Szerző: 112Press 2019. augusztus 27.

Opel hajtott MAN teherautó oldalába - nem ismerte el a felelősségét a fiatal sofőr

Egyszerűnek tűnő baleset történt Szombathelyen, azonban egy később helyszínre érkező hozzátartozó bonyolított a helyzeten, így igazságügyi szakértő bevonásával zajlik az eset vizsgálata.

Olad felől tartott a Szent Imre herceg utca irányába egy üres konténert szállító MAN teherautó a Muskátli utcában, amikor a szemből érkező Opel személyautó belekanyarodott a teherautó oldalába. Az egyenesen haladó jármű sofőrje fékezett és félrekormányozta a járművét, ami így is ütközött az Opel elejével, majd felhajtott a járdára és kerékpárútra. A balesetben senki sem sérült meg.
 
DSC_1209
Önmagában ez egy olyan baleset, amit elvileg a baleseti bejelentővel lehetne rendezni, a rendőrség bevonása nélkül, ha a járművek papírjai, biztosításai rendben vannak. KRESZ ismeretek nélkül sem nagyon bonyolult kikövetkeztetni, ki okozta a balesetet. Az Opelt vezető fiatalember a baleset után el is mondta, hogy nem vette észre a szemből érkező és egyenesen haladó teherautót.
 
DSC_1181
 
Ennél az esetnél azonban egy harmadik fél nagyot csavart a helyszínelés menetén. A helyszínre érkezett az Opel vezetőjének hozzátartozója, aki rendkívül intenzíven mozgott a roncsok között.
 
-Tényleg nem akarod elismerni, hogy hibáztál? Egyszerűbb lenne minden, nem kellene ez a cirkusz - mondta a hozzátartozó a teherautó vezetőjének, majd sejtelmesen hozzátette: - Ugye nem vezettél túl? Az nagyon kellemetlen lenne...
 
cl
A sofőr nem válaszolt az utalásra, később azonban nekünk elmondta, hogy egy órával korábban vette fel a munkát. Azt pedig el sem tudta képzelni, hogyan nem vette észre a teherautót az Opel szemből érkező vezetője.
 
A hozzátartozó közben bejárta a helyszínt.
 
-40 kilométeres sebességkorlátozás! Tuti nem annyival mentél. Ezért nagyon megütheted a bokádat - gondolkodott hangosan a férfi, amikor elment a sofőr mellett. Arra a felvetésünkre, hogy az Opel vezetőjének észlelnie kellett volna a szemből érkező teherautót még akkor is, ha a megengedett sebesség háromszorosával érkezik, érdekes választ kaptunk: - "Az Opel védett úton kanyarodott."
 
DSC_1183
 
A hozzátartozót később a helyszínelő figyelmeztette, hogy ne piszkálja, ne rugdossa a törmeléket az úttesten, ne változtassa meg a nyomokat, mire a férfi azt válaszolta, hogy csak megnéz valamit, majd tovább piszkálta a törmeléket, ekkor éppen egy összegyűrődött rendszámot. A helyszínelő ekkor már erőteljesebben szólt rá és kényszerintézkedést is kilátásba helyezett, ami már használt.
 
DSC_1193
A hozzátartozó ekkor "magasabb szintű ismerősökre" hivatkozott és megnevezett egy hatóságot is, ahonnan majd ránéznek erre az ügyre és bősz telefonálgatásba kezdett, ügyelve arra, hogy legyen fültanúja a beszélgetésnek. Közben a helyszínre érkezett az igazságügyi szakértő is, akihez ragaszkodott az Opel vezetőjének hozzátartozója.
 
A következő percekben történtekkel nem vagyunk képben, csak annyit láttunk, hogy két járőr kíséretében távolabb ment a hozzátartozó a baleset résztvevőitől, feltehetőleg az eset leírásába is beleszólt, így fizikai kényszerítés nélkül arrébb tessékelték.
 
DSC_1196
 
Ezután a férfi új felfedezést tett, kiszúrta a 7,5 tonnás súlykorlátozást az úton, így újból telefonálni kezdett, fél méterre a szakértőtől és a sofőrtől, amiben hangosan megosztotta a fejleményt a vonal túlsó felén hallgató "fontos emberrel", kiemelve, hogy ezzel most végképp szorult a hurok a teherautó vezetőjének nyakán. "Ez nem is lehetett volna itt" - emelte ki a hozzátartozó.
 
Emiatt megkértük a sofőrt, hogy árulja el, mekkora az öntömege a MAN-nak. Mint kiderült, a teherautó 6,5 tonnás, amin az üres konténer még valamivel több, mint fél tonnát nyomott, így a szerelvény összesen nem érte el a 7,5 tonnás tömeget. De ha el is érte volna, a kiegészítő táblán szereplő "kivéve célforgalom" felirat még komoly mozgásteret adott volna a sofőrnek, aki nem saját szórakozására szállított konténert.
 
DSC_1210
 
Közben a Magyar Közút munkatársa feltakarította a törmeléket az útról, a teherautó pedig lehajtott a járdáról és távozott. Az Opel vezetője megjegyezte, hogy komolyabb baj is történhetett volna, amikor a MAN felhajtott a járdára...
 
DSC_1208

A rendőrség igazságügyi szakértő bevonásával vizsgálja a baleset körülményeit.  A szakértő kiolvasta a MAN sebességét a menetrögzítőből. Az adott útszakaszon mindkét fél részére 40 km/órás sebességkorlátozás volt érvényben.

Kapcsolódó képgalériák


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.