Szerző: Vas Megyei Főügyészség 2019. november 06.

Saját szüleit lopta meg társaival - felfüggesztett börtönbüntetést kaphat a betörő banda

2,6 millió forint értékben lopott el egy három fős társaság készpénzt a banda egyik tagjának szüleinek otthonából Szombathelyen. Felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbírságot szabhatnak ki rájuk. Egy másik esetben egy férfi egy más nevére szóló személyigazolványt rongált meg és kért helyette újat magának, majd ezzel új jogosítványt is készíttetett. Letöltendő börtönbüntetést kaphat a többszörös visszaeső férfi.

A Szombathelyi Járási Ügyészség bűnsegédként elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat az ellen a két férfi ellen, akik ismeretlenül maradt társukkal betörtek az egyikük szüleinek az otthonába, és onnan készpénzt és régi érméket loptak el 2,6 millió forint értékben 2018. augusztusában, Szombathelyen.

A vádirat szerint a két vádlott előzetesen megállapodott abban, hogy betörnek az egyikük szüleinek a házrészébe. Az egyik vádlott értesítette a másikat a szülők elutazásáról, majd a szülői háznál találkoztak a harmadik társukkal.

Az ismeretlenül maradt elkövető felmászott a lakás erkélyére a ház udvarán leállított gépjármű tetőlemezére helyezett létrán, majd befeszítette az ablakot, bemászott az épületbe, és értékek után kutatott, miközben a két vádlott a közelben őrködött.

kifigyelt pénz

Az elkövetők elosztották egymás között a megszerzett 7.040 euro és 300.000 forint készpénzt, abból a tippadó vádlottnak 200.000 forint és 300 euro jutott.

A Szombathelyi Járási Ügyészség felfüggesztett börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását indítványozta a bűncselekményt haszonszerzési céllal elkövető vádlottakkal szemben, a tippadó vonatkozásában pedig a bűncselekménnyel szerzett vagyon elkobzására is indítványt tett.

 

Más igazolványával ügyeskedett

A Szombathelyi Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat az ellen a rovott múltú férfi ellen, aki két alkalommal is félrevezette a hatóságot, és így jutott valótlan tartalmú személyigazolványhoz és jogosítványhoz Szombathelyen, 2017-ben.

A vádirat szerint a vádlott megszerzett egy más nevére szóló személyigazolványt, majd az okirat megrongálódására hivatkozva, az igazolványon szereplő adatok felhasználásával új személyigazolványt igényelt. A hatóság kiállította a vádlott kérelme alapján az új – valótlan tartalmú – okmányt, amin a vádlott fényképe volt, más személy adataival.

Ezt követően a vádlott vezetői engedélyt igényelt, amihez a valótlan tartalmú  személyigazolványt használta fel, és a más személy nevére kiállított jogosítvány elvesztésére hivatkozott.

A hatóság kiállította a vádlott fényképével, de más személy adataival az igényelt – valótlan tartalmú - közokiratot.

A Szombathelyi Járási Ügyészség a többszörös visszaeső vádlottal szemben végrehajtandóbörtönbüntetés kiszabását indítványozta.

A kép illusztráció.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.