Barion Pixel
2014. május 04.

Műszaki mentés szélviharban - fakidőlés, vezetékszakadás

Kidőlt fák, leszakadt vezetékek, megrongálódott kerítés, templomról földre zuhant súlyos kereszt. Körbenéztünk, mi zajlik most Szombathelyen.

Videónk vasárnap délelőtt készült Szombathelyen. Egyszerre több helyszínen dolgoztak a tűzoltók és a szolgáltatók emberei, miután a tartós szélviharban fák dőltek ki, vezetékek szakadtak le a városban. A Szent István király utcai templom tetejéről "csak" egy fémlemez szakadt le, míg a belvárosban a Ferences templom tetejéről egy súlyos fakereszt zuhant a járdára. Szerencsére a misének még nem ért vége, így éppen senki nem tartózkodott a templomkapunál. (Videónkban: 4:42-nél)


A Kálvária utcában az idősek otthona mellett dőlt meg egy nagy fa. (Videó: 2:00) Éppen tartott a fa kivágása, amikor egy közeli óriás is reccsent egy nagyot és egy hatalmas ág szakadt le arról is. A tűzoltók szalaggal kerítették el az újabb helyszínt. Mindezt szélviharban, komoly széllökések mellett.

Az idősek otthonánál gyökerestől fordult ki egy nagy fa

A közeli Szent László király utcában még korábban dőlt ki egy faóriás (6:45), összehajtogatva a kerítést és magával rántva több villanyoszlopot. A vihar ellenére reggelre új oszlopok álltak a sérültek helyett.

A Szent László király utcában vasat hajtogatott a fa

Balogunyomban egy villanyvezeték adta meg magát a szélnek, a lezuhanó vezeték pedig nekicsapódott a gázcsőnek, ami miatt a lakásig jutott az áram és a gázbojler környéke füstölni kezdett. (5:11) Szerencsére az érintett házban senki nem támaszkodott fémnek az eset idején, így áramütés sem történt.

A leszakadt vezeték hozzáért a gázvezetékhez, ami a házban is károkat okozott

A megye tűzoltóságaira folyamatosan érkeztek jelzések, jellemzően fakidőlés és vezetékszakadás miatt. Sok autótulajdonos még időben kapcsolt, így gépjárművükkel eljártak a fák alatt kialakított parkolókból.

A belvárosi templom tetejéről lezuhanó súlyos kereszt egy darabja

Az egyik műszaki mentés helyszínén a tűzoltóknak várniuk kellett, mivel az egyetlen bejáratot, amin keresztül megközelíthették a helyszínt elállta egy személyautó. Nem árt észben tartani, hogy olyan esetben, amikor emberélet is veszélyben forog, akkor a tűzoltók nem várnak tétlenül, amíg történik valami, hanem erővel eltávolítják az akadályt. A mostani esetben a sofőr járt el a kapuból, de nem hallottuk, hogy elnézést kért volna. Talán a szél fújta el a hangot...

Nem pihenhetnek a megye tűzoltói

Szinte folyamatosan kell vonulniuk Vas megye tűzoltóinak, ahogy az összefoglalónkban is olvasható. Olvasónk, Dénes Bálint Hosszúperesztegről küldött nekünk képeket a tűzoltók munkájáról. Köszönjük!
Útra dőlt fa Hosszúperesztegnél Olvasói fotó: Dénes Bálint

A kőszegi tűzoltók sem pihenhettek még ma. Itt éppen vihar által megbontott tetőhöz riasztották őket.

Megbontott tető Kőszegen, Kőszegi Tűzoltóság

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2014.05.05. hétfő éjfélig

A Dunántúlon és az Alföld középső és északi részén vasárnap estig továbbra is viharos (65-75 km/h) lökések kísérik az északi szelet. Sopron, illetve a Bakony és a Balaton térségében még 80-85 km/h körüli széllökések is lesznek. Hétfő hajnalban a derült, szélvédett Nógrád és Pest megyei tájakon néhol kialakulhat talajmenti fagy.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.