Barion Pixel
Szerző: 112Press 2020. március 09.

Olvasói levél: Miért terelik a gyanút a hajléktalanokra a raktárépület tűzzel kapcsolatban?

A szombathelyi raktárépület-tűz kapcsán írta meg gondolatait olvasónk és azt kifogásolja, hogy hajléktalanokra próbáljuk fogni a tűzesetet, miközben semmi nem utal arra, hogy közük lehetett hozzá, vagy hogy jártak egyáltalán az épületben. Mármint olvasónk szerint.

A raktárépület a tűz után
 
A használaton kívüli raktárépületben keletkezett tűzről élő bejelentkezésben is beszámoltunk és valóban elhangzott, hogy hajléktalanok is bejártak az épületbe és akár okozhattak is tüzet ott. Olvasónkat ez felháborította és levelet írt:
 
"A Nádasdy u raktártüz kapcsán irok.Felháborit hogy már az élö adásban is elhangzottak a hajléktalaonk mint akik felgyujtották a raktárat. Ha jól sejtem erre semmi bizonyitékuk sincsen csak meg kellett nevezni valakiket és erre alegjobbak a védtelen hajléktalanok. De öszintén miért lett volna hajléktalan abban az épületben aminek már az ablakait is kiverték régen? Milyen bizonyiték van arra hogy ott egyáltalán voltak hajléktalan? Semmi! Kérem h ne hergeljék a hajléktalaonk ellen az olvasóikat van azoknak épen elég bajuk anélkül is. Senki se szeretné az ő helyükbe lenni. Kérem hogy az élő adásukat törölni! A cikkből a hajléktalan szót törölni!"
 
 
A galérián keletkezett a tűz
A levelet köszönjük. Nem gondoljuk, hogy hergelés lenne megemlíteni azt a tényt, hogy hajléktalan emberek jártak be az épületbe. Szintén tény, hogy az épületben sem áram, sem gáz nem volt, így a rövidzárlat, vagy gázrobbanás kizárható.
 
A spontán öngyulladásra és meteoritbecsapódás utáni tűzre viszonylag kicsi az esély, de visszamentünk a helyszínre, hogy megnézzük, bizonyítja-e bármi, hogy jártak hajléktalanok az épületben?
 
 
Abból indultunk ki, hogy ha egy arrajáró kíváncsiságból betér a romos raktárba, akkor oda nem visz semmit, legfeljebb ürüléket, vagy vizeletet hagy hátra.
 
Mellékhelyiségnek használt szoba a szomszédban
 
A raktárépületnél és a szomszédos lakatlan házban azonban egyértelmű jele van annak, hogy ott valaki, vagy valakik meghúzták magukat.
 
Ruhák, ételmaradékok, friss hulladék
 
Sok koszos ruha, ételmaradékok, koccintós boros PET palackok, üdítősdobozok és sok-sok csikk árulkodik arról, hogy a raktárépület nem volt annyira kihalt, mint amilyennek látszott.
 
A raktárépületet lebontják
 
Az épen maradt raktárrészben egy kerékpár árválkodik, könnyen lehet, hogy a tulajdonosa nem  is tud róla, merre hever a biciklije.
 
Ott, ahol a tűz keletkezhetett egy galéria-szerűség van épületen belül. Az emeleten pedig székekből alakítottak ki fekhelyeket, ez előtt pedig egy étel melegítésére használatos alkalmatosság lehetett, edényekkel.
 
Leégett fekhelyek, edényekkel
 
A nyomokból mi nem tudjuk megállapítani, mi okozhatta a tüzet. Lehetett egy balul elsült ételmelegítés, hanyagul eldobott, vagy elalvás miatt leesett cigarettacsikk által okozott tűz ugyanúgy, ahogyan szándékos gyújtogatás is.
 
A bögrén nem fogott a tűz
Azt sem tudjuk, hogy hajléktalan, unatkozó fiatal, vagy begőzölt piromán a tűz okozója, de az egyértelmű, hogy nem állítottuk valótlanul, hogy hajléktalanok is jártak az épületben.
 
Edény az üszkös maradványok között
 
A raktárépületet információnk szerint lebontják majd.
 

 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.