Szerző: Szombathelyi Törvényszék - Fotó, videó: 112Press 2021. február 23.

Ittasan nyomorította meg utasát a sofőr - nem jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélték

A sofőr vezetői engedélyét ittas vezetés miatt bevonták 2018. szeptemberében. Még abban a hónapban súlyos balesetet okozott, ittasan, ugyanazzal az utassal, aki a korábbi intézkedésnél is mellette ült.

A Szombathelyi Járásbíróság egy rendbeli maradandó fogyatékosságot okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette és egy rendbeli ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt ítélte el a büntetett előéletű vádlottat. A bíróság ezért halmazati büntetésül 1 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztéssel, 4 év közúti járművezetéstől eltiltással sújtotta, továbbá 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

 
A balesetről az eset napján részletesen beszámoltunk.

A tényállás szerint a vádlott 2018. szeptember 3-án 17 óra körül közepes fokban ittasan egy személygépkocsival közlekedett Szombathelyen a Zanati úton a Szent Márton út irányába. A személygépkocsiban egy utasa volt. Haladása során többször indokolatlanul megállt a járművével, ezért a rendőrjárőr intézkedés alá kívánta vonni, azonban a vádlott személygépkocsijával egy Zanati úti ingatlan udvarába hajtott, ahol végül is intézkedtek vele szemben és vezetői engedélyét elvették.

Ittas sofőr okozott balesetet Acsád és Vasszilvágy között Fotó: 112Press
Ezt követően a terhelt érvényes vezetői engedély nélkül 2018. szeptember 29-én délután negyed hét körül súlyos fokban ittasan közlekedett egy személygépkocsival Acsád felől Vasszilvágy irányába, utasa ugyanaz volt, mint szeptember 3-án. A vádlott haladása során letért a kavicsos útpadkára, elveszítette uralmát a gépjármű felett, így az az úttesten átsodródott a menetiránya szerinti bal oldalra, majd az út melletti mezőgazdasági területre csapódott, ahol a tengelye körül többször megpördülve nyerte el véghelyzetét.

Ittas sofőr okozott balesetet Acsád és Vasszilvágy között Fotó: 112Press

A baleset következtében az elöl jobb oldalon utazó sértett nyolc napon túl gyógyuló - 6 hónap tényleges gyógytartamú - súlyos testi sérüléseket szenvedett el, amelyek 12 %-os munkaképesség-csökkenésként maradandó fogyatékosságot eredményeztek. 

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére három munkanapot tartottak fent.

Az alábbi videóban egy ittasan balesetet okozó sofőr beszél...
 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.