Barion Pixel
Szerző: 112Press 2023. március 23.

Nem a rendőr ellen irányult az agresszió a szombathelyi focimeccs előtt

A rendőrök a két szurkolótábor néhány tagjának összecsapását próbálták megakadályozni, amikor az egyik rendőr elesett. Lapunkat több szurkoló is megkereste és hangsúlyozzák: nem a rendőr volt a célpont, az érintett szurkoló nevében is elnézést kérnek.

A lapunkat megkeresők szerint "kis nézeteltérés” történt két (vagy három) csapat szurkolói között, ami miatt kb. tíz rendőr állt az erőfitogtatók közé és kisebb dulakodás alakult ki a vasárnapi Haladás – Pécs NBII-es labdarúgó mérkőzés előtt. Szemtanú elmondására alapozva korábban azt írtuk, hogy a vendégszurkolók fellöktek egy rendőrt. A szándékosságot mind a Pécs, mind a Haladás szurkolói részéről kizárták, az viszont tény, hogy a rendőr a földre került és a tumultusban nehezen lehetett kivenni, hogy pontosan hogyan.

A lapunkat megkereső egyik pécsi szurkoló szerint a Haladás szurkolótábora kispesti szurkolókat kért meg, hogy „kössenek a pécsiekbe”. Ennek valóságtartalmáról nincs információnk, viszont az biztos, hogy kispesti sál volt néhány ember nyakában, azonban ilyet bárki viselhet, függetlenül attól, melyik csapatnak szurkol, vagy hol lakik.

Néhány szurkolón arcot eltakaró kámzsa volt, amit a kellemes tavaszi idő miatt nehéz arra fogni, hogy csak a megfázás ellen viseltek ilyen ruhaneműt.

Azt a pécsi szurkoló is elismerte, hogy nem ok nélkül vetett be könnygázt a rendőrség, de azt kiemelték, hogy soha nem támadnak rendőrökre. Ennél az esetnél sem támadás történt, hanem a két tábor közé álló rendőrök egyike a dulakodásnál elesett. Az elmondások alapján szurkolók nyújtottak neki kezet, hogy mielőbb felállhasson.

Az egyik szurkoló elmondta, hogy ezek a meccs előtti, vagy utáni villongások szinte már szertartásosak és nem vezetnek súlyos sérülésekhez. Néhányan ugyan kapnak egy-két pofont, de ezzel a „megtalált” szurkoló is átesik a tűzkeresztségen, hogy a kemény maghoz tartozhasson. „A könnygáz a parfümünk, ha kell sírunk a csapatért” – tette hozzá a férfi és nehéz eldönteni, hogy ezt komolyan gondolta, vagy csak tréfálkozott.

Egy levélíró az esettel kapcsolatban arról számolt be, hogy lehet, hogy a szurkolóknak vicces ez a fajta verbális és fizikai agresszió, viszont a közelben lakóknak egyáltalán nem szórakoztató és gyerekekkel sem mernek addig lemenni a szomszédos tízemeletesből, amíg a vendégszurkolókat el nem kísérik a stadiontól. Többször volt már arra példa, hogy a házak között és a "faboltnál" kergetőztek a rivális szurkolók.

A levélíró inkább azt javasolja, hogy egymás hergelése helyett inkább szurkoljanak a csapatuknak, utána pedig eredménytől függetlenül üljenek le és igyanak meg közösen egy-egy korsó sört és akkor nem kötnének le ennyi rendőrt a mérkőzések sem.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.