Barion Pixel
Szerző: 112Press 2020. november 10.

Nem mosómedvét, hanem borzot ütöttek el Szombathely határában

A Facebook egyik csoportjában jelent meg, hogy az Alpok-Alján meglehetősen ritka állatot, mosómedvét gázolt el valamilyen jármű Szombathely határában és lapunk cikkével igazolták, hogy a közelmúltban a városban is láttak mosómedvét. Az elütött állat azonban egy borz volt.

Egy zárt közösségi csoportban jelent meg az írás egy rossz minőségű képpel, miszerint október 29-én a szombathelyi elkerülőn, a 8721-es úton Olad városrész közelében egy mosómedve teteme hevert az út szélén. Több hozzászóló is megerősítette ezt, bár volt, aki megírta, hogy ő azt hitte, elütött kutyát látott.

A megosztott képen nem lehet kivenni, milyen állam teteme hever az úton

Lapunk október 11-én számolt be arról, hogy egy kóborló mosómedvét próbáltak többen befogni Szombathelyen, a Zanati úton, ezt a cikket is megosztották a FB csoportben azt alátámasztandó, hogy valóban lehetett mosómedve az elütött vad.

A dátum és a helyszín ismeretében azonban biztosak vagyunk abban, hogy nem mosómedve és nem kutya volt az áldozat. Az Ausztriába tartó munkás fedélzeti kamerájának felvétele hajnalban, 5:27-kor örökítette meg a képen felismerhetetlen állat tetemét, mellette feltételezhetően egy alkatrészdarabbal, ami az ütközéskor eshetett le, illetve kivehető még a vadveszélyre figyelmeztető tábla is.

Elütött borz teteme a 8721-es úton, a szombathelyi elkerülőn

Munkatársunk ugyanazon a napon, hét órával később közlekedett arrafelé és észlelte az úton fekvő állatot. Azt gondolta, hogy nem sokkal korábban üthette el valami, ezért megállt még az állat előtt. Az hamar kiderült, hogy borzról van szó és az állat már kimúlt.

Elütött borz teteme a szombathelyi elkerülőn, Olad városrész közelében

Kollégánk egy kisebb szemeteszsákkal lehúzta a vadat az útról, hogy ne trancsírozzák szét az autók, mielőtt elszállítják a tetemet. A zsákot viszont már nem volt mibe tennie, ezért azt a borz alatt hagyta. (Bízunk benne, hogy olvasóink megértik, miért.)

A helyszín azonos a Facebookon közzétett éjszakai dashcam felvételen látottal

Az utolsó képen jól látszik, hogy a helyszín megegyezik az állítólagos mosómedve tetemének feltalálási helyszínével, így biztosra állítható, hogy borzról volt szó.

Mindenevő, torkos állat – üregrendszerben él a borz klán

Nappal sűrű aljnövényzetű erdőkbe vonul vissza, de elsősorban nyíltabb területeken keresi táplálékát. Esetenként felkeresi a kultúrterületeket is, amely tulajdonsága miatt kártevőnek tartják - áll a Wikipedia borzokról szóló szócikkében. Jellegzetes mozgásáról, hangos csörtetéséről messziről felismerhető, bár óvatossága miatt ritkán látható. Alkonyat után aktivizálódik, a nappalt üregében tölti. Egyes területen – mint Szibériában és Észak-Európában – téli álmot alszik. Mindenevő, gerincteleneket, kisebb gerinces állatokat (madarak, rágcsálók, hüllők), magokat, erdei gyümölcsöket, gyökereket és gombát fogyaszt, híresen torkos állat.

 

Sokáig azt hitték, egyedül él, csak a legutóbbi vizsgálatok tárták fel szociális hajlamait. Kiterjedt, sokszor negyed hektáros közös üregrendszerben él egy-egy, legfeljebb 12 egyedből álló klán. Az 1,5 méter átmérőjű alvókamrák a bejáratoktól 10 méterre, a föld alatt 2-3 méterre találhatók. Vannak más rendeltetésű területek is, napozók, játszóhelyek stb. Az üregrendszert az egymást követő generációk akár évszázadokig is használhatják, gyakran még akkor is ragaszkodnak hozzá, amikor a külső környezet már nem megfelelő számukra. Az üregrendszer ez idő alatt egyre bővül, akár több hektáros hatalmas rendszerek is létrejöhetnek. Egy angliai üregrendszer vizsgálata során kiderült, hogy a 879 méter hosszú alagútnak 178 bejárata és 50 kamrája van. A becslések szerint közel 70 tonna föld kitermelésével épült fel.

A klántagok genetikai analízise elárulta, hogy a közeli rokon egyedek maradnak együtt. A család vezetője a domináns hím és nőstény. Annak ellenére, hogy a vezérhím több nősténnyel is párzik, csak a főnőstény tudja felnevelni sikeresen kicsinyeit. Előnyét úgy biztosítja, hogy megöli az alacsonyabb rangúak kölykeit. Más nagycsaládban élő állattal szemben a családtagok nem segítenek be a kölykök gondozásába, viszont az üregrendszer fejlesztésében és karbantartásában igen.

A vasúttársaságoknak is okozhatnak fejfájást - sebességkorlátozások borz-üreg miatt

Érdekesség, hogy hazánkban is több alkalommal kellett 20, vagy 40 km/órás sebességkorlátozást bevezetni olyan vasúti szakaszokon, ahol borzüregeket fedeztek fel.  Nagyigmánd és Komárom között 15 köbméter, Adony és Rácalmás között kb. 20 köbméter homokos töltésanyagot ástak ki a borzok, míg Halászlak és Szarvas között kb. 30 köbmétert termeltek ki a töltésből. Erről és a helyreállítási technológiáról bővebben a MÁV Zrt. pálya- és hídtechnikai folyóiratában, a Sínek Világa 2019./2. számában lehet olvasni.

Forrás: MÁV / Sínek Világa 2019./2.


Ázsiai vadat ütöttek el Vas megyében

Információnk szerint néhány hónappal korábban egy hazánkban nem élő, ezért itt meglehetősen szokatlannak számító vadat, kis termetű muntyákszarvast ütött el egy jármű az egyik Vas megyei úton. Ezek az állatok Ázsiában élnek és ott sem gyakoriak.

Muntyákszarvas A kép illusztráció. Forrás: Wikipedia

Az őznél kisebb termetű állat koponyáján jól kivehető a jellegzetes, szájból kinyúló, agyarszerű fog is.

Muntyákszarvas koponyája A kép illusztráció. Forrás: David Leggett

Azt nem tudjuk, hogyan kerülhetett Vas megyébe az állat, feltehetőleg elszökött valahonnan.

(A muntyákszarvast ábrázoló képek illusztrációk.)

 

BerenyiShop Webáruház
HIRDETÉS

Győr-Moson-Sopron megyében is láttak mosómedvét

Miközben a szombathely mellett elütött állatról kiderült, hogy nem mosómedve, hanem borz, addig olvasónk, Szűcs Balázs valóban mosómedvéről küldött felvételt, amit a leírtak szerint Sopronhorpács és Zsira között rögzített.  A hozzászólások között megtekinthető.
 

 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.