2019. október 27.

Jót akarnak, de veszélyhelyzetet teremthetnek a levéltakarítók

Sokan vannak, akik igényesek a lakókörnyezetükre és rendszeresen feltakarítják a házuk előtt az úttest szélére fújt leveleket is. De nem mindegy, hogy ezt hogyan teszik.

A napokban több helyen is belefutottunk leveleket takarító helyiekbe forgalmas utak szélén. Ezúttal a szombathelyi 11-es Huszár úton dolgozó férfi példáján mutatjuk meg, miért nem szerencsés, amit csinál.
 
Levelet szedő férfi forgalmas útszakaszon
 
A köd még éppen csak feloszlott, amikor a férfi szürke ruházatban kiállt a négysávos út szélére és komótosan szedegette össze a leveleket, elfordulva az érkező járművektől. Ez a fajta bizalom azonban nem megalapozott a forgalmas útszakaszon.
 
A nagyobb járművek mögül sávot váltó járművezetők esetleg nem is észlelik az aszfalt színéhez hasonló, homogén ruházatban lévő, mozdulatlan, előre hajoló gyalogost az úton, főleg, ha esetleg a felkelő, vagy lenyugvó nap még vakítja is a sofőrt, vagy a köd rontja a látási viszonyokat.
 
A forgalomnak hátat fordító gyalogos sem észleli a felé tartó járműveket, így a baleset kockázata is nagyobb.
 
Javaslatunk a levélseprőknek, vagy a lombot kézzel felszedőknek, hogy ezt a műveletet kizárólag jó látási viszonyok között végezzék, feltűnő, lehetőleg többszínű ruhában, miközben végig a forgalom felé fordulnak. Ha kicsit is kétséges, hogy a járművezető észlelte-e, akkor saját érdekében lépjen vissza a padkára!
 
Levelet szedő férfi forgalmas útszakaszon
 
Többször tapasztaltuk, hogy néhányan a látási viszonyoktól függetlenül végzik a halaszthatatlannak ítélt munkát az úttesten, nehogy megszólja őket a szomszéd, a pap, vagy az arrajáró autós. (Valószínűleg egyik sem tenne ilyet.) Kérjük, hogy legalább ködös, esős időben hanyagolják az ilyen munkát! Egy gázolás nem csak az áldozatot, vagy családját teheti tönkre, de az embert elütő járművezetőt is.

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.