Barion Pixel
Frissítve: 2013. augusztus 07.

Nekifutásból ugrott ki a tizedikről – Videón beszél a fiú édesanyja

A 21 éves fiú szerelme nevét kiáltotta, amikor nekifutásból kivetette magát szombathelyi lakásuk 10. emeleti ablakából. Az öccse éppen akkor ért le a lépcsőkön, bátyja testét látva sokkot kapott. Az anya őszintén elmondta: drog lehet a háttérben.

„Légy erős, Öcsém!” - Adrián tanácsa öccsének, annak szerelmi bánatakor

A szombathelyi Bem József utca egyik tízemeletese előtt mécsesek és virágok emlékeztetnek arra, hogy itt valami nagyon rossz dolog történt. Néhány nappal ezelőtt is itt voltunk. Egy fiatal férfi feküdt a ház előtt. Őrjöngő édesanyját rendőrök próbálták elhívni a holttesttől. A tizedik emeleten egy nyitott ablakban a keserűségtől felismerhetetlenségig eltorzult hangon sírt, üvöltött valaki. A parkolóban gyerekek és felnőttek álltak. Arról beszélgettek, hogy Adrián kiugrott. Néhány mondatot írtunk az esetről és egy képet tettünk mellé, ami sejteti csak, mi lehet a rendőrautók mögött. Öngyilkosságokról ritkán adunk hírt. A körülmény, miszerint a családja köréből vetette ki magát valaki az ablakon nem hagyott minket nyugodni, így három nap múlva visszamentünk.


A lift nem működött. Néhány percbe beletelt, mire fellépcsőztünk a tizedik emeletig. Az utolsó fordulóban lenéztünk a mélybe. A fiatalember utolsó útja csak néhány másodpercig tartott. Halk kopogásunkra egy asszony nyitott ajtót, mint kiderült, a gyászoló édesanya barátnője. Andrea, az anya kisírt szemekkel jött ki az előszobába. „Ismerem magát. Egy hónapja lefényképezett minket a Tófürdőn, a beach party-n. Akkor még együtt volt a család és vidámak voltunk. Jöjjön...”

A konyhában a hat éves Fanni játszott, de amikor meglátta, hogy anyukája megint sír, hozzábújt és vígasztalta. Aztán a barátnő átvitte egy másik szobába, hadd beszélgessenek a felnőttek. Egy darabig csak ülünk, Andrea zokog. Három nap alatt éveket öregedett. Halkan kérdezzük és lassan körvonalazódik, mi történt a tragédia előtt.

Nekifutásból ugrott ki a tizedikről

"„A fiam egy hónappal ezelőtt megvagdosta a kezeit. Könyörögtem neki, menjünk el pszichiáterhez, de nem adta be a derekát. Azt mondta, nem bolond. Előtte már mondta nekem, hogy nem bír így élni, nem bírja tovább. Azt már nem mondta el, mi bántja. Én mindent megadtam neki és nem csak a pénzre értve. Szeretetet, törődést kapott, ha kért valamit, megkapta. Boldog gyerekkora volt, rendszeresen mentünk kirándulni, gombázni és mostanában is rendszeresen eljártunk a szombathelyi rendezvényekre, programokra. Együtt a család és a barátok. Az idén a horvát tengerpartra is elmentünk. Nagyon élvezte. ”"

"„Az iskolában jó tanuló volt. Kinevettük, amiért magyarból négyest kapott, de német nyelvből meg ötöst. Diákolimpiára is eljutott. Egy ideig Olaszországban dolgozott és megtanult olaszul is. A testvéreit, húgát és két öccsét imádta. Segített nekik leckét írni, leült velük beszélgetni és vigyázott a rokon gyerekekre is. Ha kellett megfőzött, mire hazaértem, mindenben segített. Jobb fiút nem is álmodhatnék. De bántotta, hogy 21 évesen nem tudott elhelyezkedni sehol és mivel nem volt keresete, így itthon élt. Időnként alkalmi munkával keresett pénzt, ezt sem kellett soha hazaadnia, sőt, még ki is egészítettem neki, ha nem volt elég pl. egy cipőre.”"

