Barion Pixel
2014. május 28.

Rabló, csaló, tükörlerúgók rendőrkézen

Három bűncselekményről tartottak sajtótájékoztatót a Szombathelyi Rendőrkapitányságon. Idősek és autók sérelmére követték el ezeket. További sértetteket is keresnek.

Három felderített bűncselekményről tartott sajtótájékoztatót Szombathelyen Gulyás Ferenc r.alezredes, városi rendőrkapitány és Balogh Gábor, r.alezredes, a bűnügyi osztály vezetője.

Baj van, Nagyi!

Profi szintre fejlesztette az ún. unokás csalást egy duó, az ország több pontján vertek át nagymamákat, akiktől 200 ezer és 3 millió forint közötti összegeket "sírtak" ki. A módszer egyszerű: egy még szabadlábon lévő, körözött nő a telefonkönyvből "özv." megjelölésű neveket keresett ki abból a városból, ahova segítője aznap elutazott. Ha valaki felvette a telefont, akkor a nő beszéltette a telefonpartnerét, majd ha sikerült megtudnia, hogy annak van lány unokája, akkor előállt a mesével, hogy ő az unoka és komoly bajba került.

Általában balesetre, jogi zűrzavarra, vagy üzleti fenyegetésre hivatkozott és előadta, hogy sürgősen pénzre van szüksége, hogy kikerüljön a bajból. Meglepő, de sokszor bevált ez a recept. Mivel az ál-unoka azonnal lebukott volna személyes találkozáskor, ezért jött a következő mese: egy ügyvéd, vagy egy barátnő édesapja megy a pénzért. Az ijedt nagyik persze azonnal előkeresték a pénzüket, a megnyerő külsejű, középkorú csaló pedig taxival ment a megadott címre, ahol átvette a pénzt, vagy elkísérte a nagymamát a bankhoz. Mint kiderült, a csaló 20-60 ezer forintot kapott később egy-egy zsákmányból, a nagyobb rész a szervező hölgynél maradt.

Mint arról beszámoltunk, a csaláshoz arcát adó férfi már előzetes letartóztatásban van. Az ítéletnél súlyosbító tényezőnek számít, hogy idős, cselekvőképességükben korlátozott embereket vertek át. Öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak. Az unokájuknak jóhiszeműen segíteni akaró sértettek 67-90 év közöttiek.

Ne gondolkodjanak, hívják a rendőrséget!

A csaló lebukásához egy gyanakvó nagyi is kellett, aki nem adta át a pénzt az ismeretlennek, hanem szinte azonnal a meghiúsult pénzátadás után értesítette a rendőröket, akik már rendelkeztek a csaló profiljával korábbi esetek alapján és azt is sejtették, merre indulhatott a csaló, akit tíz perccel később az állomáson fogtak el.

A rendőrség várja további károsultak jelentkezését, illetve olyanokét, akiknél próbálkozott az ál-unoka. Ha valaki ezután találkozik hasonló jellegű csalási kísérlettel, akkor a lehető leghamarabb hívja a rendőrséget!

Kirabolta az idős asszonyt az ál-E-On-os

A Bolyai utcai rablásról már szintén beszámoltunk Olvasóinknak. Mint azt a sajtótájékoztatón megtudtuk, a 84 éves asszonyhoz egy magát E-On munkatársnak kiadó férfi csengetett be és jó hírt közölt: pénzvisszatérítésre jogosult a néni, harmincezer forintot kap. A férfi azonban sajnálkozott is, amiért nincs nála pontos összeg, így a néninek vissza kell adni 10 ezer forintot.

Az egészségügyi problémákkal is küzdő idős asszony bement a szobába, elővette a megtakarított pénzét és azzal ment vissza az ajtóhoz, ahol a nála sokkal erősebb 43 éves várpalotai férfi fellökte, majd a 130 ezer forintját elvette tőle és elmenekült.

