Barion Pixel
Szerző: Szombathelyi Törvényszék / Fotó, videó: 112Press 2022. június 01.

Letöltendő börtönt kapott a testvérpárt munkagéppel falhoz nyomó ittas vezető

A férfi ittasan vezette a munkagépet, amivel meg akart állni egy szentpéterfai dohánybolt előtt, azonban az épület fala állította meg. A fal előtt egy testvérpár ült egy padon. Mindketten súlyosan megsérültek.

A balesetről már korábban részletesen beszámoltunk.

A Szombathelyi Járásbíróság maradandó fogyatékosságot okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt 1 év 2 hónap – végrehajtandó – börtönre, 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy büntetlen előéletű férfit. Kötelezte továbbá 177.926 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A tényállás szerint a vádlott 2021. március 12-én 14 óra 30 perc körül – a vérében 1,04 – 1,09 ezrelék véralkohol-koncentrációval, enyhe fokban ittasan – közlekedett Szentpéterfa lakott területi útszakaszán a Kossuth utca aszfaltúttestén a Szabadság utca felől az Alkotmány utca irányába egy THWAITES Mach 477 típusú munkagéppel.

Testvérpárt nyomott falhoz egy dömper Szentpéterfán - súlyosan megsérült az egyikük

A Kossuth utca 51. számú épület előtt 20 méter hosszan 7 méter széles aszfaltozott várakozóhely van kialakítva a vádlott haladási irányát tekintve jobb oldalon az úttest mellett. Az épület fala mellett, az út tengelyével párhuzamosan elhelyezett padon ült egymás mellett kettő férfi, akik testvérek. A vádlott a munkagéppel ezen helyhez érve jobbra kis ívben bekanyarodott az aszfaltozott várakozóhelyre, azonban ott nem tudott megállni, hanem a munkagép elején lévő fémből készült szállító puttonnyal nekiütközött a padon helyet foglaló sértetteknek, akiket az épület falának szorított.

A dömper falhoz nyomta a padon ülő testvérpárt Szentpéterfán

A baleset következtében az idősebb sértett többszörös sérüléseket, együttesen nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett el, amelyek tényleges gyógytartama szövődménymentes gyógyulás esetén mintegy 180-240 nap. A sérülésekből maradandó fogyatékosság, súlyos egészségromlás keletkezett, amely 25 %-os munkaképesség-csökkenésnek feleltethető meg.

Testvérpárt ütött el munkagép Szentpéterfán

A másik sértett a baleset következtében nyolc napon túl gyógyuló – 4-6 hét tényleges gyógytartamú – súlyos testi sérülést szenvedett el.
A vádlott érvényes vezetői engedéllyel nem, csak gépkezelői igazolvánnyal rendelkezik. 

Testvérpárt nyomott falhoz egy dömper Szentpéterfán - súlyosan megsérült az egyikük

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ 4. § (1) bekezdés c) pontjában írtakat, mert úgy vezette a járművet, hogy a szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol volt. Megszegte továbbá a KRESZ 4. § (1) bekezdés a) pontjában írtakat, mert érvényes vezetői engedéllyel nem rendelkezik, de e szabályszegését szabálysértési eljárás keretében elbírálták. 

Testvérpárt nyomott falhoz egy dömper Szentpéterfán - súlyosan megsérült az egyikük

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész a szabadságvesztés és a közúti járművezetéstől eltiltás mértékének súlyosításáért, míg a vádlott, valamint a védő enyhítésért és a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztéséért jelentett be fellebbezést.

- Kérjük, iratkozzon fel Youtube csatornánkra! -

Testvérpárt nyomott falhoz egy dömper Szentpéterfán - súlyosan megsérültekHozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.