Nekifutásból ugrott ki a tizedikről


"„Adrián életvidám volt, sok baráttal. Nyitva volt előttük a lakásunk és kértem a barátait, hogy tegeződjünk, mivel a tiszteletet mással is meg lehet adni, nem csak a magázódással. Jöhettek nappal, vagy este, ebből soha nem volt gond. Aztán néhány hónapja megváltozott, ingadozott a hangulata. Az alkoholt nem szerette, ritkán ivott. De amikor az egyik hétvégén elment szórakozni és furcsán jött haza, akkor leültünk beszélgetni. Kiderült, drogozott. Nem szidtam meg, beszéltünk róla. Aztán ez még többször előfordult. ”"

"„ Nem tudom, mit szedett, én nem értek a drogokhoz. De amikor a hatása alatt volt olyan okos dolgokat mondott, hogy csak néztem. Azt mondta, a megvilágosodás van előtte és kitárul az elméje. De már tudom, hogy a drog akkor roncsolta az agyát, amikor megnyílt az elméje. „Anya, én nem vagyok drogos, csak jól érzem magam!” - ezt mondta nekem, de tudtam, hogy majdnem minden kábítószeres tagadja, hogy drogos.”"

A tragédia napja
"„Utoljára pénteken fogadta meg, hogy nem nyúl többet drogokhoz. Nagyon megfogadta, elhittem neki. Hétfőn, mielőtt az óvodába indultam a kislányomért, megkérdezte, mit tud enni. Fasírozott volt a hűtőben, azt nagyon szerette. A nagymamája, öccse és barátnője volt itthon nálunk. Nyugodtan mentem el hazulról és bementem a postára is. Negyed óra múlva az egyik barátnőm hívott azzal, hogy nagy baj van. A mentők és rendőrök ott vannak a házunk előtt, mert Adrián kiugrott az ablakon.”"

"„Nem tudom, hogy értem haza, csak futottam. A fiam ott feküdt letakarva. Próbáltam felébreszteni, simogatni, de a rendőrök nem engedték meg, hogy levegyem róla a zsákot. Ott volt a barátnője is, akibe annyira szerelmes volt és a kisöccse, aki gyalog indult le, mert rossz volt a lift. Hallott ugyan egy huppanást, de nem tudta, mi az. Aztán kilépett a bejárati ajtón és meglátta a bátyja holttestét. Sokkot kapott, nyugtatókat adtak neki az orvosok.”"

 

Nekifutásból ugrott ki a tizedikről

"„Azt már tudom, hogy a fiamnak megint hangulatingadozása volt. Kiabálva hazaküldte Nikit, a barátnőjét, majd utána odament a nagymamájához és nagyon szorosan megölelte, miközben zokogott. A nagymamának furcsa volt, hogy Adriánról patakokban folyt a víz. Nyugtatgatta a fiút és bement a szobába, hogy levegye a kardigánját. Ezalatt a fiú kinyitotta a szobája ablakát és kikiabált a házból éppen kilépő barátnőjének, hogy nézzen fel. A lány azonban ezt nem tette meg. A következő pillanatban már a földön puffant Adrián teste, nekifutásból kivetette magát az ablakon. ”"

"„ Niki rémülten rohant vissza a szerelméhez, de nem merte megmozdítani, nehogy ártson neki, csak a fejét fordította el egy kicsit, hogy a vér ki tudjon folyni a száján. Megfogta csuklóját és még érezte a gyenge pulzust. Kérlelte, hogy ne haljon meg, de a fiam elment. ”"

"„Most ott tartok, hogy nyugtatózom a fiaimat. A kutyája ott fekszik Adrián szobájának küszöbén és időnként kaparja az ajtót, keresi a gazdáját. Tegnap beült a konyha közepére és panaszosan „beszélni” kezdett. Ilyet még nem láttam korábban. A temetés után amilyen hamar csak lehet elköltözünk innen. Korábban a vidámság jellemezte ezt a lakást, de ezután már nem tudnék itt élni.”"

