Szerző: Pest MRFK 2019. március 06.

Frissítve: Új pszichoaktív anyaggal üzletelőkre csapott le a TEK Turán

Nyolc gyanúsított közül ötöt őrizetbe vettek a gödöllői rendőrök, velük szemben új pszichoaktív anyaggal visszaélés a gyanú.

Frissítés 03.07.

A Gödöllői Járási Ügyészség közleménye

A Gödöllői Járási Ügyészség öt férfi letartóztatásának elrendelésére tett indítványt, akik több éven keresztül kristály és kréta néven ismert új pszichoaktív anyagot árultak Turán.

A bűnügy gyanúsítottjai, öt férfi Turán egymás szomszédságában vagy a szomszéd utcákban élnek.

Az egyik férfi már 2015-től kezdődően kristály és kréta néven ismert új pszichoaktív anyagokat szerzett. Az anyagokat a házában, 1 grammos adagokba porciózta, majd az egyre bővülő vevőkörének árulta. Vevői között 18 év alatti személy is volt. A bűnügy további négy gyanúsítottja az évek során bekapcsolódott az új pszichoaktív anyagok értékesítésébe.

A vevők a gyanúsítottak házához mentek az áruért.

2019. március 5-én a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a Gödöllői Rendőrkapitányság, a Nagykátai Rendőrkapitányság nyomozói, a Készenléti Rendőrség és a TEK munkatársai összehangolt akció keretében kutatást tartottak a férfiak házaiban. Ott nemcsak pszichoaktív anyagot, hanem kábítószert, azok adagolásához szükséges eszközöket is találtak.

Az új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével gyanúsított férfiak a bűncselekményt hosszabb időn keresztül követték el, megélhetésük biztosítását láttak a bűncselekményből származó jövedelemben. Ezért okkal lehet tartani attól, hogy szabadon hagyva tovább folytatnák bűnös tevékenységüket. Annak a veszélye is fennáll, hogy összebeszélve a további gyanúsítottak és tanúk befolyásolásával veszélyeztetnék a nyomozás sikerét. Mindez kizárólag a letartóztatásukkal akadályozható meg.

A Gödöllői Járási Ügyészség ezért tett indítványt az öt gyanúsított letartóztatásának elrendelésére.

Korábban írtuk

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Gödöllői Rendőrkapitányságán indult nyomozás új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Forrás: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

A nyomozók adatgyűjtést követően azonosították a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható személyeket, elfogásuk érdekében összehangolt akciót szerveztek. A gödöllői rendőrök a Nagykátai Rendőrkapitányság, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a Készenléti Rendőrség, továbbá a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala és a Terrorelhárítási Központ munkatársainak bevonásával 2019. március 5-én hajnalban Turán hat helyszínen intézkedtek egyidejűleg.

Forrás: Terrorelhárítási Központ

A végrehajtott intézkedések során több embert előállítottak bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt, továbbá több helyszínen kábítószergyanús és feltehetően új pszichoaktív anyagokat foglaltak le. A KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatala a gyanúsítottaktól feltehetően a bűncselekménnyel összefüggésben szerzett nagyértékű járműveket, milliós nagyságrendben készpénzt, műszaki cikkeket, továbbá tizenkettő lovat foglalt le.

Forrás: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Az akciót követően a nyomozók nyolc főt hallgattak ki gyanúsítottként új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett megalapozott gyanúja miatt, közülük ötöt bűnügyi őrizetbe vettek és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.

Forrás: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

A gyanúsítottakkal szemben a további eljárást a Gödöllői Rendőrkapitányság szakértők bevonásával folytatja.

Forrás: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Pest megyében – ahogy más megyében sem – a közelmúltban nem ez volt az első összehangolt akció, amelynek során kábítószerkereskedőkre, vagy új pszichoaktív anyaggal kereskedő személyekre csaptak le a rendőrök. A felderítések alapvető bűnüldözési célja mellett a hatóságok kiemelt figyelmet fordítanak a bűncselekményekkel összefüggésben szerzett vagyontárgyak felkutatására és lefoglalására is.

Forrás: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Kábítószer miatt csapott le a TEK TuránHozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.