A rendőrség a készenléti rendőrség embereivel együtt azonnal hajtóvadászatot indított a rabló után, akit 15 percen belül el is kaptak a bevetési osztály emberei. A férfi nem volt közreműködő és mint kiderült, hamis igazolványt adott át a rendőröknek. Nem sokkal később azonban kiderült a valós személyazonossága is, a rendőrségi rendszer pedig kiadta a férfi ellen érvényben lévő körözéseket is. Többek között hivatalos személy elleni erőszak és fogolyszökés miatt keresték az illetőt.

A Pesti Kerületi Bíróság elrendelte a várpalotai férfi előzetes letartóztatását, aki az idős asszony kirablása miatt 10 évig terjedő szabadságvesztéssel gyarapíthatja a büntetés-gyűjteményét.

Az alkohol rossz tanácsadó - lerúgott tükrök

Május 13-ra virradóra 13 autó tükrét rúgták le akkor még ismeretlenek Torony és Sé településen. A rendőrségi adatgyűjtés során - jó pár pletykát is feldolgozva, majd elvetve - a rendőrök eljutottak két férfihoz. A 19 és 21 éves toronyi és körmendi férfi beismerte a tükörlerúgásokat és elmondták azt is, hogy nem konkrét személyek ellen irányult az akciójuk, csupán többet ittak a kelleténél és bele sem gondoltak, milyen komoly bosszúságot és anyagi kárt okoznak. (Több autónak motoros, vagy elektronikával ellátott tükre volt.)

A két fiatalember rendelkezik munkahellyel és rendszeres jövedelemmel, így rendőri rávezetésre úgy nyilatkoztak, hogy mindent megtesznek a károk megtérülése érdekében. A rongálás és garázdaság miatt 1-2 éves szabadságvesztés fenyegeti a duhajokat.

A rendőrség közleménye

A Szombathelyi Rendőrkapitányság 2014. április közepétől több olyan csalás vétség elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást, amelyek esetében az elkövető trükkös módszerrel csalt ki különböző összegeket az idős sértettektől.A rendőrkapitányság munkatársai szolgálatellátásuk során a szombathelyi vasútállomáson, 2014. május 19-én felismerték és elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható székesfehérvári férfit.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a gyanúsított öt másik, így a Soproni Rendőrkapitányság, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság, a Győri Rendőrkapitányság, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság és a Nagykanizsai Rendőrkapitányság illetékességi területén is követett el hasonló cselekményeket.

A 61 éves R. Lászlóval szemben csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – előzetes letartóztatása mellett – folytatja a nyomozást a Szombathelyi Rendőrkapitányság.

Trükkös módszerhez folyamodott az a várpalotai férfi is, aki az áramszolgáltató munkatársának adva ki magát jutott be egy szombathelyi lakásba, majd az ott lakó idős asszonyt fellökte és ruhájának zsebéből több mint százezer forint készpénzt vitt magával. A sértettől kapott pontos személyleírásnak is köszönhetően, a Készenléti Rendőrség munkatársai a bejelentéstől számított tizenöt percen belül elfogták a 43 éves férfit.

R. Károllyal szemben rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Szombathelyi Rendőrkapitányság. Mivel a férfi az intézkedés során egy másik személy nevére kiállított személyi igazolvánnyal igazolta magát, ezért vele szemben közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt is eljárás indult. A gyanúsítottat a Pesti Központi Kerületi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

Összesen tizenhárom személygépkocsiban tett kárt egy körmendi és egy toronyi fiatal Sé és Torony község belterületén, 2014. május 13-án éjszaka. A 21 éves és a 19 éves férfi a rendelkezésre álló adatok alapján spontán módon, motiváció nélkül követte el a cselekményeket. Kihallgatásuk során mindketten beismerő vallomást tettek. F. Miklóssal és Cs. Milánnal szemben garázdaság vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a Szombathelyi Rendőrkapitányság.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.