Barion Pixel
Szerző: NÉBIH 2019. szeptember 04.

A határérték 1,5 milliószorosát meghaladó higanytartalmú étrend-kiegészítő készítményeket árusítanak az interneten

A Cseh Mezőgazdasági és Élelmiszer-ellenőrzési Hatóság (CAFIA) augusztus végén a RASFF rendszeren keresztül jelentette, hogy a határérték 1,5 milliószorosát meghaladó higanytartalmat mért étrend-kiegészítő tablettákban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Indiából származó termékeket több online felületen is megtalálta.

Az érintett termékek:

Forrás: http://obec.sumava.eu

  • Bruhat Vata Chintamani Rasa STANDARD Quality Suvarnakalpa
  • Bruhat Vata Chintamani Rasa PREMIUM Quality Suvarnakalpa
  • Elérhető kiszerelések: 10, 30, 60, 300 darab tabletta műanyag tégelyben
  • Gyártó: Shree Dhootapapeshwar Ltd., Khetwani, Mumbai, India
  • E-kereskedő: saurabh sonavane, navdurga rahivasi seva sangh, gandhi nagar 
  • RASFF referenciaszám: 2019.3085

Forrás: http://obec.sumava.eu

A különböző fórumokon a készítmények alkalmazását különféle betegségek esetén ajánlják, ilyenek például az ízületi rendellenesség, porckopás, bénulás, szív- és érrendszeri rendellenességek, szabálytalan pulzus, szívizomgyengeség, nem megfelelő vérkeringés.

Forrás: http://obec.sumava.eu

A Nébih felhívja azok figyelmét, akik vásároltak a fenti azonosító adatokkal rendelkező termékekből (vagy valamelyik termékből), hogy ne fogyasszák el azokat! Amennyiben panaszt észlelnek, mielőbb forduljanak orvoshoz!

Forrás: http://obec.sumava.eu

A higanyról

A higany természetes forrásokból, valamint emberi tevékenység következtében jut a környezetbe és az élelmiszerekbe. A szervezetben képes felhalmozódni, jellemzője továbbá, hogy csak lassan ürül ki. A szervezetbe került higany átjut az anyatejbe is. Legfontosabb toxikus hatása a vese, a máj, és a központi idegrendszer károsítása. A szerves higanyvegyületek (mint pl. a metil-higany) lényegesen mérgezőbbek, mint a szervetlenek. A metil-higany főként táplálékkal jut szervezetünkbe, bevitelének fő forrásai a halak és más tengeri élelmiszerek. A rendszeresen sok halat fogyasztó emberek számára egészségügyi kockázatot jelenthet a túlzott higanybevitel, amelyet figyelembe véve mind a halak, mind a halászati termékek és étrend-kiegészítők esetében is az Európai Unióban meghatározott maximálisan megengedhető higanytartalom értékeket folyamatosan felülvizsgálják. 

Forrás: http://obec.sumava.eu 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.