2018. október 07.

Tizenkét kereket szúrt ki, autókat karcolt össze egy vérző férfi Szombathelyen

Feltehetőleg korábbi sérelmet próbált megbosszulni egy valószínűsíthetően ittas férfi, aki vasárnapra virradóra legalább három autót megrongált, de közben megsebesült és vérnyomot hagyott maga mögött, amerre ment. A rendőrség délre eljutott egy helyi férfihez, akit a tett elkövetésével gyanúsítanak.

 
Vasárnap délelőtt ismerőse szólt egy szombathelyi férfinek arról, hogy a vásárcsarnok mögött parkoló autójának összes kereke lapos. A helyszínen kiderült, hogy nem csak a férfi Skodájának a kerekét szúrta ki valaki, de feleségének Volvója is ugyanígy járt. Ráadásul mindkét autót körbe karcolta az akkor még ismeretlen férfi.
 
A kerekeket kiszúrta, az autó oldalát megkarcolta a férfi - Fotó: Tánczos Mihály
 
A rendőrség megkezdte az adatgyűjtést az elsődleges adatok alapján kb. egymillió forintos károkozás kapcsán. Az jól látszott, hogy a Volvo kerekének kiszúrása közben a rongáló megsebesült, valószínűleg a keze rácsúszott a pengére szúrás közben és erősen vérzett. Ez azonban nem zavarta, nem csak a Volvót vérezte össze, de utána a Skoda kerekét, oldalát, elejét is. Miután kiszúrta a nyolc kereket és összekarcolta az autók oldalát elindult a Szent Márton utca irányába. Ezt nem a szemtanúk mondták, hanem a méterenként csepegő vére mutatta.
 
DSC_0228
 
Javában zajlott a helyszínelés, amikor egy másik hasonló rongálásról is hír érkezett, az pedig a Söptei útról. Nem okozott meglepetést, hogy ott is találtak vérnyomokat az autó mellett, sőt, a járdán is megvoltak a vércseppek, igaz, ott már kb. két-három méterenként, de az a helyszín több kilométerre volt a piactól.
 
DSC_0212
 
Azt sem volt nehéz kikövetkeztetni, hogy nem véletlenszerűen rongált az ismeretlen, mivel munkatársak autóit rongálta meg a csuklyás férfi, két helyszínen. Azt onnan lehet tudni, hogy csuklyát viselt, mivel a Söptei úti vandál tett helyszínén december utolsó napján már lecsapott egy ismeretlen, aki akkor két autót öntött le maró anyaggal, közte azt a Peugeot személygépkocsit, aminek most négy kerekét kiszúrta a videón látható férfi. A rongálás után a ház tulajdonosa kamerákat szereltetett be, amiből az egyik a parkoló autókat figyelte és ez most rögzítette a "Yeti-szerűen" mozgó, feltehetőleg erősen illuminált állapotban lévő csuklyás vandált.
 
Nyolc kiszúrt kerék egy helyszínen
 
A Skoda tulajdonosától megtudtuk, hogy vasárnap ellenére a rendőrök komoly erőkkel eredtek az ismeretlen nyomába. A helyszínről vérmintákat, ujjlenyomatot vettek és rögzítettek egyéb nyomokat is. A rádióforgalmazásból hallotta, hogy elindultak a vércseppek után, lekérték a az útba eső kamerák felvételeit, beszéltek a vasúti takarítókkal, ellenőrizték a kórházakat, orvosi ügyeleteket és bár ekkor kiderült, hogy hajnalban el kellett látni valakit vágott sérüléssel, de ez a nyom végül vakvágányra vezetett.
 
A vérnyomokat a forgalmas úton át is lehetett követni
 
Egy másik nyomon azonban eljutottak egy férfihez, akinek a kezén friss, vágott sérülés volt, a neve pedig nem csengett ismeretlenül a károsultaknak,  Közel két évvel ezelőtt volt vele munkahelyi nézeteltérésük, aminek kapcsán elbocsátották az illetőt. Ekkor derült ki az is, hogy kb. két órával az első rongálás előtt a férfi egy rockkoncertről olyan bejegyzést tett közzé a Facebookon, ami a volt munkahelyével kapcsolatos és egy másik, vele egy időben elbocsátott férfival együtt látható a fényképen.
 
DSC_0275
 
Elképzelhető, hogy a férfi összefüggésbe hozható egy korábbi névtelen zsaroló és fenyegető levéllel is, amit a Skoda tulajdonosa kapott. A címzett azonban nem rémült meg a zsarolástól, az egész levelet kitette a Facebook oldalára. Erre a zsaroló akkor semmit nem lépett.
 
Információnk szerint a dél környékén megtalált férfit gyanúsítottként előállították.
 
A piac melletti helyszínelés a vasárnapi csúcsidőben rengeteg érdeklődőt vonzott és a környező házakból is lejöttek megnézni, mi történt a parkolóban. Az autótulajdonosok véleményét hallva az autórongálónak talán szerencséje volt, hogy nem találkozott a megszólalókkal, azt ugyanis valószínűleg a foga bánta volna. Azt is megtudtuk, hogy a szintén megrongált Peugeot tulajdonosa a kamera adatai alapján öt perccel a rongálás után érkezett haza a felesége autójával (ami Szilveszterkor szintén kapott a maró anyagból), de akkor nem vette észre a négy lapos kereket. Talán nagy szerencséje is van, hogy nem futott össze az ittas garázdával, hiszen nem tudni, hogyan reagált volna a tettenérésre, szúróeszközzel a kezében.
 
Megnyomta a kocsit, elhagyta a helyszínt
 
Javában zajlott a piac melletti helyszínelés, amikor húsz méterrel arrébb egy autó nekihajtott egy parkoló járműnek, majd a sofőr elhajtott a helyszínről. A parkoló autó sofőrjének szerencséjére valaki felírta a kocsi rendszámát és értesítették a rendőrséget, így fél órával később az okozó már a helyszínen magyarázhatta a bizonyítványát.
 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.