Szerző: Vas Megyei Főügyészség 2019. október 29.

Próbára bocsátás bigámia és lopás miatt - jogerős ítéletek

Előbb egy koszovói férfihoz majd egy magyar férfihoz is hozzá ment egy nő másfél éven belül. Egy másik esetben egy diák mobiltelefonját és készpénzét lopta el egy férfi Szombathelyen. Mindkét esetben próbára bocsátást javasolt az ügyészség, amit a bíróság helyben is hagyott. Mindkét ítélet jogerős.

A Szombathelyi Járási Ügyészség kettős házasság bűntette miatt a mai napon bíróság elé állította azt a nőt, aki házasságának fennállása alatt újabb házasságot kötött 2018. decemberében Szombathelyen.

A vád szerint a vádlott érvényes házasságot kötött egy koszovói állampolgárral rövid ismeretséget követően 2017. májusában, a Koszovói Köztársaságban. A vádlott hazautazását követően intézni kezdte a külföldön kötött házasság magyarországi anyakönyvezését, ennek érdekében lefordíttatta a Koszovóban kiállított házassági anyakönyvi kivonatot, majd benyújtotta az anyakönyvi hatóságnak.

A hatóság hiánypótlásra szólította fel a vádlottat az okirat hiányossága miatt, azonban a vádlott a felhívásnak nem tett eleget, hanem anélkül, hogy az előző házasságát felbontotta volna, újabb házasságot kötött egy magyar állampolgárral.

A vádlott hajadonnak vallotta magát a házasságkötési szándék bejelentésekor, ezért az anyakönyvi hatóság anyakönyvezte az újabb házasságot.

A Szombathelyi Járásbíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően próbára bocsátotta a vádlottat.

Próbára bocsátás lopás miatt

A Szombathelyi Járási Ügyészség lopás vétsége miatt a mai napon bíróság elé állította azt a férfit, aki ellopta egy diák értékeit Szombathelyen, a Csónakázó-tónál, 2019. októberében.

A vád szerint az egyik szombathelyi iskola diákjai játékos vetélkedőn vettek részt, és a sértett közben a parkolóban hagyta a hátizsákját, egy padon.

A vádlott kivette a sértett mobiltelefonját és a pénztárcáját, amiben a sértett okiratai és 4.500 forint készpénz volt, az őrizetlenül hagyott hátizsákból. A vádlott eltette a készpénzt, a pénztárcát pedig az okiratokkal és a mobiltelefonnal együtt egy közeli bokorba rejtette.

A sértett észrevette, hogy eltűntek az értékei, amikor visszatért a táskájához. A parkolóban egy férfi tanúja volt a lopásnak, és személyleírást adott az elkövetőről. A sértett az osztálytársaival együtt kezdte keresni a környéken a leírásnak megfelelő személyt, akit meg is találtak a közelben, az Emlékműnél.

A vádlott önként elvezette a sértett osztálytársait a telefonhoz és a pénztárcához, a készpénzt pedig az időközben értesített, és a helyszínre érkező rendőrök foglalták le a vádlottól.

A Szombathelyi Járásbíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően – a kár megtérülésére tekintettel - próbára bocsátotta a vádlottat.

Mindkét ítélet jogerős.

A címlapkép illusztráció.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.