Barion Pixel
Szerző: NÉBIH 2018. december 25.

Bőven akadnak még hiányosságok az ünnepek előtt - NÉBIH decemberi részjelentés

Országszerte összesen 2100 ellenőrzést folytattak le a szakemberek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszakában, ami az előző évhez képest mintegy ötszázzal több vizsgálatot takar. 2018. december 16-ig a feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 62 alkalommal figyelmeztetést, 14 esetben a tevékenység korlátozását, míg 67 ügyben – 4,1 millió forint nagyságrendben – bírság kiszabását alkalmazták szankcióként.

A több mint 10 éves múltra visszatekintő ellenőrzés-sorozatra a téli szezonban minden évben december 1-je és december 31-e között kerül sor. Az összehangolt vizsgálatot Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár rendeli el, majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatalok szakemberei folytatják le az élelmiszerlánc minden fontos területén. A széles körű szemle a boroktól és pezsgőktől kezdve a szaloncukrokon, édességeken át a hús- és haltermékekig terjed, beleértve a füstölt húsokat és a virsliket is.

A szezonális mustra első időszakában – december 16-ig – országszerte összesen 2100 ellenőrzésre került sor. Ebből 316 vizsgálat élelmiszer-előállító helyen, 1219 ellenőrzés az élelmiszer-forgalmazásban, további 565 pedig vendéglátóhelyen történt. A tavalyihoz viszonyítva emelkedett a figyelmeztetések esetszáma (2018-ban 62), a bírságok összegének tekintetében pedig kismértékű csökkenés figyelhető meg (2018-ban 67 esetben összesen 4,1 millió forint). Tevékenység korlátozására 14 alkalommal volt szükség a feltárt súlyos szabálytalanságok miatt.

Az előző év első időszakához képest emelkedett a forgalomból kivont élelmiszertételek aránya: 10.499 ellenőrzött tételből 249 (2,4%) esetében hozták meg ezt az intézkedést a szakemberek, amely 19,5 tonna élelmiszert jelent. Az ok legtöbbször a lejárt fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési idő volt, de esetenként jelölési hiba is előfordult.

Elszomorító adat, hogy a piacokon és a karácsonyi vásárokon eladásra kínált szaloncukrok és egyéb édességek 10%-a lejárt termék volt. Örömteli azonban a Budapest belvárosi vásáraiba kitelepült szeszesital-forgalmazók szabálykövető magatartása, akiknél a 336 vizsgálat alá vont tétel alkoholtartalma megegyezett a termék jelzésén feltüntetett értékkel, és a nyomon követési előírásoknak is megfeleltek. A vidéki ünnepi vásárokon feltárt hiányosságok miatt 78 kitelepült vendéglátó üzletből 3 működését kellett felfüggeszteni, egyet pedig figyelmeztetésben részesíteni.

A Nébih laboratóriumaiba mintegy 80 minta érkezett, vizsgálatuk jelenleg is zajlik. Az eddig elvégzett érzékszervi vizsgálatok alapján két termékkel szemben merült fel kifogás, mindkettő emberi fogyasztásra alkalmatlan dióbél.

 

Téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés
2018.

részjelentés

időszak: 2018. december 1-16.

 

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával – a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – december 1-31. között kerül sor országszerte.

Az országosan összehangolt ellenőrzéseket a Nébih és a kormányhivatalok alá tartozó területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek munkatársai végzik.

A szezonális ellenőrzés elsődleges célja a téli időszakban is az, hogy az ünnepek miatt megnövekedett forgalomban a fokozott hatósági jelenlét elősegítse az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények folyamatos és maradéktalan teljesítését.

A célterületek és a kiemelten ellenőrzendő termékek – a gasztronómiai hagyományokat figyelembe véve – az alábbiak.

 

Célterületek:

  • Hús- és húskészítmény-előállítás és forgalmazás
  • Édesipari termék-előállítás és forgalmazás
  • A piacokon, vásárokon, karácsonyi ünnepi vásárokon és rendezvényeken végzett édesség-forgalmazás
  • A karácsonyi ünnepi vásárokon, rendezvényeken kitelepült vendéglátók
  • Zöldség- és gyümölcsforgalmazás

 

Kiemelt termékek:

  • Friss hús; hal és haltermékek; pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények; virsli
  • Édesipari termékek
  • Borok és pezsgők
  • Szezonális zöldség-gyümölcs

A kereskedelmi egységekben forgalmazott mák/máktöltelék termékekből érzékszervi és alkaloidok kimutatására irányuló laboratóriumi vizsgálatra, a dió/diótöltelék termékekből érzékszervi vizsgálatra, a beigli (bejgli) termékekből pedig a töltelékarány ellenőrzése céljából és akrilamid kimutatására mintavételre is sor került.

