Barion Pixel
Frissítve: 2013. augusztus 10.

Pincetűz egy társasházban és tetőről leszakított lemez

Pincetűzhöz riasztották a tűzoltókat Szombathelyen, a Pázmány körúton. A füst az egész lépcsőházat belepte. Közben a szél egy nagyméretű fémlemezt is leszakított a tetőről.

Frissítés: Információink szerint a kirendelt tűzvizsgáló és a rendőrség nem talált szándékos gyújtogatásra utaló nyomot a Pázmány Péter utcai társasházban. A tüzet akár egy hanyagul elpöckölt cigarettacsikk is okozhatta, ezért fontos betartani és betartatni a tűzvédelmi előírásokat.

Tegnap írtuk:
Szándékos gyújtogatásra gyanakszanak a lakók, ezért feljelentést is terveznek információink szerint abban a tűzesetben, amihez szombaton délután riasztották a tűzoltókat. A szombathelyi Pázmány Péter körút egyik társasházának pincéjében lángolt újságköteg és bútor. A sűrű 1füst az egész lépcsőházat beterítette. Az oltás után a tűzoltók azonnal megkezdték a füst kivezetését. Közben mentő is érkezett, mivel az oltás kezdetén még nem lehetett tudni, tartózkodott-e valaki a pincében, illetve azt sem, kapott-e valaki füstmérgezést a házban.

A mentőknek egy egyre jobban aggódó asszonyt is nyugtatniuk kellett, akinek édesanyja és testvére a földszinti lakásban tartózkodott. A nő előbb be akart rohanni a füstbe, majd sokkos állapotban telefonálni próbált, sikertelenül. A nyugtató szavak azonban elérték a céljukat, majd nem sokkal később a tűzoltók kivezették a szintén ijedt családtagokat.

A füst elvezetése után a tűzoltók rendőrök segítségével végig járták a házat, hogy megbizonyosodjanak róla, senki nem szenvedett füstmérgezést. "Rendőrség! Nyissák ki!" - hangzott fel a lépcsőházban több alkalommal a felszólítás, hangos dörömbölés után, sok ajtó azonban zárva maradt. Egy házban lakó férfi többször is szólt, hogy ne dörömböljenek, mert felesleges és be ne törjék az ajtót, mert az sok pénzbe kerül a lakónak. A férfi tudni vélte, hogy az egyik lakó már reggel nyolckor elment valahova és a másik ajtó mögött sincs senki, még a helyszínt is pontosan megnevezte, hol lehet megtalálni a házigazdát.

Nem sokkal később aztán mindkét ajtó kitárult. Az egyik lakó szóvá tette a hangoskodást, a másik pedig csodálkozva kérdezte, mi történt. "Ez is pontosan mutatja, miért nem hihetünk senkinek. Egy komolyabb tűznél életek múlhatnak azon, ha elhisszük, hogy senki nincs a lakásban és nem ellenőrizzük. Igen, kellemetlen, ha valakinek betörjük az ajtaját, de még kellemetlenebb, ha otthon fekszik ájultan és mi azért nem találjuk meg, mert a szomszédja szerint nincs otthon" - mondta az egyik tűzoltó.

Közben újabb munkájuk is akadt a tűzoltóknak. A háztömb tetejéről ugyanis egy nagy fémlemezt szabott le a szél és az egyik lépcsőház bejárata mellé dobta. Mint kiderült, a tetőn a szellőzőket védte az eső ellen a lemez, egy vállalkozó helyezte fel őket nem sokkal korábban. A tűzoltók ellenőrizték a még fent lévő lemezeket is, mivel azokat is mozgatta a szél.

A mostani tűznek valószínűleg lesz "utóélete". Ez alatt értjük azt is, hogy a tűzoltók fokozottan ellenőrzik a társasházak lépcsőházaiban, pincéiben elhelyezett tárgyakat, papírokat, éghető anyagokat.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.