Barion Pixel
Szerző: Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség 2019. május 22.

A KRNNI tisztje magánnyomozóknak adott ki nyilvántartási adatokat - hivatali visszaélés miatt vádat emeltek ellene

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda volt tisztje és két magánnyomozó ellen emelt vádat a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali visszaélés bűntette miatt a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsánál. A KRNNI volt tisztje személyi-, lakcím- és gépkocsi adatokat adott át a két magánnyomozónak engedély nélkül.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult titkos nyomozásban arra merült fel adat, hogy a magánnyomozói tevékenységet folytató két vádlott rendszeres kapcsolatot tartott fenn a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda állományában szolgálatot teljesítő rendőrtiszttel.

A vádirati tényállás szerint a magánnyomozók a tevékenységükhöz szükséges nyilvántartási adatok megszerzése érdekében arra kérték az adatbázisokhoz szolgálati helyzeténél fogva hozzáférő rendőrtisztet, hogy végezzen lekérdezést a nyilvántartási rendszerekben és annak eredményéről tájékoztassa őket.

A kép illusztráció - Forrás: www.virginexperiencedays.co.uk

A magánnyomozók ügyfeleik érdekében meghatározott személy vagy tárgy felkutatása, figyelése tárgyában jártak el, és a volt rendőr segítségével érvényes jogalap nélkül, soron kívül jutottak hozzá személyi-, lakcím- és gépkocsi adatokhoz, – amelyekről tájékoztatták megbízóikat – anélkül, hogy az adatok nyilvántartásból történő lekéréséért szolgáltatási díjat fizettek volna.

A vádirat szerint a magánnyomozók a jogellenesen megszerzett nyilvántartási adatok felhasználásával teljesített közel száz megbízás révén legalább 5.624.100,- forint megbízási díjból származó jövedelemre tettek szert.

A volt rendőr bűnösségére kiterjedő beismerő vallomást tett, egyik társa részben ismerte csak el a bűncselekmények elkövetését, míg a harmadik vádlott megtagadta a vallomástételt. A vádlottak valamennyien szabadlábon védekeznek.

Az ügyészség vádiratában az új büntetőeljárási törvény rendelkezéseinek megfelelően azt indítványozta, hogy amennyiben a vádlottak az előkészítő ülésen a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését beismerik, úgy a bíróság ítélje a volt rendőrt 1 év, társait 8 hónap végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre, továbbá a két magánnyomozót  3.315.000,- forint pénzbüntetésre.

A kép illusztráció.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.