A vásári, piaci értékesítés keretében forgalomba hozott, színezett kandírozott gyümölcsökből mesterséges színezék kimutatására irányuló laboratóriumi vizsgálatra történt a mintavétel.

A 2018 évi téli szezonális ellenőrzés első időszakának eredményei – számokban

A december 1-16. közötti első időszakban országosan összesen 2100 ellenőrzésre került sor. Ebből 316 ellenőrzés élelmiszer előállító helyen (70 vágóhíd/daraboló, 62 húskészítmény előállító, 24 édesipar, 160 egyéb előállító), 1219 ellenőrzés az élelmiszer-forgalmazásban (220 hiper/szupermarket, 618 üzlet/szaküzlet, 172 vásár/piac/rendezvény, 88 nagyker/logisztikai központ, 121 egyéb forgalmazó) és 565 vendéglátóhelyen történt.

A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 62 alkalommal figyelmeztetést, 67 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként, és összesen 4,1 millió Ft bírságot szabtak ki.

Az élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítményekben a feltárt hiányosságok illetve szabálytalanságok miatt 14 alkalommal kellett a tevékenységet korlátozni.

Forrás: NÉBIH

Az idei első időszakban az ellenőrzések száma meghaladta a tavalyit. Az alkalmazott szankciók esetszáma kismértékben emelkedett, mert a figyelmeztetések száma magasabb a tavalyinál. Ez azt mutatja, hogy idén több olyan kevésbé súlyos szabálytalanságot észleltek az ellenőrök, ahol elegendőnek ítélték meg az írásos figyelmeztetés alkalmazását. A kiszabott bírságok összege kevesebb az előző évi hasonló időszaknál, de figyelembe kell venni, hogy az eljárások egy része még folyamatban van.

Élelmiszer-ellenőrzések eredményei

Az ellenőrök leggyakrabban higiéniai hiányosságokat találtak, melynek előfordulási aránya az összes ellenőrzés 4,9%-ánál került megállapításra (2017 évi téli szezonális ellenőrzés hasonló időszakában 4,3%). Kissé emelkedett a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságok aránya, idén az összes ellenőrzés 1,9%-ában állapították meg (2017 évi téli szezonális ellenőrzés hasonló időszakában 1,6 %).

A termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanság az ellenőrzések 2,2%-ában fordult elő, ez megegyezik a tavalyival (2017-ben 2,2%).

A dolgozók képzettségével, egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosság előfordulása is az előző évihez hasonló, az ellenőrzések 1,6%-ában került feltárásra (2017-ben 1,6%).

Az első időszakban összesen 10 499 hazai és külföldi élelmiszer tételt ellenőriztek, melyek 2,4%-át, 249 tételt kellett kivonni a forgalomból, országosan 19,5 tonna mennyiségben.

Forrás: NÉBIH

A kivont tételek aránya emelkedett az előző év első időszakához képest. (2017-ben 1,6%)z ellenőrzés alá vont élelmiszertételek között a fogyaszthatósági, illetve minőség-megőrzési idő lejárta miatti forgalomból kivonás az előző évihez képest emelkedett, idén 1,5% (2017-ben 0,4%) volt. Az ismeretlen eredet miatt kivont tételek aránya 0,1%, ami csökkenést mutat (2017-ben 0,5%). A jelölési hiba miatt forgalomból kivont tételek aránya idén 0,4% (2017-ben 0,5%). Az ellenőrzés alá vont termékek között mindössze 5 tétel bizonyult fogyasztásra alkalmatlannak.

A szaloncukrok és más édességek esetében ki kell emelni, hogy a lejárt termékek előfordulási aránya a kiskereskedelmi egységekben nem érte el a fél százalékot, a piaci, vásári értékesítés során azonban az ellenőrzött édességek 10%-a lejárt termék volt, ami – a forgalomból történő kivonás mellett – természetesen szankció kiszabását vonta maga után.

 

Az ellenőrzött friss hús és húskészítmények – beleértve a füstölt termékeket is – 2%-a volt kifogásolható.

A hal és halkészítmények ellenőrzése során mindössze két esetben, jelölési hibát találtak a szakemberek.

A virsli termékek esetében ebben az első időszakban nem fordult elő szabálytalanság.

Az ellenőrzés alá vont borok és pezsgők esetében sem volt szükség a forgalomból történő kivonásra.