"„Annyira örülnék, ha csak egy percre is találkozhatnék még a fiammal és elmondaná, hogy már megkönnyebbült és boldog. Úgy szeretném hallani, hogy „Anya, most már boldog vagyok, ne sírj értem!””" - tört ki újabb zokogásban Adrián édesanyja.

Üzenet a drogdealereknek

"„Ha meghallom egyetlen drogdealer nevét, azonnal megyek a rendőrségre. Mások, családok életét teszik tönkre a pénzért. Mert a pénzről szól az egész, ebből gazdagodnak meg. Pénteken a fiamra emlékeznek a barátai a tragédia helyszínén, lemegyek hozzájuk és ott is elmondom ezt. Nem érdekel, mit tesznek velem a dealerek, ott fogok ártani nekik, ahol tudok. Miért nem tesznek ellenük, miért hagyják, hogy mérgezzék a fiatalokat?”" - temette kezébe az arcát a fájdalomtól megtört anya.

„Legális” drogok?

Megkerestük Adrián néhány barátját is, hogy megtudjuk, mit szedhetett a fiú. Mint megtudtuk, a pénteki ígérete után egy nappal három nyugtatót vett be és arra bekapott egy fél „tabit”, hogy ne tűnjön fel a kábasága. Erről a szerről csak azt sikerült megtudnunk, hogy valamilyen új, szintetikus kábítószer, amit hazánkban legálisan kapható vegyszerből állítanak elő. Amikor azonban többet akartunk megtudni a legális szerről, vagy az új drog beszerzési helyéről, akkor hirtelen záródtak a sorok és már semmit nem mondtak a barátok.


Megemlékezés az elhunyt fiúról

Adrián barátai és ismerősei 2011. szeptember 23-án, pénteken 19 órakor csendes megemlékezésre és gyertyagyújtásra gyűlnek össze a Bem József út 8. szám elé. Várnak mindenkit, aki ismerte és kedvelte a tragikus körülmények között elhunyt fiatalembert.

A fiatalok általában kísérletező kedvűek, az interneten futótűzként terjed a híre egy-egy új, legálisan beszerezhető és mámort okozó készítménynek, ún. dizájnerdrognak, amiket minden további nélkül meg lehet rendelni online. Ezek gyakorlatilag a nem túl távoli jövő (jelen?) legnagyobb problémái, mert egyrészt az eddig - szakemberek által is jól ismert - klasszikus legális és illegális tudatmódosítókkal szemben teljességgel ismeretlen a hosszútávú élettani hatásuk. Másrészt amint kifut az egyik, azaz az illegális készítmények listájára veszik, már sorban áll a következő, gyártóik már hónapokkal, fél évekkel előre készülnek - az újabb készletek már csak arra várnak, hogy robbanthassanak velük a piacon.

Nekifutásból ugrott ki a tizedikről

Az egyik mostani sláger állítólag egy magas árfekvésű növénytáp, amivel meglocsolják a cigarettadohányt és azt elszívják. A relatív hosszú mámort azonban fájdalmas rosszullétek követik, amire fájdalomcsillapítót, nyugtatót szednek, majd a kör kezdődik elölről. A szer romboló hatása nem olyan látványos, mint az orosz krokodilnál (csak erős idegzetűek nézzék meg a filmet és ez most nem az elcsépelt figyelmeztetés!), de a használóiból viszonylag rövid idő alatt antiszociális, agresszív egyedet csinál. Már amikor azok a hullámvölgyben vannak. Mert a másik oldalon felszabadult, vidám, roppant barátságos embert láthatnak az ismerősök. És miért használják ezeket a megkérdezett fiatalok? Egyikőjük tömören összefoglalta: „Mert az élet szar”.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.