Barion Pixel
Szerző: 112Press 2019. június 12.

Levágott disznóval az utánfutón taposta le a cukorrépát - mérges tulajdonos rúgta le az autó tükrét Vépnél

Kánikulában szállított levágott disznót nyitott, alumínium utánfutón egy férfi, akire egy vadász figyelt fel. Megállította a területén átgázoló autóst és rendőrt hívott. Nem sokkal később lerepült a visszapillantója az utánfutós autónak.

Rendőrök érkeztek szerdán délután egy mezőgazdasági területre, Vép közelébe. Megtudtuk, hogy egy vadász figyelt fel egy utánfutós KIA terepjáróra, ami éppen a cukorrépa földön taposta le a fiatal növényeket. A felháborodott tulajdonos megállította az autót és rendőrt hívott.
 
v4
 
Időközben kiderült, hogy az autó nyitott utánfutóján egy levágott disznó feküdt, amit egy távolabbi, Vas megyei településre szállított volna a sofőr, feldolgozásra. Ez volt az a pont, amikor az autót megállító férfi nagyon méregbe gurult. Nem titkolta, hogy ő törte le a KIA visszapillantó tükrét.
 
v3
 
-Harminc fok feletti kánikula van, az utánfutón kb. 40 fok. És így hurcolnak át egy állati tetemet, hogy azt emberi fogyasztásra feldolgozzák. Ez nem normális dolog. Ráadásul a vadászterületünkről van szó, akkor, amikor a sertéspestistől hangos Európa. Nem csak a vadállatokat veszélyeztetik az ilyen tettek, de a közelben két legális sertéstelep is működik, több ezer hízóval. Ha a sertéspestis felüti a fejét, akkor a teljes állományt meg kell semmisíteni - fakadt ki az autót megállító férfi. Időközben többen is érkeztek a helyszínre, köztük egy állattartó, aki közölte, milliós összeget fizet az ÁNTSZ-nek az engedélyekre és bevizsgáltatásokra. Őt is felháborította az emberi fogyasztásra szánt disznó ilyen szállítása.
 
v1
 
A disznót szállító férfi közölte, hogy legálisan tartott sertést vágtak le szabályos körülmények között és ezt iratokkal is tudja bizonyítani, amit a rendőrnek meg is mutatott.
 
v2

-Ha minden olyan legális, akkor miért kell mezőgazdasági utakon sunnyogni, miért nem közúton szállítja a disznót? Mert tudja, hogy állati tetemet így tilos szállítani - dühöngött a vadász, aki ellen eljárás indult rongálás miatt.  A KIA vezetőjének a mezőgazdasági területen okozott kárért kell felelnie, illetve a hatóság jelezte az ÁNTSZ felé a disznó szállításának körülményeit, ami feltehetőleg újabb vizsgálatot jelent majd.

v6

A NÉBIH az ASP-ről

Az afrikai sertéspestis (ASP) nagy ragályozó képességű, vírus okozta fertőző betegség, amely iránt Európában a házisertés és az európai vaddisznó fogékony. Afrikában a közönséges varacskosdisznó és egyéb vaddisznó fajok, valamint Ornithodoros nembe tartozó óvantagok (lágy kullancsok) játszanak szerepet a betegség fenntartásában. Európában az óvantagok ASP átvitelével kapcsolatos szerepéről még viszonylag kevés információ áll rendelkezésre.

A betegség vírusellenes állatgyógyászati készítményekkel nem gyógyítható és az állatok védőoltására engedélyezett, hatékony oltóanyag (vakcina) sem áll rendelkezésre. Az ASP vírusa iránt a sertés és a vaddisznó minden életkorban fogékony és a megbetegedett állatok szinte kivétel nélkül elpusztulnak. Az ASP vírus az embert nem betegíti meg, ezért közegészségügyi jelentősége nincs, de a felelőtlen emberi magatartásnak a betegség terjesztésében döntő szerepe lehet.

Forrás

 v5


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.