Szerző: Szombathelyi Törvényszék - A címlapkép illusztráció 2021. október 22.

Társasházban verekedtek, baseball ütő is előkerült - elzárás és közmunka a büntetése a kakaskodóknak

Jogerős ítélet született egy tavaly márciusi, körmendi verekedés ügyében. Mindkét vádlott ugyanabban a társasházban lakott és egy szemétlevitel során ugrottak össze a felek. Bár az egyik vádlott baseball ütővel felfegyverkezve hívta visszavágóra vitapartnerét, de a fair play jegyében azt nem használta a nem sokkal később kiújult verekedésben.

A tényállás szerint a vádlottak 2020. márciusában egy körmendi társasházban laktak. 2020. március 28-án 11 óra körül a II. rendű vádlott a társasház bejárati kapuja előtt az utcán tartózkodott, amikor szóváltásba került az I. rendű vádlottal, aki éppen a szemetet vitte ki az utcán lévő tárolóhoz.

A szóváltás közben az I. rendű vádlott nekiment a II. rendű vádlottnak úgy, hogy őt ököllel mellbe vágta, majd ismét meg akarta őt ütni, amely ütés elől azonban a II. rendű vádlott elhajolt és az I. rendű vádlottat kézzel a földre dobta és a földön őt leszorította. Amikor az I. rendű vádlott a II. rendű vádlott szorításából kiszabadult, befutott a társasház udvarán keresztül a lakásába és onnan egy 54 centiméter hosszú fa baseball ütőt hozott ki, és azt a kezében tartva az udvarról fenyegette meg a még az utcán tartózkodó II. rendű vádlottat azzal, hogy menjen be az udvarra, ott szétveri a fejét.

A II. rendű vádlott az I. rendű vádlott felszólítására bement az utcáról a társasház belső udvarára – ahonnan a társasház több lakása is nyílik –, s az I. rendű vádlottal szemben megállva közelről azt kiabálta neki, hogy akkor üsse meg. Ekkor az I. rendű vádlott eldobta a baseball ütőt és egy alkalommal ököllel megütötte a II. rendű vádlott arcát, amire a II. rendű vádlott is visszaütött, egy alkalommal ököllel megütötte az I. rendű vádlottat a mellkasán.

Az ütéstől az I. rendű vádlott a földre esett, amire a II. rendű vádlott elkapta az I. rendű vádlott haját és ismét kiabálni kezdett vele, hogy mit képzel, hogy csak úgy nekimegy. Közben a verekedésről a társasházban lakóktól tudomást szerzett a II. rendű vádlott édesanyja, aki telefonon értesítette a rendőrséget.

A vádlottak által kölcsönösen tanúsított, kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartás alkalmas volt arra, hogy másokban – így az utcán vagy a társasházban tartózkodókban – megbotránkozást, riadalmat keltsen.

A Körmendi Járásbíróság az I. rendű vádlottat társtettesként, felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt, mint többszörös visszaesőt 90 nap elzárásra, míg a II. rendű vádlottat társtettesként elkövetett garázdaság vétsége miatt 80 óra közérdekű munkára ítélte.

Az ítélet mindkettő vádlott vonatkozásában jogerős.

A címlapkép illusztráció.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.