Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2023. január 02.

Videó: A Ság hegy sziklaperemén rekedtek mentésének részletei - sötétben és ködben érkezett a mentőcsapat

Az apa és 11 éves fia a sötétség beállta előtt rekedt egy sziklaperemen, 40 méteres magasságban az év első napján. Felfelé már nem tudtak mászni, lefelé pedig nem mertek a ködben és a nedves, csúszós sziklákon. A celldömölki tűzoltók sem kockáztatták a bajba kerültek lefelé mentését, így fentről közelítették meg a két kirándulót.

Tegnapi hírünk után több olvasónk is kérdéseket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy hogyan rekedhetett sziklaperemen a két túrázó, hogyan kerültek oda és miért nem tudtak lejönni onnan?

Videónkban igyekszünk mindenre választ adni. Sajnos a mai sűrű köd nem tette egyszerűvé a helyszíni forgatást, mivel a vízpára szinte azonnal lecsapódott a lencsékre, de kérjük nézőinket, hogy ezt nézzék el nekünk.

Az összeállításban Balogh Eszter főhadnagy, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője beszél nagy vonalakban az esetről, a részleteket pedig Kocsis Péter, a Celldömölki Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka osztotta meg velünk a helyszínen.

A Ság hegy panorámája 2023. január 2-án

A videóból kiderül, hogy már a helyszínre jutás sem volt egyszerű, a 13 tonnás tűzoltóautóval ugyanis fizikai képtelenség eljutni a kráterig.

Tűzoltóautóval nem lehet eljutni a kráterig

A tűzoltók sötétedés előtt érkeztek a már ismerős helyszínre, ahonnan korábban is kellett kirándulókat menteni.

A celldömölki mentőcsapat és a nyáron átvett quad

A mentéshez használt eszközök mozgatásában nagy segítséget nyújtott a nyáron átvett tűzoltó-quad, a tűzoltók egy részét pedig rendőrautó szállította a helyszínre, mivel az a méretei, súlya miatt be tudott hajtani a területre.

A felszerelések a tűzoltó quaddal jutottak el a kráterhez

A tűzoltók végül felfelé mentették a szorult helyzetbe kerülőket és egy mentődolgozó is felmászott velük 70 méter magasságba a sötétben és ködben, hogy azonnal megvizsgálhassa a gyereket.

Kirándulók a Ság hegyen, Celldömölk közelében

A részletek videónkban meghallgathatók, a képek pedig a terepviszonyokat szemléltetik.

A celldömölki tűzoltóparancsnok - aki elmondása szerint a bajtársaival együtt a Ság hegy szerelmese - azt kéri a kirándulóktól, hogy ne térjenek le a kijelölt, biztonságos útról a szépnek ígérkező kilátás kedvéért. (Napos, tiszta időben dél-kelet felé a Balaton víztükre, míg észak-nyugatra az ausztriai havas hegy, a Schneeberg is látszik.)

Világosban még nem tűnt vészesnek a sziklaperem felé vezető kaptató

Az elmúlt években több súlyos sérüléssel járó baleset is történt a külön utakon járó kirándulókkal.

Az alábbi videó 2015-ben készült, az Ataru Taiko kráter-koncertjén:

Itt forgatták az Eragon című film néhány jelenetét is:

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.