Barion Pixel
Szerző: Központi Nyomozó Főügyészség 2019. november 11.

Nyugalmazott bíró csalt ki több tízmillió forintot - előzetesbe került

74,6 millió forint a legnagyobb és 650 ezer forint a legkisebb összeg amellyel megkárosította 20 ismerősét, illetve kollégáját egy nyugalmazott bíró. A vádlott aki hitelintézeti tartozásait próbálta meg azzal áthidalni több éven keresztül, hogy kölcsönkért, tudta azt, hogy tartozásait nem fogja tudni visszafizetni.

A Központi Nyomozó Főügyészség 20 rendbeli minősített csalás bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként a korábban egy kerületi bíróságon elnökhelyettesként, majd csoportvezetőként dolgozó, 2019. júliusa óta nyugdíjban lévő bírót.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2019. november 7. napján kutatást tartott a volt bíró bejelentett lakcímén és a tényleges tartózkodási helyén, majd gyanúsítottként hallgatta ki 11 rendbeli, üzletszerűen – négy esetben folytatólagosan – elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntettének, 8 rendbeli üzletszerűen elkövetett nagyobb kárt okozó csalás bűntettének és 1 rendbeli üzletszerűen elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt

A megalapozott gyanú lényege szerint a volt bíró 2008. év áprilisától 2015. év elejéig különböző hitelintézetektől több százezer forinttól, több tízmillió forintig terjedő összegben személyi kölcsönt és hitelt vett fel. A folyamatos fizetési nehézségeinek áthidalása érdekében a volt bíró 2013. évet követően valótlan hivatkozásokkal, a pénzügyi helyzetét és a visszafizetési lehetőségeit illetően ismerőseit, kollégáit megtévesztve tőlük több százezer forinttól több tízmillió forintig terjedő összeget kért kölcsön annak tudatában, hogy a kölcsönök visszafizetésére nincs reális lehetősége. A sértettek egy része az akkor még bíróként dolgozó gyanúsított hivatásában, vezetői beosztásában, míg egy másik része a gyanúsított és közöttük fennálló ismeretségükben bízva, a kölcsönkért összegeket a gyanúsított részére odaadták.

A gyanúsított ily módon 20 sértettet tévesztett meg. Az okozott kár sértettenként eltérő, a legkisebb 650.000 forint, a legnagyobb összesen 74.632.000 forint. A gyanúsított terhére rótt bűncselekmények büntetési tétele 5-15 évig terjedő szabadságvesztés.

Mivel adat merült fel arra, hogy a gyanúsított több, tanúként idézett sértettet a vallomásuk tekintetében befolyásolni próbált, valamint a bűnhalmazat miatti büntetési tétel nagyságára és az egyéb adatokra figyelemmel fennáll a szökés, elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítésének, meghiúsításának és a bűnismétlés lehetőségének a veszélye, a Központi Nyomozó Főügyészség indítványozta a gyanúsított letartóztatását, amely indítványnak a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája 2019. november 8. napján helyt adott.

A címlapkép illusztráció.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.