Barion Pixel
Szerző: Tánczos Mihály 2015. augusztus 07.

Kettővel (!) több fegyverviselési engedélyt adtak ki Csongrádban, mint tavaly ugyanebben az időszakban

A hazai sajtóban szenzációként robbant a hír, hogy egy fegyverkereskedő szerint ötven százalékkal több riasztófegyvert adott el Szegeden a migránsroham óta, mint korábban. De ez jelenthet egyetlen plusz riasztófegyvert is.

A nyilatkozó fegyverboltos semmilyen konkrét adatot nem mondott, csak azt, hogy 50 százalékkal több fegyvert adott el, mint a bevándorló áradatot megelőző időszakban. Ez viszont jelentheti azt is, hogy míg korábban kettő gázpisztolyt adott el, akkor most már hármat. Ennek ellenére a televízióban, rádióban, interneten is számos helyen átvették a hírt és "drasztikusan megugrott a fegyvervásárlási láz" címmel tálalják az olvasóknak, nézőknek, hallgatóknak.

Ez egyben hatalmas reklám is volt a fegyverkereskedőknek, hiszen rengeteg olyan ember is elkezdett gondolkodni riasztófegyver vásárláson, akinek eddig ez eszébe sem jutott. Ehhez hozzájárul a Facebook-on és egyes sajtótermékekben mindennapos hisztériakeltés, ahol kitalált rémtörténetek terjednek valósként a migránsokkal kapcsolatban. (Pl.: hazánkban késelnek, nőket erőszaklolnak, machetével kaszabolnak, kamionsofőröket és gyerekeket ölnek, családi házakat fosztanak ki stb.)

A riasztófegyver vásárlásához ugyan a nagykorúságon kívül csak pénz kell, a viseléséhez azonban már a hatóság állítja ki a fegyverviselési engedélyt, ők viszont nem dobálózhatnak hasraütött számokkal és ködös százaléklebegtetéssel. Így kérdésünkkel a Csongrád megyei Rendőr-főkapitánysághoz fordultunk, hogy megtudjuk, mekkora roham volt az engedélyekért?

A hatóságtól hamar megkaptuk a választ. Ebből kiderül, hogy Csongrád megyében 2015. július 31-én 2000 érvényes engedély volt a megyében, egy évvel korábban 1911.  És ami a lényeg: 2015. első 7 hónapjában a rendőrség 51 viselési engedélyt adott ki, az előző év hasonló időszakában ez a szám 49. Tehát az idén mindössze kettővel több ember gondolta úgy Csongrád megyében, hogy időnként szeretné rejtve viselni a megvásárolt riasztófegyverét. Ez a különbség a mi meglátásunk szerint elhanyagolható.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem vásárolhattak többen otthoni tartásra gáz/riasztófegyvert, de javasoljuk olvasóinknak, hogy legyen egy kis hiányérzetük, ha konkrét számok nélkül csak százalékokkal dobálózik valaki, a célközönség fantáziájára bízva, mihez adja ő hozzá az ötven százalékot.

Gázfegyver és fegyverviselési engedély

Riasztófegyvert egyébként 2004. szeptember 6. óta lehet lényegesen könnyebben, bürokratikus eljárások nélkül beszerezni Magyarországon, ami azt jelenti, hogy Csongrád megyében 10 év alatt kb. 1911 engedélyt váltottak ki, az utóbbi 12 hónapban pedig 89-et. A hivatalos számokban nem látunk "drasztikus", "brutális", "kegyetlen", "elképzelhetetlen" növekedést, de kérjük írják meg, ha a hiba a mi készülékünkben van.

Hozzászólások

1.
2015. augusztus 08. 13:47 - mrsztom

Mivel vásárlása és tartása nem engedélyköteles, ezért a rendőrség csak a viselési engedélyeket tartja nyilván. Magyarán sokkal több az otthon jogszerűen tartott gáz riasztó fegyer, mint amire viselésit is kértek. Valószínű, hogy az említett megye lakói csak saját portájukat akarják megvédeni, ami jogos védelmi vagy végszükség esetén meg is fogja állni a helyét, mintsem rejtve az utcán flangálbi vele. Igen, az Önök készülékében van a hiba.

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.