Barion Pixel
2014. november 23.

Nem vicces és nem orosz: a Pinetown-baleset

A viccoldalakon terjedő animált gif nem egy számítógépes játék képsora és nem is orosz hétköznapi eset. Egy dél-afrikai baleset, amelyben 24 ember vesztette életét. Még mindig viccesnek hangzik?

"Csak az oroszok", "Ruszki kamionos siet", "Csúnya baleset", "Na, nekik rossz napjuk volt", "Drágám, kicsit késni fogok" és hasonló címeken jelent meg különböző oldalakon a 9gag-ról átemelt animált GIF. A többnyire humoros bejegyzésekről ismert oldalon nem volt ismertető a képsor előéletéhez, így sokan talán lustaságból sem tartották fontosnak ellenőrizni, hogy valóban orosz videó és valóban poénos-e?

Az animáció sajnos nem egy számítógépes játékból származik, hanem egy 2013. szeptember 5-i balesetnél rögzítette egy autóba szerelt fedélzeti kamera, ún. dashcam. A helyszín pedig nem egy orosz város, hanem a dél-afrikai Pinetown. A Google Maps térképén még 2010-es felvételt találtunk, de ide kattintva megtekinthető a kereszteződés abból az irányból, ahonnan a kamionsofőr érkezett. (Az általunk közölt videó a GIF-től eltérően nem csak egy részt emel ki, illetve szinkronizáltuk a dashcam és a kereszteződésbe telepített kamera felvételét is.)

Aznap este a 23 éves szváziföldi Sanele Goodness May cége kamionjával haladt az M31-es úton, párhuzamosan a díjköteles autópályával, amit szándékosan került el. A lejtős úton a nem megfelelően karbantartott kamion felgyorsult és a sofőr hiába nyomta a féket, nem tudta megállítani a monstrumot. Az egyik kereszteződésnél éppen zöldre váltott a lámpa és a lámpánál várakozók egyszerre indultak. Ez a képsor szerepel a "vicces" animációban.

A következő pillanatban a jobbról érkező kamion letarolt négy iránybuszt és két személyautót. A balesetben 19-en a helyszínen, hárman közvetlenül kórházba szállítás után, ketten pedig valamivel később haltak bele a sérüléseikbe. Több áldozatot csak napok múlva tudtak azonosítani.

Pinetown-baleset Fotó Ignition

A 24 halottat követelő balesetben a kamiont vezető Sanele May megsérült, őt később őrizetbe vették és szándékos emberöléssel vádolták, amiért anyagi megfontolásból kerülte el az autópályát.

Sanele Goodness May az ügyvédjével Fotó Rogan Ward

Az ügyben váratlan fordulatot hozott, hogy nagyon sokan - köztük az áldozatok hozzátartozói (!) - is kiálltak a sofőr mellett és azt követelték, hogy ne szándékos emberöléssel vádolják a férfit. A követelések között szerepelt az is, hogy állítsák bíróság elé a kamionos munkaadóját, aki a nem megfelelő műszaki állapotú kamiont biztosította May-nek.

Az egész Dél-Afrikát megrázó baleset ügyének tárgyalására - többszöri halasztás után - 2014. november 28-án kerül sor.

A sors fintora

Cecelia Shabalala azok között volt, akik súlyos sérülésekkel ugyan, de túlélték a balesetet. A nőnek eltört mindkét lába és a medencecsontja, hosszú időt kellett kórházban töltenie. A munkáját ugyan sérülése miatt elvesztette, de végig optimstán állt a balesetéhez és azt mondta, hogy így több időt tud eltölteni 8 éves kisfiával. 2014. október 23-án mankójára támaszkodva ismerősével beszélgetett Pinetown egyik utcájának járdáján, amikor egy autó vezetője elvesztette uralmát a járműve felett és elgázolta a nőt, aki a kórházba szállítás közben belehalt a sérüléseibe.

Források:
-news24.com
-Times Live
-eNCA
 

 

 

 

címkék: pinetown baleset kamion

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.