesztiválközönség egyik kedvencének ígérkezik, de nem lesz ez másképp a Csík zenekar műfajteremtő muzsikája, a Hot Jazz Band produkció swingőrülete és az Apostol együttes többgenerációs bulija alkalmával sem.

DSC_6382a2

A Borok Utcájában a történelmi borvidékek legkiválóbb nedűi nagyszerű kíséretet adnak a zenei ínyencségeknek. Először zenél a Karnevál közönségének a városunkban rendkívül népszerű Ismerős Arcok zenekar, a sajátos műfajt teremtő Nox együttesből ismert, csodálatos énekhangú Péter Szabó Szilvia, az art-rock legenda Kiscsillag zenekar, valamint az őrületes zárókoncertet ígérő Vad Fruttik együttes is.

A Sörtéren a megszokottan magas minőségű kézműves sörök társaságában élvezhetjük a helyi zenekarok és a szűkebb pátriánkhoz kötődő előadók változatos és igazán személyes atmoszférájú koncertjeit. Itt muzsikál a New Level Empire, a Zaporozsec és Szatmári Juli is.

Új vendégek – régi korok:

A Savaria Történelmi Karnevál az idei évben díszvendégként köszönti a Nyugat-Dunántúl másik legendás történelmi színhelyét: Eszterházát. A fertődiek barokk látványosságokkal színesítik a Karnevált, a felvonulásra pedig maga Esterházy Antal herceg és felesége is ellátogat.

A hagyományőrzők között is lesznek új vendégek: itt lesz többek között a magyar és az osztrák buhurt válogatott, akik a középkori haditornát embert próbáló sportként művelik. Eljönnek Tata Várának Török Seymenjei, akik a végvári harcok idejébe kalauzolnak bennünket, a X-XI. századi Magyarországot megidéző Emese Várispánság és a Toportyán Nemzetség, a Lanceiarii Savarienses Szent Márton korabeli legionáriusai, a Bulgáriából érkező Legio I. Italica és a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület 11-es Huszár Tagozata, valamint a hunokat megjelentő Sereghy Törzs. A pénteki szakmai napon idén is kedvezményes jeggyel vehetnek részt a Történelmi Témapark programjain az autentikus hagyományőrzés iránt érdeklődő látogatók.

A Kalandvárban a gyerekek és a felnőttek együtt élhetik meg a közös játék örömét: itt működik majd a Laboda-Pagoda elnevezésű vizes játszóház, összehasonlíthatatlan élményt ígér a Hintayo „közösségi óriáshinta”, ügyességet és koncentrációt fejleszt a római katonák játékaként is ismert Petanque. Először láthatja-hallhatja a szombathelyi gyerekközönség Bíró Eszter énekes-színésznőt, akinek Állati zenés ABC című családi lemeze 2014-ben az Év Gyermekalbuma lett és Fonogram-díjat kapott.

DSC_6401a

Idén ismét megnyitja kapuit a Curia Iudaica (Zsidó udvar), ahol az állandó kiállítások és folyamatos napközbeni programok mellett swing-, jazz-, pszichedelikus rock’n’roll-koncertek, vagy épp Gerendás Péter önálló estje várják a látogatót. Az ókori Róma és Savaria zenéje címre hallgató interaktív kiállításon a látogató a hangok világán keresztül ismeri meg az antik életérzést.

Felvonulnak a Karneválon város régi-új bigái: 7 gyönyörű római kétlovas kocsi gazdagítja eztán a város antik járműparkját, amik a felvonulásokon kívül ún. „bigataxiként” is funkcionálnak majd. A felvonulások egyik leglátványosabb eleme lesz, hogy az idén lesz a legtöbb zászlóforgató. Több kompánia is részese lesz a menetnek, mintegy 70 zászló lesz egyszerre a magasban.

Szent Márton úton-útfélen:

Ahogy a 2016-os évnek, úgy az idei, sorrendben XVII. Savaria Történelmi Karneválnak is központi figurája városunk leghíresebb szülötte, Szent Márton.
Számos helyszínen, sokféle stílusban és minden korosztálynak szólnak a Mártonos programok, melyek nemcsak a szentéletű férfiú életének történetét mesélik el, hanem bemutatják a késő-római hétköznapokat: viseletben, zenében, színpadi- vagy utcai játékok során.

Új látványosság lesz az idén a Múltidéző Szombathely – Kalandjáték Savariában elnevezésű játszóház, mely természetesen a Kalandvárban várja a gyermekeket. Ez egy olyan óriási játéktér lesz, amely a római világ hiteles, ugyanakkor kalandos felfedezésére buzdítja a családokat. Az antik „minivárosban” minden gyermek próbára teheti magát, miközben a kor jellegzetes épületeivel, szereplőivel és legendáival ismerkedhet.

Márton halálának és kalandos temetésének vásári komédiás feldolgozása lesz a Kajárpéci Vízirevü patak-parti játéka a Gyöngyös „habjainál” – amely ezúttal a Loire vidékét hozza el Savariába.  A történet másik középkori stílusú megjelenítése a Szent Mártonról szóló képmutogató játék, melyet a Szent Márton Fesztiválon már láthatták a szerencsés szombathelyiek. Több alkalommal és több helyszínen feltűnik majd a városban Márton óriásbábos figurája is – az Ungaresca Táncegyüttes és helyi muzsikusok kíséretében.

A csütörtök esti Tüzes játék is Martinus alakját idézi majd. Hagyományőrzők és tűzszelidítők serege „lobbantja lángra” Európa legismertebb szentjének máig „parázsló” szellemét: tűzvarázslóink fantáziáját is megihlette ennek a békeszerető és béketeremtő, alázatos, Krisztus szellemében mindig mások szolgálatáért élő embernek a fordulatokban gazdag élete.

A Történelmi Témaparkban a katonai hagyományőrző programok sorában ezúttal kiemelt korszak lesz a Szent Márton korabeli Pannónia. Először láthatja majd Savaria mai népe a IV. századi (késő-római) katonai viseleteket, melyek erre az alkalomra készültek, és amik a Szent Márton Emlékév őszi programjaiban is szerepet kapnak majd. A katona Márton kései utódait és Savaria katonatörténetét ismerheti meg a betérő az Aréna u. 8. udvarán felállított honvédségi ponton, míg a Vas Megyei Levéltárban és az Egyházmegyei Könyvtárban Szent Márton-kiállításokon és gyűjteményekben ismerkedhetünk a kor tudományos hagyatékával.

Színes helyszínek:

A Keleti Udvarban különleges vendégek lépnek fel: a Szenegálból érkező Abdoul Camara és társulata, a Just For Fun Country Line Dance, a hagyományos indai táncok mestere Somi Panni, valamint hazánk leghíresebb férfi orientális táncosa, Seres Zoltán bemutatóin túl számos hastáncos produkciót láthat a közönség a mozi-árkádok alatt.

A Művészetek Utcája műhelyeinek bemutatkozói között minden évben találhat olyan művészt a képző- és iparművészetek iránt érdeklődő látogató, akivel korábban még nem volt alkalma találkozni. A színpadon először hallhatjuk Szabó Tibor és zenekara Meseautó című előadását, Kelemen Zoltán és Varga Richárd előadóestjét, vagy például a Vasi Múzeumbarát Klub alkalmi színtársulatának Nagy Konstantin császár Savariában című színházi előadását.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.