2018. január 12.

Kormányrántás után árokban kötött ki a Honda Győrvár közelében

A Zalaegerszeg felé tartó Honda személyautó sofőrje egy rövid időre nem az útra figyelt, de ezalatt a járműve az egyenes szakaszon áttért a szemközti sávba. A fiatalember egy hirtelen jobbra kormányzással próbált visszatérni a saját sávjába, de elvesztette uralmát a jármű felett.

DSC_7326

A Honda sodródni kezdett, majd árokba csapódott és kidöntött egy jelzőtáblát. A sofőr szerencséjére az autó nem borult fel, hanem keresztbe állt az árokban. Az autót vezető férfi az elsődleges adatok alapján könnyű sérülést szenvedett, a mentők kivizsgálásra kórházba szállították.

A "félrenézésekkel" kapcsolatban nem árt tudni, hogy 90 km/óra sebességnél a jármű 25 métert tesz meg másodpercenként, azaz egy 4 másodperces keresgélés alatt 100 métert halad anélkül, hogy a sofőr észlelné a forgalmat, az elé kerülő akadályokat, vagy akár az útkanyarulatokat. Autópályán ennyi idő alatt 144 métert tesz meg a jármű. Amikor a sofőr tekintete visszatéved az útra és észleli a veszélyforrást, akkor onnan átlagosan egy másodperces reakcióidővel tud a fékbe taposni (ennyi idő kell, mire az agy felfogja a veszélyt, illetve a láb eléri a pedált). Ez alatt újabb 25 métert (autópályán 36 métert) tesz meg az autó és csak ezután kezd lassulni.

DSC_7319


Padkára futásnál és sávelhagyásnál a leggyakrabban nem a padlófék és a kormányrántás segít, ehelyett gázelvétel mellett lehetőség szerint hagyni kell kigurulni az autót, majd óvatosan visszakormányozni a sávba. Természetesen sok sofőr vérmérséklete nem teszi ezt lehetővé, de törekedni kell arra, hogy a sofőrök minél kevesebb hirtelen mozdulatot tegyenek, illetve a vészfékezés is okozhat galibát olyankor is, amikor két kerék aszfaltos úton, míg két kerék már a padkán, árokparton gördül.

A közlekedésben résztvevők figyelmébe ajánlunk néhány reklámfilmet a figyelmetlenségről. Ugyan némelyik megrázó lehet, ennek ellenére nem csak erős idegzetűeknek ajánljuk, hanem mindenkinek, aki vezet...


 

 

 
 

Kormányrántás után árokban kötött ki a Honda Győrvár közelében 

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.