Szerző: 112Press 2019. szeptember 01.

Rendőrök keresték hajnalban a sikoltozva segítséget kérő nőt

Fájdalmas ordításra, sikoltásokra és kétségbeesett segítségkérésre ébredhettek sokan a szombathelyi Horváth Boldizsár körúton. Egy hajánál fogva úttesten húzott nő kérte, hogy valaki segítsen neki, miközben a férfi ordított vele, hogy fejezze be a kiabálást, mert megjárja.

Tudósítónk házához jöttek az események vasárnap hajnalban, amikor kétségbeesett női segélykiáltásokra ébredt. Az események az utcán zajlottak és nem látott rá a felekre, de a sikolyok intenzitása és a kétségbeesés foka messze eltért az utcában viszonylag gyakran dülöngélő részegek óbégatásától.

 

 
-Segítség! Valaki segítsen! Ne csináld ezt! Segítség! jajj, ne csináld, ne! Engedj el! Segítség! - sikoltotta egy kétségbeesett, hallhatóan bajban lévő nő, miközben egy férfi trágár szavak kíséretében próbálta elhallgattatni.
 
Munkatársunk tárcsázta a 112-t, közben fél kézzel rángatta magára a ruháit, hogy segíthessen a nőnek, ha kell. A sikítás és a segítségkérés továbbra is hallatszott, de már messzebbről.
 
s16
 
Két perccel a segélyhívás után megérkezett egy járőrautó a megnevezett sarokhoz, a rendőrök néhány utcával arrébb jártak éppen, amikor befutott a riasztás. Egy személyautó is fékezett, amiből egy nő szaladt a rendőrökhöz. Ők az orvosi ügyeletről jöttek ki éppen, amikor belefutottak az őrjöngő, a nő fejét ütő férfibe és a sikoltozó nőbe. A járőrök próbálták tisztázni, honnan jöhetett a hang, közben pedig újabb rendőrautók érkeztek.
 
s2
 
Elsőként a környező utcákat járták be autókkal, illetve több rendőr a volt városi strand sötét, füves területét, illetve a területen lévő épületeket ellenőrizte keresőlámpákkal, miután észrevették, hogy a kerítést valaki benyomta.
 
s17
 
A kórház főbejárata környékén több fiatal is ült, közülük mindenki hallotta a sikoltozást, de nem látták, mi történt.  A járőrök által az utcán megkérdezettek közül is a legtöbben hallották a sikolyokat és a segítségkérést.
 
Az egyik közeli utcából is érkezett egy férfi, hogy segítsen a nőnek. Ő meg tudta nevezni, melyik utcából hallotta utoljára a sikolyt, mielőtt egy ajtó becsapódott volna.  Ebből arra lehetett következtetni, hogy a férfi berángatta egy házba a nőt. Ez fontos megfigyelésnek bizonyult.
 
s13
 
A rendőrök végigjárták az utcát, ahol találtak két női papucsot az úttest közepén. Az egyik háznál égtek a lámpák a szobákban. A rendőrök be akartak kopogni az ablakon, hogy megkérdezzék, láttak, hallottak-e valamit, amikor egy ingerült, elfojtott hangra figyeltek fel. A hang az emeletről jött. Erélyesen bezörgettek az ablakon, mire a házban csend lett.  "Rendőrség!" - kiabálták most már be a zörgetés mellé, miközben a csengőt is hosszan nyomták.
 
s4
 
Nem érkezett válasz, így a rendőrök úgy döntöttek, bemennek a házba. A kerítéskaput az utcán talált kulccsal kinyitották, másodpercekkel később azonban két hatalmas csattanás jelezte a házból, hogy zárt ajtóhoz értek, ami azonban csak rövid ideig állta az útjukat. Az első szinten lévő ablakokban megjelentek a keresőlámpák fényei, de az ottani szobákban senkit nem találtak a rendőrök.
 
