2014. május 01.

Csőből mentettek sünt Szombathelyen

Nem az első sün esett bele a Pelikán parkban az 1,15 méter mély csőbe. Bogáti András éjszaka mentett állatot, közben rendőrt hívtak rá.

Egy sétáltatott kutya fedezte fel a cső mélyén mocorgó közép-európai sünt Szombathelyen, a Pelikán parkban és gazdája értesítette Bogáti András természetőrt. A férfi éjszaka autóba ült és elindult kimenteni a szerencsétlenül járt jószágot.Egy évvel ezelőtt már beszámoltunk egy ugyanilyen akcióról, ráadásul a helyszín is ugyanitt volt. Akkor a természetvédelmi őr a saját pénzén vett egy fedelet a csőre, mivel ezt tartotta biztosnak. Akkor nyugodtan ment haza, tudván, hogy sem gyerekláb, sem kisállat nem eshet bele a csőbe. Most a mellette lévő cső fedele törött el - feltehetőleg fűnyíráskor -, egy arra bóklászó sün pedig zuhanás árán jöhetett rá arra, hogy nagy bajba került.A mostani, éjszakai sünmentés némi késéssel kezdődhetett, mivel Bogáti András éppen letérdelt a cső mellé, amikor rendőrök érkeztek és megkérték a férfit, hogy igazolja magát. Mint kiderült, a Pelikán parkba telepített térfigyelő kamerán kiszúrták, hogy egy autó hajtott be a területre és két ember furcsa dolgokat művel ott.Bogáti András elmondta, azért hajtott be a cső mellé, mert egy vadállatmentésnél soha nem lehet tudni, hogyan viselkedik a kimentett jószág -vagy éppen mit talál a csőben a bejelentett állat helyett- és pl. egy sérült vadat célszerű minél kevesebbet mozgatni és mielőbb biztonságba helyezni. Emellett a mentéshez szükséges eszközök is azonnal kéznél vannak, ha kellenek.

A pár perces közjáték végén a természetvédelmi őr figyelmeztetést kapott, amiért civil autóval behajtott a parkba és mellé egy jó tanácsot is: hasonló esetben értesítse a Közterület-felügyeletet, hogy tudják, mi zajlik éppen és ne küldjenek feleslegesen rendőrt. Tanulság: működik a kamerarendszer és mozdulnak is az ott látottakra.A fiatal sün végül megmenekült, egy pálcával és egy óvatosan alá fordított teleszkópos sétabottal sikerült kiemelni. Az állat összegömbölyödött, védte magát, ami azt is jelenti, hogy még jó erőben volt. Egy napos megfigyelés, etetés és itatás után szabadon engedik, ha semmi baja.

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.