Barion Pixel
Frissítve: 2013. augusztus 29.

Nem játék a lézerpointer!

A lézeres mutatópálcák (lézerpointerek, lézeres kulcstartók, lézer ceruzák) a mindennapok részévé váltak, és kedvező áruk miatt – többnyire szórakoztatás céljából – egyre több háztartásban megtalálhatóak.

Mivel a lézermutatókat sokszor az azok használatából adódó veszélyhelyzeteket kevésbé ismerő személyek – gyakran gyerekek – használják, így alkalmazásuk során fokozott elővigyázatosság szükséges az esetlegesen bekövetkező súlyos egészségkárosító (főként a szemre káros) hatások elkerülése érdekében.

Mindezek alapján a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a 2013. május 20. és június 14. között vizsgálat alá vonta a kérdéses termékkört.

A témavizsgálat során 12 fajta lézerpointer mintavételezésére került sor, az NFH akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma valamennyi lézerpointer esetében vizsgálta a kibocsátott legnagyobb mérhető lézerfény teljesítményt, 625nm-740nm hullámhossztartományban.

A vizsgálat eredményei szerint a lézermutatók nagy része szemkárosító erősségű fényt bocsátott ki. A megengedett 1 mW teljesítményt a 12 fajta termékből 10 lépte túl. 9 termék (18 db minta) esetében megállapítást nyert, hogy azok 3 – 5 mW közötti teljesítményre képesek.

A Hatóság felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy az 1 mW-nál nagyobb teljesítményű lézermutató szemkárosító hatású, vakságot is okozhat. Ezen teljesítményű lézerpointerek nagyobb távolságokon belül is kifejtik egészségkárosító hatásukat.

A nem megfelelő lézerpointerek használata a gyerekek esetében még nagyobb kockázatot rejt. A nem biztonságos lézerpointerek esetében a Hatóság elrendelte azok forgalomból történő kivonását és visszahívását.

A nem biztonságos lézermutatókat és az NFH által letiltott egyéb veszélyes termékeket az alábbi linken éri el:

http://www.nfh.hu/magyar/hasznos/termekbiztonsag/veszelyes_1

Amennyiben úgy véli, hogy az Ön által vásárolt termék nem biztonságos, kérjük, jelentse itt:

http://www.nfh.hu/magyar/hasznos/termekbiztonsag/termbizt_bejelento

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.