Barion Pixel
2023. január 05.

Két nap alatt kapott 5 év letöltendőt a 18 menekültet összezsúfolva szállító szír sofőr

A szellőzés nélküli raktérben összezsúfolva, étel és ital nélkül szállított menekültek között öt éves gyermek is volt. A kedden Szombathelyen, menekülés után elfogott embercsempész csütörtökön öt év letöltendő börtönbüntetést kapott.

A Szombathelyi Járási Ügyészség két nappal az elfogása után állította bíróság elé azt az őrizetben lévő szír férfit, akit a rendőrjárőrök Vas vármegyében, Szombathelyen 2023. január 3-án értek tetten egy szolgálaton kívüli rendőr jelzése alapján, miközben 18 külföldit –köztük egy öt éves gyermeket – akart kisteherautóval a magyar-osztrák határhoz szállítani.

A vád szerint a 18 migráns a szerb-magyar határon illegálisan lépett Magyarország területére, ahol a vádlott a furgonba felvette a külföldieket azért, hogy őket a magyar-osztrák határ közelébe szállítsa. A vádlott ezzel a magatartásával segítséget nyújtott a migránsoknak, hogy az osztrák-magyar államhatárt a későbbiek során tiltott módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével átléphessék.

A szír férfi a furgon személyszállításra alkalmatlan, szellőzés nélküli rakterében a külföldieket ülő, guggoló helyzetben, egymáshoz zsúfolva, víz és élelem nélkül szállította több órán keresztül, így a terhelt az általa szállított személyeknek testi szenvedést okozott, őket sanyargatta.

Elfogták a menekülő embercsempészt Szombathelyen

A szombathelyi rendőrjárőrök a vádlottat a 86. számú főúton megkülönböztető fény-és hangjelzés használatával megállásra szólították fel, aki ennek nem tett eleget, hanem elhajtott a helyszínről. Információnk szerint a Zanati úton a forgalommal szembe hajtva menekült, majd a Selmec utcában a rendőrök elállták az útját. A sofőr kiszállt a kisteherautóból és futva menekült, azonban a rendőrök elfogták. A csempészett személyeket pedig az intézkedést követően visszaszállították az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Szombathelyi Járásbíróság – az ügyészi indítvánnyal egyezően – csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek az őrizetben lévő vádlottat, akit 5 év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélt és 10 évre kiutasított az ország területéről.

Az ítélet jogerős.

Az ítélet kihirdetése előtt nem sokkal újabb embercsempészt fogtak el a rendőrök Szombathely határában. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztálya Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján a járőrök a  87-es számú főúton, Szombathely térségében ellenőriztek egy lengyel rendszámú gépkocsit, amelyet egy azeri állampolgárságú férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül további öt, magát az ellenőrzés során török állampolgárnak mondó személy utazott. Az intézkedés során az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az azeri sofőrrel szemben – őrizetbe vétele mellett – embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul.

 

 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.