Szerző: MME 2015. január 26.

Rétisasokat és túzokot is lőttek orvvadászok

A fokozottan védett madarakat nem csak méreggel pusztítják, de lövik is őket. A valós esetszám nem ismert, de az elmúlt hetekben több súlyosan sérült madarat is találtak Magyarországon, de megmenteni már nem tudták őket.

2014 utolsó és 2015 első napjaiban három fokozottan védett madár – egy túzok és két rétisas – is sörétlövés áldozata lett Magyarországon.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által a tavalyi évben meghirdetett túzokvédelmi-év sajnos szomorú eseménnyel zárult. Most is folyamatban van a 2014. december 30-án indult eljárás a természetkárosítással vádolt Hajdú-Bihar megyei vadász ellen, aki Zsáka külterületén elejtett egy túzoktyúkot. A névtelen bejelentés az MME Debreceni Területi Irodájába érkezett nem sokkal a sajnálatos esemény után. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei bevonásával a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság munkatársai a társasvadászatot szervező vadásztársaság ingatlanján megtalálták a napok óta lefagyasztott, elpusztított túzokot. A túzok fokozottan védett állatfaj, természetvédelmi értéke egymillió forint. Az elkövető beismerte tettét.

Meglőtt rétisas röntgenképe

A túzok esetében 2004-ben volt az utolsó ismert lelövés Túrkevén. Előtte 1994-ben Bucsán, illetve 1984-ben Csabacsűdön. A kilencvenes évek végén egy öreg kakast lőttek le a Borsodi Mezőséghez tartozó Mezőnagymihályon.

A szintén egymillió Ft természetvédelmi értékű rétisasok európai előfordulása ritkának számít. Hazai állománya kevéssel haladja meg a 250 párt. 2014 karácsonyának másnapján Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy sérült rétisas miatt riasztották a Természetvédelmi Őrszolgálatot; a madár a megtalálás után rövid időn belül elpusztult. A teteméről készült röntgenfelvétel összesen 12 ólomszemcse árnyékát mutatta ki. Ez év elején pedig Pest megyéből került be élve egy meglőtt rétisas a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, ahol a szakszerű és gyors beavatkozás ellenére elpusztult.

Ezt a madarat sem sikerült megmenteni

Az MME HELICON LIFE+ programjának (www.parlagisas.hu) madarak ellen elkövetett bűncselekményeket nyilvántartó adatbázisa szerint a rétisasok és túzokok mellett az elmúlt 10 évben hat parlagi sas, két kerecsensólyom és egy fekete gólya is szerepel a meglőtt fokozottan védett madarak között, de persze az áldozatok nagy része sosem kerül a természetvédelmi szervezetek tudomására.

Sérült rétisas - nem sokkal később elpusztult

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.