 

A karácsonyi ünnepi vásárokon, rendezvényeken kitelepült vendéglátók és élelmiszert forgalmazók ellenőrzésének tapasztalatai

A Nébih borászati felügyelői – a számszerűen feltüntetett adatokon felül – Budapest belvárosában a karácsonyi vásárra kitelepült jövedéki engedélyes kereskedők és vendéglátók ellenőrzését végezték el, fókuszálva a forralt bor, pálinkák, szeszesitalok forgalmazására. A forralt bort az ellenőrzött árusok a jogszabályokat követve készítik el, vagy szerzik be.

A pálinkák, és szeszesitalok tekintetében a szakemberek 336 gyorstesztet végeztek (digitális alkoholtartalom mérővel), mely során minden vizsgálat alá vont tétel alkoholtartalma megegyezett a termék jelzésén feltüntetett értékkel.

A pultok mögött álló alkalmazottak rendelkeztek érvényes egészségügyi könyvvel, és a forgalmazott termékek nyomon követhetőségét a vállalkozások biztosították.

Általánosságban elmondható, hogy a kitelepülők a jogszabályokat betartják, és törekednek a jó minőségű termékek forgalmazására.

(Ezek az ellenőrzések nem szerepelnek a részjelentés elején ismertetett összesített számadatokban)

Az országszerte ellenőrzés alá vont ünnepi vásárokra kitelepült 78 vendéglátó üzlet esetében a dogozók egészségügyi alkalmasságát és képzettségét tekintve 4 esetben (5,1%), a higiéniát és a nyomon követést illetően pedig 3-3 esetben (3,8%) állapítottak meg hiányosságot a kormányhivatalok szakemberei. Szankcióként 1 alkalommal figyelmeztetést alkalmaztak, 3 esetben pedig felfüggesztették az egység működését.

(Az ellenőrzések szerepelnek a részjelentés elején ismertetett összesített számadatokban)

Laboratóriumi vizsgálatok

A különféle vizsgálatok elvégzésére közel 80 minta érkezett a Nébih laboratóriumaiba. Az eddig elvégzett érzékszervi vizsgálatok alapján két termék volt kifogásolható. A minta avas szaga és kellemetlen, avas íze miatt emberi fogyasztásra alkalmatlannak bizonyult egy dióbél termék. A másik esetben cukrozott, darált dióbél terméknél kesernyés, dohos ízt állapított meg a laboratórium. A két érintett tétel esetében hatósági eljárás indult. A beérkezett minták vizsgálata még folyamatban van.

Zöldség-gyümölcs termékek ellenőrzésének tapasztalatai

A 2018. évi téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszakában a Nébih NTAI és a Megyei Kormányhivatalok Növény és Talajvédelmi Osztályainak zöldség-gyümölcs minőségellenőrei 289 belföldi forgalmazónál (kis- és nagykereskedők, őstermelők, valamint vásárok, piacok) végeztek ellenőrzéseket, ahol összesen 830 tétel (315 db hazai, és 515 db import) vizsgálatára került sor.

Az ellenőrzések során 46 esetben állapítottak meg hibát, ebből 5 esetben nyomon követési hiányosságok, 6 esetben regisztráció hiánya miatt, 35 esetben jelölési és minőségi kifogás következtében. Összesen 27 darab élelmiszer-ellenőrzési, illetve élelmiszerlánc felügyeleti bírság kiszabására került sor összesen 662 240 Ft értékben. Az ellenőrök 19 forgalmazóval szemben alkalmazták a figyelmezetés szankciót. Forgalomból kivonásra összesen 16 tétel került, mintegy 1,2 tonna mennyiségben, amelyből 3 tétel esetében egy tonna mennyiségben ismeretlen eredetű és nem nyomon-követhető termék került megsemmisítésre.

Az ellenőrzés a szezonális termékekre terjedt ki, ezen belül kiemelt figyelmet kapott az étkezési alma és a burgonya vizsgálata. A forgalmazott almák jó minőségűek, apróbb árukezelési hibák (nyomódás, sérülés) fordulnak elő a pulton ömlesztve felkínált áruk esetében. A burgonyánál a jelölési hiányosságok (fajtanév, főzési típus jelzésének a hiánya) és egyes több fajtát is egymás mellett árusító forgalmazónál a fajtakeveredés okoz gondot szintén a pulton ömlesztve felkínált áruk esetében.

(A zöldség-gyümölcs ellenőrzések szerepelnek a részjelentés elején ismertetett összesített számadatokban)


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.