Barion Pixel
Frissítve: 2013. október 19.

Rács mögött az autófeltörő, kerékpártolvaj csapat

Egy hónapig garázdálkodtak Szombathelyen, 18 autót törtek fel, tíznél több kerékpárt loptak el és volt, hogy visszalopták az eladott lopott cuccot, mert más vevő is volt rá.

Két középiskolás és egy rendőrök előtt is ismert 38 éves férfi dúlt Szombathely utcáin az éjszakai órákban szeptember elejétől egészen a lebukásukig. Autókat törtek fel, lezárt kerékpárokról vágták le a zárat, hogy ellophassák őket és az eddigi adatok alapján a lakásbetörésektől sem riadtak vissza. Nem válogattak, vittek mindent, amit lehetett.


A trió olyan autókat is feltört, amiben semmilyen értéket nem láttak, bízva abban, hogy a kesztyűtartóban lesz ez-az. A legtöbbször sikerrel jártak, több vállalkozó sem tudta megkezdeni a munkát, miután reggel szembesültek azzal, hogy a munkához használt szerszámaiknak lába kelt.

Szombathely belvárosában, vagy pl. a forgalmas Bartók Béla körúton is tevékenykedtek. Kalapáccsal beverték az autók ablakát és pár másodperc múlva már mentek is tovább a zsákmánnyal. Mire az álmukból felriadó környékbeliek kinéztek, már nyomuk sem volt. Ennek ellenére többen is tárcsázták a rendőrséget, ami ilyenkor nagyon hasznos lehet, hiszen az elkövetők még úton lehetnek.

A lebukásuk is annak köszönhető, hogy a rendőrjárőrök észrevettek hajnalban egy kitört ablakú autót a déli városrészen és mivel már hetek óta üldözték a bandát, ezért a friss eset miatt szinte hajtóvadászatot rendeztek. Ennek eredményeként egy órával később a Bem utca közelében a rendőrök kiszúrtak egy kerékpáron tekerő triót, akik a rendőröket meglátva irányt változtattak. Kettőt sikerült elfogni közülük, a harmadik társukat pedig már a lakásáról állították elő.


Eleinte mindenki mellébeszélt, de aztán megtört a jég és beismerték előbb az utolsónak észrevett autó feltörését, majd utána sorban a többit is. A házkutatások során sok ellopott tárgy került elő, nagyjából a lopott holmi fele. A többit értékesítették és úgy tudjuk, az ebből szerzett pénzt nem élelmiszerre költötték.

Kétszer lopott gitár

Egy érdekességre is fény derült. A fiatalok eladtak egy olyan gitárt, amit korábban Ausztriából loptak. Időközben azonban új vevő is jelentkezett a már eladott hangszerre, ezért "kénytelenek voltak" visszalopni azt, hogy az új vevőnek is kedvezzenek.

Az elfogott trió jelenleg előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást.

A Szombathelyi Rendőrkapitányság közleménye

Szombathelyen és a környező településeken 2013. szeptember 4. napját követően a gépjárműfeltörések száma – az azt megelőző időszakhoz képest – jelentős mértékben megnőtt. Előfordult, hogy egy éjszaka alatt négy járművet is feltörtek ismeretlen tettesek. Az elkövetők többek között nagyobb értékű szerszámgépet, motoros fűrészt, fűkaszát, napszemüveget, karórát és személyes okmányokat tulajdonítottak el a gépkocsikból.

Az adatgyűjtés során a Szombathelyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya munkatársainak látókörébe került egy 38 éves szombathelyi férfi, aki már korábban is követett el hasonló bűncselekményeket.


A Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának járőrei 2013. október 10-én Szombathelyen, egy Szent Gellért utcai társasház parkolójában egy betört ablaküvegű személygépkocsit találtak. A kiterjesztett helyszíni szemlét és az adatgyűjtést követően a bűncselekmény észlelésétől számított egy órán belül a járőrök elfogták a feltételezett elkövetőket. A gyanúsítottak kihallgatásuk során beismerték, hogy elfogásukat megelőzően aznap éjjel további két járművet is megkárosítottak. A megalapozott gyanú szerint a 17 éves nádasdladányi, a 18 éves és a 38 éves szombathelyi férfiak 2013. szeptember 4. és 2013. október 10. között tizennyolc esetben törtek fel gépjárműveket és vitték el az azokban talált értékeket.

A gyanúsítottak kihallgatását és az ügyben lefolytatott házkutatásokat követően több eltulajdonított tárgyat is megtaláltak a rendőrök, így a bűncselekménnyel okozott kár részben megtérült. A Szombathelyi Rendőrkapitányság munkatársai 2013. október 10-én a feltételezett elkövetőket őrizetbe vették, majd a Vas Megyei Főügyészségen indítványozták előzetes letartóztatásuk kezdeményezését. A Szombathelyi Járásbíróság 2013. október 12-én mindhárom gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezte. A Szombathelyi Rendőrkapitányság, nagyobb értékre elkövetett lopás bűntett és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja az ügyben a nyomozást.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.