Barion Pixel
Szerző: NÉBIH 2019. október 04.

Liszterózis megbetegedést okozhatnak a Wilke Wurstwaren által gyártott kolbásztermékek

Két halálesetet és 37 megbetegedést hoztak összefüggésbe a Wilke Wurstwaren vállalat Twistetal-Berndorfban lévő gyárának termékeivel a német állategészségügyi hatóságok, ezért azonnali hatállyal bezárták a gyárat.

Az EU RASFF rendszerén október 2-án este érkezett információk miatt a Nébih felhívja a Németországba (pl. Müncheni sörfesztiválra) és a többi érintett országba utazók figyelmét, hogy a Wilke Wurstwaren vállalat által előállított kolbász termékekből ne fogyasszanak.

Az észak-hesseni állategészségügyi hivatal azonnali hatállyal bezárta a Wilke Wurstwaren vállalat Twistetal-Berndorfban lévő gyárát, mert két halálesetet és 37 megbetegedést is összefüggésbe hoztak  a cég termékeinek fogyasztásával.

A kép illusztráció - Forrás: www.chefkoch.de

A Robert Koch Intézet szerint 99,6% a valószínűsége annak, hogy a liszteriózis megbetegedéseket a vállalat által gyártott pizzaszalámiban és főzött kolbászában található Listeria monocytogenes baktérium okozta .

A gyártó cég neve: Wilke Waldecker Fleisch- und Wurstwaren GmbH & Co. KG 

Érintett tételek: Ováljel: DE EV 203 EG; minőségmegőrzési időtől függetlenül

Érintett országok: Németország, valamint Belgium, Dánia, Ausztria, Hollandia, Svédország, Írország és Franciaország.

Pontos elosztási lista még nem áll rendelkezésre, az eddigi információk alapján Magyarországra nem érkeztek a cég termékeiből.

Liszterózis tünetei és kezelése

Mi a liszterózis?

A betegséget a Listeria monocytogenes nevű baktérium okozza. Főként szennyezett élelmiszerek útján terjed. Hányást, hasmenést, influenzaszerű tüneteket okoz, egyes esetekben pedig agyhártyagyulladást. Nagyon súlyos formája is létezik, ám viszonylag ritka betegség. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint az iparilag fejlett országokban 1 millió lakosból évente 0,1-10 ember betegszik meg liszteriózisban. A súlyos esetek 20-30 százalékában halált okoz.

A liszterózis előfordulása

A Listeria monocytogenes világszerte előfordul a környezetben. A betegség viszonylag ritka, Magyarországon évente 10-20 esetet diagnosztizálnak, de a valódi fertőzések száma ennél jóval magasabb lehet, ugyanis nem minden esetben derül ki - főként az enyhébb lefolyású betegség esetén -, hogy milyen kórokozó áll a háttérben.

A fertőzött élelmiszer fogyasztása az egészséges, megfelelően működő immunrendszerrel rendelkező emberek esetében tünetmentes vagy csupán enyhe tünetekkel jár.

A betegséget a Listeria monocytogenes nevű baktérium okozza

Nagyon veszélyes lehet a fertőzés a legyengült ellenálló-képességű emberekre, az immunhiányos kórképekben szenvedő betegekre (pl. szervátültetettek, hematológiai betegségben szenvedők, cukorbetegek), idősekre és várandós nőkre, és a fertőzés átterjedhet a magzatra is.

A liszterózis okai

A Listeria monocytogenes Gram-pozitív pálca alakú baktérium, nevét Joseph Lister angol sebészről kapta. Mozgásra 30 Celsius-fokon és annál alacsonyabb hőmérsékleten (4 Celsius-fokon is!) képes, 37 Celsius-fokon viszont már nem. Leginkább a természetes vizekben és a talajban található meg. Az állatok is hordozhatják bélcsatornájukban a baktériumot anélkül, hogy megbetegednének.

A liszteriózis fertőzött élelmiszerek fogyasztása révén alakul ki. A leggyakrabban szennyezett élelmiszerek a lágy sajtok (pl. brie, camembert, feta). A zöldségek például a trágyázás miatt lehetnek szennyezettek, az állati eredetű élelmiszerek (hús, tejtermékek) pedig a hordozó állat bélcsatornájának fertőzöttsége miatt.

Előfordul újszülöttek agyhártyagyulladásának kórokozójaként (ez a harmadik leggyakoribb bakteriális kórokozó), ezért a kismamáknak nem ajánlják a lágy sajtok és nyers húsok fogyasztását.

A liszterózis tünetei

A fertőzött élelmiszer fogyasztása után enyhe gyomor- és bélrendszeri tüneteket (hányást, hasmenést) tapasztalnak a betegek, jellemző a láz és az izomfájdalom is. A betegek egy részénél nem jelentkeznek a gyomor-bélrendszeri tünetek.

Egyes esetekben a baktérium bejut a véráramba, ekkor influenzaszerű tünetekkel jár. Ezt követően a betegség vagy következmények nélkül gyógyul, vagy felléphetnek súlyos szövődmények. Ha a fertőzés eléri az idegrendszert, agyhártyagyulladást okoz. Ennek a tünetei között a fejfájást, tarkókötöttséget, zavartságot, eszméletvesztést említhetjük.

A várandós nőknél az enyhe lefolyású megbetegedés is vetéléshez, halva-, illetve koraszüléshez továbbá az újszülött megbetegedéséhez, agyhártyagyulladásához (meningitis) vezethet.

Forrás: www.hazipatika.com

A kép illusztráció.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.