Újabb másodpercek elteltével már az emeletről hallatszott a kiáltás: "Rendőrség! Jöjjenek elő!" Kutyaugatás, némi moraj, majd rosszalló férfihang jelezte, hogy megtalálták a házban megbújókat, köztük a keresett nőt is. Őt nem sokkal később kikísérték a házból és egy félreeső helyen hallgatták meg a rendőrök.
 
s10
 
Az utca másik végén közben azok gyűltek össze, akik próbáltak segíteni a nő megtalálásában. Ők tőlünk tudták meg, hogy épségben előkerült a fiatal lány. Kiderült, hogy egy gyerek is fültanúja volt az esetnek, aki a segítségkérésre ébredt fel és nagyon megijedt. Édesanyjának elmondta, hogy a férfi azt üvöltötte a nőnek, hogy "megöletem a családodat, ha nem hagyod abba".
 
Stockholm-szindróma?
 
Ha valaki azt gondolná, hogy a lány épségben előkerülése miatt ez egy sikertörténet, annak kicsit árnyalnánk a képet. A korábban hangosan és percekig segítségért kiabáló nő ugyanis információnk szerint azt mondta a rendőröknek, hogy nem történt semmi különös, csak kicsit megijedt valamitől.
 
s1
 
Hiába hagytak neki időt, hogy gondolja át, maradt ennél a verziónál. Úgy tudjuk, hogy nem indult eljárás az ügyben. Körülbelül egy órával később egy férfi és egy nő sétált a Horváth Boldizsár körúton. "Miattad hívták ki a rendőröket!" - mondta megrovóan a férfi.
 
Gyorsan reagáltak
 
Az esetet testközelből követő tudósítónk számára azonban így is tanulságosak voltak a hajnalban történtek . A szombathelyi rendőrök ugyanis nagyon gyorsan reagáltak a jelzésre és komoly energiát fordítottak a segítséget kérő nő megtalálására. A bezárt kapu sem állította meg őket, a feltételezett sértett érdekében behatoltak a házba, ahol meg is találták a keresett személyt.  Annak viszont továbbra sem tudnak segíteni, aki nem hagyja, hogy segítsenek neki.
 
s12
 
Tanulságos az is, hogy a kis utcába becibált nő érdekében az ottani házakból senki nem ment ki az utcára, a négy segítő a szomszédos utcákból érkezett a kiabálásra. Ennek oka többféle lehet. Valószínűleg a segélykérést hallók nem akartak belekeveredni a számukra ismeretlen emberek balhéjába, félve attól, hogy ők is pórul járhatnak. (Azért néhány házban kicsit felhúzták a redőnyöket, hogy láthassák, mi zajlik a közelben, mert a függönyök nem a zseblámpa fényétől lebbentek meg hirtelen.)  
 
s15
 
Azt nem árt tudni a távolságtartóknak, hogy nagyjából ők is erre számíthatnak, ha ők maguk, vagy közeli hozzátartozójuk kerül bajba. Lesznek talán néhányan, akik a bajba jutott segítségére sietnek, de a túlnyomó többség csak a másik oldalára fordul, a fejére húzva a párnáját, "nem az én gondom" felkiáltással. Pedig ilyenkor akár a segítséget kérő élete is múlhat azon, milyen gyorsan találják meg őt. Fontos lehet a személyleírás, hogyan nézett ki a bántalmazó, merrefelé tartottak, esetleg a jármű rendszáma, ha van. Nem egy esetben a támadó leírásából már tudták a helyi rendőrök, hogy név szerint kit kell keresniük, hiszen régi ismerősük volt az illető.
 
Romániában késlekedés miatt halt meg egy elrabolt 15 éves lány
 

Idén júniusban nemzetközi felháborodást váltott ki egy romániai eset, ahol a segélyhívót háromszor is felhívó 15 éves, előző nap elrabolt lányt csak több órás késlekedéssel próbáltak kiszabadítani a rendőrök, addigra azonban elrablója megölte és feldarabolta a fiatalt. A mostani szombathelyi esetnél nem lehetett tudni, mennyire komoly a dolog, azt viszont többen hallották, hogy a nő előtte rendkívül kétségbeesetten kiabált segítségért. A helyi rendőrök nem vártak, miután alapos okuk volt feltételezni, hogy a nő a házban van. Amikor a kopogtatásra és a hosszú csengetésre senki nem reagált, bementek és ahogyan a videónkban is hallatszik, a bezárt ajtót berúgva eljutottak a keresett nőhöz.

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.