Szerző: Győri Járási és Nyomozó Ügyészség 2019. november 27.

Száguldó vonatnak rohant a kislányra bízott ló - Pénzbüntetést kapott a gazdája

Másodfokon elmarasztalta a bíróság azt a férfit, akinek a lova egy 140km/órás sebességgel közlekedő személyvonatnak rohant Győr közelében és ezzel 12,5 millió forintos kárt okozott a vasúti szerelvényben. A ló elpusztult a balesetben. A férfit közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétségben marasztalta el a bíróság.

A Győri Járási és Nyomozó Ügyészség 2017-ben közlekedési bűncselekménnyel vádolta meg, a járásbíróság pedig felmentette azt a férfit, akinek a lova 2016-ban, Győr közelében, nekiszaladt egy személyvonatnak. Az okozott kár több, mint tizenkétmillió forint. Eredményes ügyészi fellebbezést követően másodfokon a vádlottat a vádiratban szereplő bűncselekményben bűnösnek találták.

Fotó: Győr-MS MRFK

A vád szerint a harmincnyolc éves férfi megengedte, hogy a győri otthonukba kerti partira érkező tíz éves kislány legelni vigye a nagytestű lovat. A gyermek vezetőszáron vitte ki az állatot a közeli legelőre, ahová őt édesanyja is elkísérte.

Fotó: Győr-MS MRFK

A legelőn azonban a ló megijedt, először körbe-körbe futott, majd a vezetőszárat a gyermek kezéből kitépte és elfutott a közeli fás-bokros területen fekvő vasúti sínek felé.

Fotó: Győr-MS MRFK

A ló a sínek közelében, a vasúti átjáró előtt megállt, azonban megijesztette az előtte 140 km/h sebességgel elhaladó szerelvény, és annak nekiszaladt.

A vonaton utazó nyolcvan fő közül senki sem sérült meg, azonban a szerelvényben mintegy 12.5 millió forint kár keletkezett.

Fotó: Győr-MS MRFK

A terhelt állattartóként megszegte azokat a jogszabályokat, amelyek szerint állatot csak úgy szabad tartani, hogy az útra ne tudjon kijutni, valamint az állatot olyan személynek engedte át, aki nem volt képes azt uralma alatt tartani.

Fotó: Győr-MS MRFK

Az elsőfokú bíróság a terheltet az ellene emelt vád alól bizonyítottság hiányában felmentette, mivel álláspontja szerint nem nyert bizonyítást, hogy az elkövető tudta volna, hogy a gyermeket kísérő anya nem ért a lovakhoz.

Eredményes ügyészi fellebbezés után a másodfokú bíróság a terheltet a vádiratban megjelölt közlekedés biztonsága elleni vétség miatt 375.000 forint pénzbüntetésre ítélte. A megállapított tényállás szerint a terhelt gondatlan volt, amikor a lovat egy tíz éves kislányra bízta.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.