Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2022. december 19.

Videó: Őzet mentettek jégről a szombathelyi tűzoltók a Dozmati víztározónál

A jégen kuporgó kimerült állatot mobilstéggel közelítették meg a tűzoltók, komoly erőfeszítéssel, majd egy pokrócba csomagolták az őzbakot és a partra húzták a mentőcsapatot a parton maradt bajtársak. Videón mutatjuk meg a sikeres mentőakciót.

 Lakossági bejelentés alapján vonultak a szombathelyi tűzoltók a dozmati víztározóhoz, ahol egy kimerült őzbak próbált kivergődni a jégről, ahová feltehetőleg valami elől bemenekült. A tűzoltók a helyszínen felmérték a lehetőségeiket és a kockázatokat, majd úgy döntöttek, hogy mobil stég segítségével közelítik meg az addigra már jégen fekvő őzbakot.

 Mivel a víztározót még nem fedte egybefüggő jégréteg, így fennállt annak a veszélye, hogy az állat a nyílt víz felé menekül és beleesik abba, ezért egy drón is készenlétben állt, hogy a víz felől a part felé terelje az állatot. Erre azonban nem volt szükség.

Őzbakot mentettek a szombathelyi tűzoltók a Dozmati víztározó jegéről

A jégen előrehaladáshoz így is komoly erőfeszítés kellett és az állat közelében már repedezett a jég, de a tűzoltók végül megragadták a sorsába láthatóan beletörődött bakot, egy pokrócot terítettek rá, majd a bajtársak a lehető leggyorsabban a partra húzták a mentőcsapatot, az éppen megmentett vadállattal együtt.

Őzbakot mentettek a szombathelyi tűzoltók a Dozmati víztározó jegéről

Az őzbakot először egy repceföldön tették le, ahol remegő lábakkal tűrte a tűzoltók simogatását, majd a falugondnok és az őz megtalálója egy bokros, védett részre cipelték az állatot, hogy megnyugodhasson és eliszkolhasson.

A kimerült őzbakot szabadon engedték a tűzoltók

Az ilyen mentések azért is fontosak, mivel a tűzoltók éles helyzetben szembesülhetnek zavaró, vagy a munkát hátráltató tényezőkkel és az ilyenkor szerzett tapasztalatokat az emberek kimentésénél is kamatoztathatják, értékes perceket, vagy másodperceket nyerve az állatmentésekkor szerzett rutinnal.

Őzbakot mentettek a szombathelyi tűzoltók a Dozmati víztározó jegéről

Kérjük, hogy ide kattintva iratkozzon fel a Youtube-csatornánkra! Köszönjük!

Őzbakot mentettek a szombathelyi tűzoltók a Dozmati víztározó jegéről Fotó: Tánczos Mihály


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.