Szerző: 112Press 2020. április 21.

Videó: Kizsigerelt vaddisznó szállítása rácson, Körmend belvárosában

A terepjáró hátuljára szerelt vadszállító rácson vitték valohová a vadászok a vaddisznó kizsigerelt tetemét Körmend belterületén.

Nem hétköznapi látvány egy városban egy rácson szállított, kizsigerelt vadtetem. Videónkon egy ilyen körmendi esetet mutatunk.

Lehet arról vitatkozni, hogy ez szabályos, vagy sem, de a 2019-es év még inkább az afrikai sertéspestisről szólt járványügyileg.

"Az afrikai sertéspestis (ASP) a házi sertések és vaddisznók heveny, lázas általános tünetekkel, test-szerte vérzésekkel járó, vírusos betegsége. A kórokozó vírusra jellemző, hogy ellenálló képessége a környezeti hatásokkal szemben igen nagy, nem hőkezelt termékekben, illetve nem ártalmatlanított sertés- vagy vaddisznóhullában hónapokig fertőzőképes marad." - írja a NÉBIH. - "A betegség különös veszélye, hogy az élő sertések vagy az azokból előállított termékek kereskedelme, valamint a vaddisznók mozgása révén országhatárokra tekintet nélkül, igen gyorsan továbbterjed. A betegséget okozó vírus a beteg állatról másik állatra testváladékok vagy vér útján közvetlenül is terjed. Ezen kívül ragályfogó tárgyakkal, valamint a fertőzött állatok húsával és abból készült termékekkel is nagy távolságokra elhurcolható."

Kizsigerelt vaddisznó vadszállító rácson, Körmenden

A NÉBIH tájékoztatása alapján jelenleg az egész ország területén kötelező a vaddisznóállomány gyérítése. A vadállományokban történő megállapítást megelőzően is már fokozottan kellett lőni a vaddisznó kocákat és 1 évnél fiatalabb süldőket. A vadállomány gyérítése az egyik legfontosabb intézkedés, mely a betegség terjedését lassíthatja, megállíthatja. A fertőzött területen elrendelt diagnosztikai célú állománygyérítés az aktív közreműködésre kötelezett vadászatra jgosultak, vadászok feladata. Az eredményes gyérítéshez a vadbefogó csapdák működtetése és a befogott állatok helyben való lelövése is megoldás lehet.

Kizsigerelt vaddisznó vadszállító rácson, Körmenden

Aki vaddisznóval érintkezett, csak átöltözés és hatósági állatorvos által előírt fertőtlenítés után mehet be a sertéstartó gazdaságba. Hazánkban Kelet-Magyarországon jelent meg a fertőzés, de tavaly ősszel már a Dunántúlon is találtak ASP-ben elhullott vaddisznót.

Egy azonban biztos, ha a vaddisznót emberi fogyasztásra szánják, akkor nem igazán tesz jót a húsnak a kilométereken át a kipufogó mögött, a szennyezett aszfalt feletti utaztatás.

Tavaly Vép közelében kisebb attrocitás is történt egy utánfutón szállított levágott sertés miatt.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.