Frissítve: 2013. augusztus 10.

Őzeket mentettek a tűzoltók a lukácsházi víztározóból

A kőszegi és a szombathelyi tűzoltók mentettek ki élve egy őzet a víztározóból, miután beszakadt alatta a jég. Társa is két percre volt a megmeneküléstől, amikor elmerült.

Jeges vízben küzdő őzekről érkezett bejelentés a tűzoltóságra. Az állatok feltehetőleg kirándulók elől szaladtak a jégre, ami beszakadt alattuk és nem tudtak kimászni a lékből.

A kőszegi és szombathelyi tűzoltók vonultak a lukácsházi víztározóhoz és mentő is érkezett, ha esetleg megsérül valaki a mentés során. A tűzoltók mobil stéggel, csáklyával és kötéllel közelítették meg az első, láthatólag nagyon legyengült bakot. Az állat azonban nem sokkal azelőtt, hogy odaért volna a segítség a víz alá bukott. Tetemét kihúzták a partra.

A második állat is nagyon küzdött, próbált kiugrani a jeges vízből, de csak azt érte el, hogy az éles jég leszabta a szőrét a nyakán. A tűzoltók nem tudták kocsival megközelíteni a második helyszínt, így futólépésben vitték a mobil stéget az őzhöz legközelebbi ponthoz, majd előbb a jégen csúsztatták magukat, amíg el nem érték a vizet. A rémült állatot a jéghez szorították, hogy ne tudjon rúgni, vergődni, majd hurok került a nyakára és óvatosan felhúzták a stégre.

A parton Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója vizsgálta meg a sérült, kihűlt és kimerült állatot, amit aztán összekötözött lábbal betettek az egyik tűzoltóautóba és a szombathelyi Non-Stop Állatkórházba szállították.

Az őz egyre inkább erőre kapott a meleg rendelőben, három tűzoltó fogta le, hogy ne ficánkoljon, majd a beavatkozás végén a kórház megőrzőjébe került. Cikkünk megjelenésének időpontjában már jó erőben volt. Mint megtudtuk, az Őrségi Nemzeti Park emberei a délutáni órákban a kőszegi Chernel-kertbe szállítják, majd néhány napos megfigyelés után szabadon engedik.

A tűzoltók téli gyakorlatairól többször beszámoltunk már, a legutóbbin éppen a mobil stég használatát és a jeges vízből mentést gyakorolták. Bár most nem embert mentettek, de ugyanolyan erővel vetették bele magukat az akcióba, mintha emberélet forgott volna kockán. A lukácsházi víztározó mellett sokan voltak szemtanúi az őzmentésnek.

Videónk részletesen bemutatja, mi történt a víztározó partján, majd később az állatkórházban.

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.