Szerző: Hevesi Járási Ügyészség 2020. február 14.

Kölcsönkért kalapáccsal verte fejbe a kutyát, mert morgott - vádemelés

Veszélyesnek gondolt egy utcán kóborló kutyát, egy ittas férfi Erdőtelek községben, ezért egy kölcsönkapott kalapáccsal többször fejbe verte. Az állat később hazavánszorgott, de orvosi ellátás hiányában néhány nap múlva elpusztult. Az ügyészség vizsgálja a támadó és az állattartó felelősségét is.

A Hevesi Járási Ügyészség vádat emelt egy hatvanhét éves férfival szemben, aki Erdőtelek községben olyan súlyosan bántalmazott egy elkóborolt kutyát az utcán, hogy az állat röviddel később belepusztult a neki okozott sérülésekbe.

A vád szerint a terhelt tavaly, egy júliusi délelőttön, ittasan kerékpározott hazafelé a kocsmából, amikor – későbbi vallomása szerint – arra lett figyelmes, hogy az utcán egy magányos staffordshire terrier fajtájú nyolc hónapos kutya rámordul egy fiatal járókelőre. A vádlott ebből azt a következtetést vonta le, hogy az állat veszélyes, ezért elhatározta, hogy elpusztítja. Ennek érdekében átkiabált a legközelebbi kerítésen, és az ott lakóktól kért egy kalapácsot, melyet hamarosan ki is adtak neki. Ezzel a szerszámmal felfegyverkezve rátámadt a védtelen állatra, melyet néhány méteren keresztül magával vonszolt, majd egy kapubejáróban többször fejbe vágott. A véres jelenetnek tanúja volt egy szemközt lakó asszony, aki kirohant a házából, hogy megvédje az ebet, de amikor számon kérte az elkövetőn a cselekményt, az csak annyit válaszolt neki, hogy „megvédelek titeket is tőle”.

A kutya – bár eszméletét vesztette a bántalmazás alatt – végül visszavánszorgott a gazdája közeli lakóházához, ahol vérző fejjel lefeküdt a pajtában, azután napokig nem mozdult, míg végül – állatorvosi ellátás hiányában – kiszenvedett.

A Hevesi Járási Ügyészség állatkínzás bűntettével, valamint ezzel halmazatban felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettével vádolja a kutyát bántalmazó férfit, akivel szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratában.

A Heves Megyei Főügyészség közjogi szakága jelenleg elemzi, hogy az ügyben fennállnak-e az ügyészi keresetindítás feltételei. E körben az ügyészség vizsgálja nem csak a támadó, hanem az állattartó felelősségét is.

A főügyészség az idén egy hasonló bántalmazás kapcsán már nyújtott be keresetet a törvényszékre annak érekében, hogy a polgári bíróság tiltsa el a büntetőügyben állatkínzásért korábban elítélt személyeket az állattartástól. A Heves Megyei Főügyészség tavaly három ilyen pert is indított az állataiknak szenvedést okozó alperesek ellen.

A címlapkép illusztráció.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.