Szerző: 112Press 2021. június 03.

Videó: Méhek miatt érkeztek tűzoltók a Markusovszky kórházba - magasból mentővel érték el a rajt

A méhanya a kórházi épület egyik vakerkélyére szállt, ott gyűlt köré a méhraj. A begyűjtéshez magasból mentő jármű érkezett.

 

Tűzoltók érkeztek szerdán délután a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház sebészeti tömbjéhez. Sokan figyelték a tűzoltókat, de hamar elterjedt a hír, hogy nem tűz van, hanem méhraj befogásában segédkeznek.

Méhek a kórházi erkélyen

A magasból mentő jármű némi nehézség árán tudott csak beállni a megfelelő pozícióba, mivel az átjáró utáni szökőkút miatt a hosszú jármű csak többszöri tolatással és külső segítők általi "centizéssel" jutott be a belső udvarba.

A szökőkút miatt nehezen hajtott be a magasból mentő a belső udvarba

A helyszínre érkező méhészre mászóöv került, hogy biztonságosan rögzítsék az emelőkosárhoz a magasban végzett munka és a szerkezet mozgatásának idejére.

Méhész és tűzoltó az emelőkosárban

Az emelőkosarat irányító tűzoltó hálós méhészkalapot kapott, megelőzendő a méhszúrást.

Magasból mentő segítségével közelítette meg a méhész a méheket

A rovarok begyűjtése néhány perc alatt megtörtént, majd az épület előtt, elkerített helyen letett kaptárba kerültek.

Méhek miatt érkeztek tűzoltók a Markusovszky kórházba

A méhek miatt senki nem volt veszélyben. A méhész puszta kézzel gyűjtötte zsákba a rovarokat és ő is megúszta néhány szúrással.

Méhek miatt érkeztek tűzoltók a Markusovszky kórházba

A rovarok egy időre karanténba kerülnek, elkülönítve a többi méhcsaládtól.

Nem tűz, hanem méhek miatt érkeztek tűzoltók a kórházba

Nem királynő, méhanya

A méhésszel beszélgetve kiderült, hogy a szakemberek nem kedvelik a hazánkban elterjedt méhkirálynő kifejezést, ehelyett a méhanya a pontosabb kifejezés.

A Mézfutár definíciója szerint a méhanya a család egyetlen kifejlett női nemi szervvel rendelkező tagja, petéből 16 nap alatt fejlődik ki, több évig él. Különleges formájú sejtben, anyabölcsőben fejlődik. Az anya álcája (lárvája) csak pempőt fogyaszt, ettől fejlődik ki teljesen a petefészek.

Tűzoltó méhész kalapban - megúszta szúrások nélkül a méhraj begyűjtését

Az anya képes a méhcsalád számának szaporítására és fenntartására. A kaptárt soha nem hagyja el csak életének elején, amikor bepárzik, illetve rosszabb esetben rajzáskor. 

Az anya a viaszból készült méhsejtbe petézik, itt fejlődik a fiasítás. Naponta kb. 1500 petét képes rakni. Kétféle petét rak: megtermékenyítettet és megtermékenyítetlent. Előbbi a méhanya és a dolgozó méh kezdeti alakja, utóbbi a heréé. Az anya életében is pempőt fogyaszt, ez teszi lehetővé ezt az intenzitású petézést.

Angol elnevezésből eredően királynőnek hívják, valójában helytelenül, mert az anya nem uralkodó. Szerepe kizárólag a petézés, a család életében minden más fontos tevékenységet a dolgozó méhek végeznek.

 - Kérjük, iratkozzon fel Youtube csatornánkra! -


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.