Szerző: Kőszegszerdahelyi ÖTPE / Fotó: Nagy Bertalan 2019. október 21.

Fővárosi mentőtisztek segítették a kőszegszerdahelyi önkéntes tűzoltók képzését

A Kőszegszerdahelyi Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület második alkalommal hajtott végre mentési gyakorlatot budapesti mentőtisztek ellenőrzése alatt.


Az alapokat februárban és márciusban egy egész napos oktatás keretén belül a Vas megyei instruktor, Csejtei Balázs adta meg a Disaster Medic (kárhelyszíni sürgősségi ellátás) elnevezésű oktatással a csapatnak. Erre épült a Kondor Mariann budapesti mentőtiszt vezetésével folytatódó képzés júniusban, ezt követően pedig október 19-én.

tuzoltogyak-17

Az oktatások délelőtt elméleti és gyakorlati részből álltak, ahol a résztvevők megismerkedtek a különböző sérülésekkel, a rögzítések fajtáival és gyakorolták is ezeket.

Élethű seb a kőszegszerdahelyi szimulációs feladatban

A képzés második része komplett szituációs mentési gyakorlatból áll, ahol nézik a csapat összhangját, az egészségügyi ellátást, a sérülttel való kommunikációt, amit a végén értékelnek.

tuzoltogyak

Júniusban közlekedési baleset szimulációjára került sor, autóban rekedt sérülttel és elgázolt biciklissel, legutóbb pedig egy tetőtéri tűzeset során padlástérben rekedt égett, füstmérgezett, eszméletlen személyek kimentése volt a feladat, illetve egy törmelék alá szorult sérült mentése és ellátása.

05

Kondor Mariann mellett Sipos Réka mentőtiszt hallgató és Bozzay Judit érkezett Budapestről, akik profi módon, életszerűen készítették el az egyes sérüléseket (nyílt lábszártörés, artériás vérzés, súlyos égési sérült, stb.) illetve el is játszották a különböző sérültek viselkedését.

tuzoltogyak-9

Így pánikba esett, sokkos sérülteken lehetett gyakorolni, ahogyan az éles helyzetben is történne.

A feltételezett szituáció szerint a kőszegszerdahelyi közösségi ház tetőterében robbanás történt, amelynek következtében tűz ütött ki. A fent lévő emberek közül egy fő eszméletlen, nem mutat életjeleket, a másik súlyos égési sérüléseket szenvedett és füstmérgezett, aki ordít, hogy le fog ugrani.

tuzoltogyak-3

A robbanás következtében egy emberre törmelék omlott, neki nyílt lábszártörése van és a nehéz tárgy eltávolítása után a combon artériás vérzés keletkezett.

A kiérkező egység feladata a bent rekedtek kimentése mentőálarcban, illetve az eszméletlen, életjeleket nem mutató sérült leeresztése mentőkötéllel.

tuzoltogyak-28

Feladatok: nyaki gerinc szakszerű rögzítése MILS (Stiftnack), betegvizsgálat (ccABC), láb érzésének, keingésének, mozgásának ellenőrzése, nyílt lábszártörés rögzítése, stabilizálása, kötözése, artériás vérzés elállítása CAT érszorítóval és izraeli kötszerrel nyomókötés készítése, súlyos égési sérült és füstmérgezett ellátása, kötözése, a kimentett személy újraélesztése (kimentés után AMBU babán újraélesztés).

A gyakorlat befejeztével Kondor Mariann mentőtiszt értékelte a látottakat és megfelelőnek minősítette a mentést és az ellátást.

tuzoltogyak-59

A folytatásra márciusban kerülhet sor, ismét egy másik szituációval.

-Ők hárman, hasonlóan hozzánk, szintén szabadidejükben csinálják ezeket a képzéseket. A cél, hogy szakszerűen tudjuk szükség esetén a mentő kollégák munkáját segíteni és kiérkezésükig az ellátást megkezdeni - emelte ki Mersich Miklós, a Kőszegszerdahelyi Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület parancsnoka. -A budapesti mentő személyes ismeretségen keresztül kerültek hozzánk és így kértem fel őket ezekre az oktatásokra.

tuzoltogyak-61

Fotó: Nagy Bertalan

Fővárosi mentőtisztek segítették a kőszegszerdahelyi önkéntes tűzoltók képzésétHozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.