2016. május 05.

Videó a mélybe zuhant autó mentéséről, Horvátzsidánynál – fakorona és bokrok fékezték a becsapódást

Az éjszaka szalagkorlátnak ütköző autó a levegőbe repült, majd 8 méteres mélységbe zuhant. A sofőrnek szerencséje, hogy nem sérült meg súlyosan és tudott telefonálni, különben valószínűleg nem találták volna meg addig, amíg nem kezdik keresni eltűnés miatt.

 

Egy 19 éves fiatalember telefonált éjszaka az édesapjának és elmondta, hogy bajba került. Mély árokba zuhant autójával Kőszeg és Horvátzsidány között, miután szalagkorlátnak ütközött. A helyszínen aztán kiderült, a fiatalembernek óriási mázlija volt.

A sofőr egy kanyar után vesztette el uralmát a járműve felett, ami ezután szalagkorlátnak csapódott, majd a levegőbe emelkedett és egy fakoronán, valamint több bokron keresztül a mélybe zuhant. A recsegve törő növényzet szinte fékezőernyőként tette le a földre az autót, ami így kb. 8 méteres mélységbe került. Az úttestről csak akkor látszott, ha valaki egy erős fényű lámpával bevilágított egy résen át. (Lásd videónk elejét.)

A Fiat vezetője könnyű sérülésekkel megúszta a zuhanást

A fiatalembert a mentők kórházba szállították. Úgy tudjuk, könnyű sérülésekkel megúszta a repülést. A Fiat kivontatása előtt a növényzetet alaposan meg kellett ritkítani.

December végén az út másik oldalán is lerepült egy autó a töltésről, A Suzuki akkor szántóföldön landolt.

Árulkodó jelek

A mostani balesetnél csupán néhány árulkodó jel utalt arra, hogy komoly baleset történhetett a közelmúltban, amihez még nem érkezett segítség. A meggyűrt szalagkorlát önmagában jelentheti egy korábbi, napokkal azelőtti baleset megtörténtét is. Az egyetlen gyanakvásra okot adó jel azonban az úton található néhány törmelék volt. Ezt egy baleset műszaki mentése után letakarították volna az úttestről. Abban is biztosak vagyunk azonban, hogy 10 gépjárművezetőből 7 nem tulajdonított volna ennek jelentőséget.

A közlekedők ennyit láthattak a balesetből

Ha valakinek legközelebb hasonló tűnik fel, akkor javasoljuk, hogy járművével álljon félre biztonságosan, kapcsolja be az elakadásjelzőt, majd sárga mellényben, lámpával menjen vissza a helyszínre és próbálja megnézni, utal-e valami arra, hogy mélybe zuhant valamilyen jármű, vagy „csak” a szalagkorlátot amortizálta le valami? Árulkodó jel lehet a  friss törés a növényzeten, a lámpafényben megcsillanó autóalkatrész. Ilyenkor a lekiabálás is hasznos lehet: „Van lent valaki? Szüksége van segítségre?”

Éjszaka, ismeretlen terepen nem célszerű lemászni a meredek domboldalon. Ha a legkisebb esélyét is látja valaki annak, hogy bajba jutott ember lehet a mélyben, akkor tárcsázza a 112-es segélyhívót, adja meg a lehető legpontosabb helyzetét és mondja el, mit látott, mit tapasztalt. Ilyenkor járőrt, vagy egyéb segítséget küldenek a helyszínre, hogy megbizonyosodjanak arról, történt-e valami az adott részen. A bejelentőnek nem kell aggódnia, a kiszállást nem fogják behajtani rajta akkor sem, ha a mélyben nem találnak sérültet, roncsot.

Vas megyében több olyan baleset is történt az elmúlt években, ahol a bajba jutott embert csak órák, vagy napok múlva találták meg, mert a növényzet, vagy híd takarta a roncsot. Többüket már csak holtan sikerült fellelni. 2009-ben a forgalmas 86-os út mellett két napig senkinek nem tűnt fel a vizesárokban fekvő, balesetet szenvedett motor, ami alatt ott feküdt a motoros is…

Mélybe zuhant egy Fiat Horvátzsidány közelébenHozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.