2018. szeptember 25.

Baleset utáni mentést szimulálnak a PTE-n pénteken, várják az érdeklődőket

Autóbaleset súlyos következményeit szimulálják a pénteki szombathelyi mentési bemutatón, ahol a rendőrség, a mentőszolgálat, a katasztrófavédelem és a 112-es központi segélyhívó szolgálat is részt vesz.

Idén sem marad ki a Kutatók Éjszakája programsorozatból a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központja (Szombathely, Jókai utca 14.), szeptember 28-án, pénteken ott is várják az érdeklődőket.

Az interaktív programok reggel 8:30-kor kezdődnek. Többek között bemutatásra kerülnek a Képzési Központban zajló szakirányok gyakorlati oldalról megközelítve. Megismerkedhetnek az érdeklődők az elsősegélynyújtás alapjaival, baba-mama szobával várják a kisgyermekes édesanyákat, illetve véradási lehetőséget is biztosítanak a segíteni szándékozóknak 15:30 és 18:00 között.

A mentőgépjárművek rajongói pedig betekinthetnek egy korabeli Nysa mentőautóba.

Régi Nysa mentőautó Szombathely utcáin; Fotó: Tánczos Mihály

A mentési bemutató 11 órakor kezdődik a Képzési Központ udvarán, ahol mindhárom készenléti szerv (mentőszolgálat, katasztrófavédelem, rendőrség) és a 112 központi segélyhívó szolgálat is részt vesz. Ennek során egy autóbaleset súlyos következményeit szimulálják. A mentési lánc elemein végig haladva mutatják be, hogy mit kell, illetve lehet tenni egy ilyen szituáció során laikusként, valamint szakemberként.

A mentési bemutatót a PTE Egészségtudományi Kar és az Országos Mentőszolgálat közösen szervezi.

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.