Barion Pixel
Frissítve: 2013. július 23.

Magyar bűnbanda dúlt Ausztriában

A 11 fős sümegi csapat többsége a börtönben ismerte meg egymást. Ausztriában 480 ezer euró értékben loptak felniket és abroncsokat.

Kiválóan szervezett bűnbanda került rács mögé az osztrák és magyar rendőrök együttműködésének köszönhetően. Az Ausztriában 17 betörést végrehajtó 11 fős csapat 9 tagja előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást. Erről tartottak ma sajtótájékoztatót az ausztriai Jennersdorfban a két ország rendőrségének képviselői.

A cselekmény dióhéjban: a többnyire Sümeg-környékiekből álló csapat tavaly nyáron 3 hónap alatt 17 alkalommal tört be Burgenland különböző autó- és gumikereskedéseibe. Felnikre és abroncsokra utaztak. Alaposan megszervezték az akciókat, három csapatra oszlottak. Az egyik a határ figyelését végezte, van-e ott rendőri mozgás. A második csapat elvégezte a piszkos munkát. Nem kifinomult módszerekkel dolgoztak, ha kellett, leszabták a telepeket védő sorompót és vitték a számukra értékes alkatrészeket. A harmadik csapat a lopott tárgyak Magyarországra szállításában segédkezett.

Tavaly június 20-án azonban a 89-es főúton Torony magasságában a „szállítók” rendőri ellenőrzésbe futottak, ahol az őket megállító járőrök nem elégedtek meg az iratok ellenőrzésével. Kiderült, hogy a járműben található 80 ezer euró értékű felnikkel és abroncsokkal nem tudnak elszámolni. A szombathelyi rendőrök felvették a kapcsolatot az osztrákokkal és negyed óra alatt kiderült, honnan származnak a lopott cuccok. Az is világossá vált, hogy a csapatnak feltehetőleg nem csak egy betöréshez lehet köze.

A bizonyítás azonban nem volt egyszerű, köszönhetően a bűnözők elővigyázatosságának és többek között annak, hogy volt, aki két személyazonossággal élt Magyarországon. Az osztrák rendőrök kiemelték Gábriel Gábor alezredes munkáját, aki „kapcsolatai” révén hozzájárult a bűnszervezet felszámolásához. Az utolsó csapat július közepén bukott le, ők a tettenérésnek köszönhetően már megkezdték a rájuk kirótt büntetés letöltését.

Az európai elfogatóparanccsal Magyarországon elkapott bűnözők tárgyalása Ausztriában lesz, de ők kérhetik azt, hogy büntetésüket Magyarországon töltsék. Az osztrák rendőröknek arra is van adatuk, mi lett a közel 400 ezer euró (kb. 115 millió forint) értékű lopott áruval, erről azonban a nyomozás érdekeire való tekintettel még nem nyilatkoztak portálunk kérdésére. Azt azonban készségesen elmondták nekünk, hogy a gyanúsítottak büntetett előéletűek, sőt, a csapat a börtönben állt össze, ott tervezték el a betöréseket. Az elkövetők munkanélküliek, akik bűncselekményekből tartották fent magukat és családjukat.

Nagy érdeklődés
Az osztrák rendőröket meglepte az az érdeklődés, amit a magyar sajtó mutatott az ügy iránt. A nemzetközi sajtótájékoztatót Jennersdorfban tartották és azon megjelent Werner Fasching r. vezérőrnagy, a Burgenlandi Tartományi Rendőrparancsnokság helyettes vezetője, Kurt Schuller r. alezredes, a Jennersdorfi Járási Rendőrparancsnokság helyettes vezetője, Wolfgang Holzmann, a Jennersdorfi Járási Rendőrparancsnokság Bűnügyi Szolgálatának csoportvezetője (az ügy előadója) és magyar részről Gábriel Gábor r. alezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt főreferense, valamint dr. Kazmar Enikő hadnagy, a Vas MRFK sajtószóvivője. A sikeres felderítést azért is tartották kiemelten fontosnak, mert a jennersdorfi járás a legbiztonságosabb területek között van.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.